jazz

10 jun 2015

Jazzelementen in klassieke muziek begin 20e eeuw

Het waren begin vorige eeuw met name in Frankrijk woonachtige componisten, die zich als eersten af en toe lieten inspireren door music hall muziek, ragtime (met zijn syncopen), andere dansvormen uit de late 19e eeuw als voorlopers van de jazz, die pas rond de jaren 20 ontstond : Debussy in een paar van zijn pianowerken, Ravel in zijn 2e vioolsonate, Milhaud in La Creation du monde" en Strawinsky o.a in zijn Ebony Concert.

 
16 mrt 2015

Componeren, spelen, improviseren vroeger en nu

Als we het hebben over historische figuren uit de klassieke muziek hebben we het altijd over componisten. We staan er niet bij stil dat Bach, Mozart, Beethoven in hun tijd naast componist juist ook beroemde vertolkers waren. Het toetsinstrument, dwz klavecimbel, klavichord, orgel of piano leende zich uitstekend voor solistische uitvoeringen.

 
20 nov 2013

Nieuwe boeken en iBooks om te leren improviseren

Improviseren kun je leren. In vervlogen tijden was het heel gebruikelijk ook  binnen de  klassieke muziek te improviseren, oftewel vrij om te gaan met de genoteerde noten. Klassieke componisten als Mozart en Beethoven waren er als pianist meesters in. Nu is improviseren vooral voorbehouden aan jazz en sommige avant garde( klassieke) muziek. De vaardigheid om te kunnen improviseren ontwikkel je  door het je eigen maken  van de muziektheoretische ondergrond  en een juiste fysieke en mentale houding.  Bibliotheek Rotterdam beschikt over een breed arsenaal van boeken, dvd’s  over het leren improviseren of het nu om de menselijke stem gaat (chatten) of een muziekinstrument.  En ook op internet en Youtube vind je talloze lessen, tips, masterclasses van al dan niet beroemde jazzmuzikanten. Het is lang geleden dat er gedegen Néderlandstalig boekmateriaal hierover is uitgegeven.

 
14 nov 2013

LUISTEREN

 

Deze keer eens een persoonlijk en niet automatisch gegenereerd lijstje en omdat ik toch afwijkend bezig ben nu maar eens niet om te lezen maar om naar te luisteren. Voor CD's van de hieronder genoemde artiesten kun je terecht bij de discotheek op de begane grond van de Centrale Bibliotheek of kijk op Muziekweb

  

 

 
31 aug 2013

Bladmuziek als tekenfilm

Je bent jazzliefhebber en wilt zien hoe de klassieker "So what"  van de legendarische jazz trompettist Miles Davis er als bladmuziek in beweging uitziet? Kijk en luister:

 
16 jun 2013

Treme

Treme 

Carnaval, Jazz, verschillende culturen, we hebben het allemaal in Rotterdam. Dit weekend kunnen we los op Robin Rotterdam Unlimited en binnenkort staan de podia weer vol met talenten op North Sea Jazz .

Als er één televisieserie is die deze mix van muziek en (eet)culturen samenbrengt is het wel Treme (David Simon). De titel is ontleend aan de wijk Tremé in New Orleans. De serie is een realistische weergave van een stad die weer opkrabbelt nadat de orkaan Katrina over heen is geraast. Liefhebbers zullen smullen van de lange lijst van muzikanten en die is niet mis: 
Dr John, Trombone Shorty, Elvis Costello, John Hiatt, McCoy Tyner, Steve Earle, Irma Thomas, Wynton Marsalis, Allain Toussaint, enfin, teveel op om te noemen.

De Nederlandse Michiel Huisman heeft een rol in de serie als de uit Amsterdam afkomstige straatmuzikant Sonny. Bekend van Zwartboek, Phileine zegt sorry en Floris.

 
08 apr 2013

Hoe haal ik het beste uit het Real Book ?

Het Real Book is al vele jaren de ‘bijbel’ van menig jazz muzikant. Bijna alle ‘jazz standards’ als ‘lead sheet’, dwz in de vorm van melodie met akkoordaanduidingen gebundeld in één band. Er is  ook een versie voor bassisten en voor blaasinstrumenten in Bb en Eb en een ‘vocal real book’ met toevoeging van teksten onder de noten, de minimale gegevens die je nodig hebt om op elk instrument de melodie te spelen en erop te kunnen improviseren. Nu is er een boek met informatie over hoe je het beste uit een Real Book kan halen.

Het Real Book was een illegale uitgave, die de hele wereld doorging.  Misschien dat daarom nooit de naam van de samensteller(s)  boven water is gekomen. De toegekende akkoorden bij de songs weken af van die van de orginele bladmuziek uitgaven. Veel "standard" jazz songs komen oorspronkelijk uit musicals. De akkoorddichtheid onder de melodie was vaak kleiner om meer ruimte te kunnen geven aan de improvisatie. Zie hieronder eerst de Real Book versie van 'April in Paris' en daaronder een uitgewerkte versie met  'meer' akkoorden voor piano:

 
06 dec 2012

Dave Brubeck overleden en het geheim van Take Five

Een van de laatste jazzpianisten van het eerste uur is niet meer. Hij stond begin jaren 50  mede aan de basis van de 'cool jazz', een stroming waartoe ook o.a. Miles Davis en Chett Baker behoorden. Hij was aanvankelijk door zijn conservatoriumstudie en compositielessen bij de Franse componist Darius Milhaud voornamelijk klassiek georiënteerd. Milhaud moedigde hem aan jazzmuziek te blijven maken. Het nummer 'Take Five'  op de plaat 'Time Out' uit 1959 bezorgden hem en zijn kwartet wereldfaam. Ook "Blue Rondo à la Turk" dat op dezelfde plaat verscheen werd een klassieker.  Hij trad in 2004 als 83-jarige nog op tijdens North Sea Jazz in Den Haag. Vandaag zou hij 92 geworden zijn.

Wat is er nu zo bijzonder aan het nummer 'Take five'?  

 
02 jul 2012

Swingende dvd's

De 37e editie van North Sea Jazz 6, 7 en 8 juli in Ahoy staat weer voor de deur. Een festival waar onder één dak drie dagen lang jazzmuziek uit het verleden, heden en de toekomst wordt gepresenteerd.
Ook in Rotterdam, als opwarmer naar het NSJ, alweer de 7e editie van North Sea Round Town. Concerten, tentoonstellingen en jamsessies; van jazz, blues en hiphop tot alle denkbare cross-overs.

 
11 okt 2011

Jazz leren spelen op de contrabas met Hein van de Geyn

Het komt niet vaak voor, dat er een methode voor het leren bespelen van een muziekinstrument veschijnt, die zo doorwrocht en compleet is als “Comprehensive bass method for jazz players”, geschreven door Hein van de Geyn, dé bijbel voor (aankomende) jazzbassisten.