roman

24 aug 2016

Nadia's zomertips!

Met dit prachtige zomerse weer (lees: 30 graden!) is het weer tijd voor een heerlijke, luchtige roman. En waar vier je in Nederland nou beter (luxe) vakantie dan aan de kust in Bloemendaal!

‘Renate schrijft op een vrij luchtige, nonchalante manier waardoor het verhaal heerlijk leesbaar is, maar haar woordgebruik is prikkelend’ – Yvette van der Roest, Hebban.

 
15 aug 2016

Nadia's zomertips!

Elke week licht ik op mijn blog twee boeken uit die je (hopelijk) helemaal in vakantiestemming brengen! Vandaag de feelgoodroman Een zomer in Frankrijk van Eva de Wit, dat veel aangeraden wordt als zomerboek op diverse blogs

nadia's zomertips

 
10 jun 2014

De computer zet romans automatisch om in muziek

Hoe een roman zou klinken als het een muziekstuk was? Vreemde vraag, maar niet vreemd genoeg voor twee wetenschappers, Saif Mohammed en Hannah davis om een programma te ontwikkelen, dat literatuur vertaalt in muziek. Hoe werkt het? Transpose, zo heet het programma, leest een tekst van een roman in en stelt op basis daarvan dichtheden vast van emotionele eenheden als angst, vreugde, droefheid etc. en bepaalt tevens de algemene sfeer van de tekst, positief of negatief. Je raadt het al, een negatief getint verhaal wordt omgezet in muziek in een kleine terts toonsoort. De dichtheid van de emotionele kenmerken bepaalt hoe de muziek qua tempo, de volgorde, lengte van noten, enkel of in samenklank   wordt opgebouwd. Tot nu toe bestaat het resultaat uit pianomuziek. De makers zien mogelijkheden voor nieuwe vormen van o.a. ebooks en filmmuziek.

 
23 jul 2013

Waan je tijdens je vakantie in het zinderende Italie van 1944

Vier je dit jaar vakantie in Nederland, maar wil je toch het gevoel hebben dat je in het warme Zuid-Europa zit ? Lees dan het boek Dansen op de vulkaan van Anthony Capella en waan je in het zinderende Italië van 1944.

Tijdens de tweede wereldoorlog heerst er hongersnood in Italië en de Italiaanse schonen worden uit nood op straat te werk gezet als prostituee om aan geld en eten te komen.De Britse officier James wordt daarom aangesteld om te voorkomen dat Britse soldaten in het huwelijksbootje stappen met de bella signorinas van het mooie stadje Napels.

 
13 aug 2012

Samen met de schrijver aan een boek werken

Henk Rijks laat iPad-gebruikers het manuscript van zijn nieuwe roman meelezen en becommentariëren.

De nog te verschijnen roman Incognito van Henk Rijks is via social readingapp Readmill al te lezen. Het publiek wordt door de schrijver uitgenodigd om via de iPad-app op het manuscript commentaar, correcties en suggesties te geven. De beste bijdragen worden verwerkt in de definitieve versie van het boek, aldus uitgeverij Atlas Contact.

 

 
09 jul 2012

De roman zou altijd een experiment moeten zijn

"De roman is braver, eenvormiger en marginaler geworden, verworden tot amusement voor de middenklasse. De roman is een hoer geworden". Dit betoogde Marcel Möring in de NRCnext van afgelopen vrijdag. Op verzoek van deze krant stelde hij een top10 op van de ‘gevaarlijkste boeken die je gelezen moet hebben” (te leen of aan te vragen via uw bibliotheek):