Artikelen geschreven door Rob Bats

26 mei 2014

Lieve Joris wint VPRO Bob den Uyl-prijs

De jury bekroonde Lieve Joris voor haar boek 'Op de vleugels van de draak' (Atlas/Contact). De prijs, voor het beste Nederlandstalige reisboek uit het afgelopen kalenderjaar, bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro.

 

 

 

 

 

 
09 mei 2014

Naaaaaaaaaaaarrrr Voooooorrrren!!!

Collega Annemieke Hoogeveen heeft een keuze gemaakt uit de ruim 4000 sport-items die we hebben. Alleen al zo'n 1000 boeken over voetbal, ja, zelfs een stuk bladmuziek: Het Supporters Songbook: Aanvalluuhhh.Als je dat instudeert kun je elke dag van het Wk een ander lied zingen, met gitaarbegeleiding.

 

 

 
09 mei 2014

Over Slavernij

Binnenkorthebben we een heel programma ism de ABAN foundation van kunstenaar Boris van Berkum. Zijn project heet: Ik ben niet te koop. Wij sluiten hiermee aan bij het Keti Koti festival. De hele maand juni besteden Rotterdamse instellingen en organisaties aandacht aan dit feest, waarmee de afschaffing van de slavernij gevierd wordt. Keti Koti zelf is op 1 juli.

 

 
09 mei 2014

Jeugdboeken over Slavernij

Binnenkort hebben we een heel programma ism de ABAN foundation van kunstenaar Boris van Berkum. Zijn project heet: Ik ben niet te koop. Wij sluiten hiermee aan bij het Keti Koti festival. De hele maand juni besteden Rotterdamse instellingen en organisaties aandacht aan dit feest, waarmee de afschaffing van de slavernij gevierd wordt. Keti Koti zelf is op 1 juli. Hieronder jeugdboeken over het thema slavernij.

 

 

 
11 apr 2014

Zes knappe koppen 3

De derde reeks knappe koppen waaronder weer Plato maar die spreekt hier voor Socrates. Socrates' uitlatingen zijn ons alleen overgeleverd in de teksten van anderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
11 apr 2014

Zes knappe koppen 2

 Weer zes werken van zes knappe koppen, waaronder een aantal klassiekers die nog steeds stof (tot nadenken) doen opwaaien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
11 apr 2014

Zes knappe koppen.

In de hal van de Centrale bibliotheek staan prachtige filosofenkoppen gemaakt door Eveline van Duyl. In deze en de volgende twee leestips van elke afgebeelde filosoof een werk.

 

 

 

 

 

 

 

 
10 mrt 2014

In de bioscoop: Kenau

De film hebben we nog niet, maar we wel een leuk stapeltje boeken over Kenau. Wie de film al gezien heeft, kan nog eens rustig nalezen hoe het zat en wie hem nog niet gezien heeft kan vast in de stemming komen.

 

 

 

 

 
27 feb 2014

Shortlist Opzij Literatuurprijs

De Opzij Literatuurprijs wordt elk jaar uitgereikt aan de schrijfster van de beste Nederlandstalige roman uit het jaar ervoor. De prijsuitreiking is dit jaar op 19 Maart. De winnares krijgt een bedrag van 5.000 euro.

 

 

 

 

 

 
27 feb 2014

De shortlist Gouden Boekenuil

De vakjury van de Gouden Boekenuil 2014 heeft uit de longlist vijf boeken genomineerd die meedingen naar de Gouden Boekenuil 2014. De uitreiking van de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen is op 24 April. De winnaar krijgt 25.000 euro.

Hieronder vier van de vijf genomineerden met het nominatieverslag.Het boek Vertedering van Jamal Quariachi is helaas nog niet binnen.