Artikelen geschreven door Peter Delsman

04 apr 2012

"De kellner en de levenden" (Simon Vestdijk) in eBooks Eregalerij

Zaterdag 31 maart vond in de Vestdijkzaal van de OBA de presentatie plaats van het ebook "De Kellner en de levenden" in de ebooks eregalerij.
Hiermee is een begin gemaakt met de uitbreiding van de eregalerij van tot nu toe 25 rechtenvrije toptitels uit de Nederlandse literatuur. Het is de bedoeling dat de eregalerij uiteindelijk 100 titels zal omvatten.

29 feb 2012

Inkoop e-books voor bibliotheken geregeld per uitgever

ebook bannnerGisteren werd bekend dat er geen generieke afspraak komt tussen de landelijke bibliotheekvereninging VOB en uitgeversorganisatie GAU voor het inkopen van e-books door bibliotheken.

29 feb 2012

E-books van ePortal lezen op iPhone en iPad

Bluefire app voor ePortal

Op ereaders.nl stond een paar dagen geleden een handige en overzichtelijke uitleg voor het lezen van e-books uit de

21 feb 2012

Koninklijke Bibliotheek biedt leden ruim 180.000 e-books te leen

Leden van de Konklijke Bibliotheek hebben sinds kort toegang tot een collectie van ruim 180.000 wetenschappelijke e-books.

09 jan 2012

Openbare biblioheken krijgen portal voor streaming ebooks

De Nederlandse openbare bibliotheken lanceren binnenkort een portal om streaming ebooks op te publiceren. De bibliotheken zullen gebruik maken van het platform Public Library Online (PLO). PLO is ontwikkeld door de Britse uitgeverij Bloomsbury.

15 dec 2011

E-books lenen uit landelijke digitale bibliotheek

Er komt 1 landelijke, digitale bibliotheek, waar alle leden van openbare bibliotheken toegang toe hebben. Iedereen die lid is van de plaatselijke bibliotheek, kan al eind volgend jaar van achter zijn computer e-books lenen uit de digitale collecties van vrijwel alle bibliotheken in het land. Dat schrijft staatssecretaris Zijlstra in een brief aan de Tweede Kamer.

Bron: Nieuwsbericht Rijksoverheid.nl

16 nov 2011

Eerste E-readingkrant in Vlaanderen

Van 31 oktober t/m 6 november werd in Antwerpen de 75e editie van de Boekenbeurs gehouden. Op 31 oktober verscheen in Vlaanderen de eerste e-readingkrant.

De krant biedt veel informatie voor lezers die op het punt staan een e-reader of tablet aan te schaffen. De krant geeft  antwoorden op vele vragen, zoals:

• Wat zijn voor en nadelen van digitaal lezen?
  • Hoe kies je de juiste e-reader?

11 nov 2011

Streaming e-books via Bibliotheek.nl

De Nederlandse digitale bibliotheek, Bibliotheek.nl hoopt vanaf het eerste kwartaal van 2012 online/streamed lezen in Nederland aan te gaan bieden.  Stichting Bibliotheek.nl gaat hierbij samenwerken met het Britse Bloomsbury. Aanvankelijk biedt Bibliotheek.nl alleen internationale titels aan, maar het aanbod wordt later uitgebreid met Nederlandstalige titels en Nederlandse content die Bibliotheek.nl zelf gaat verzamelen bij en via bibliotheken.

11 nov 2011

Bibliotheek leent e-bookdiscs uit

Voor gebruikers van bijvoorbeeld een eReader heeft  Bibliotheek Rotterdam nu ook de e-Bookdisc in de collectie.
Een e-Bookdisc is een cd-rom waarop een aantal (ca. 5) e-Books staan die eenvoudig gekopieerd kunnen worden. De eBooks zijn te lezen via een eReader, iPhone, iPad, iPod, maar ook uw computer.

U vindt de e-Bookdiscs op de tweede verdieping van de Centrale Bibliotheek in een apart meubel bij de roltrap. De collectie is nu nog beperkt omdat uitgevers nog experimenteren met een nieuwe manier om e-Books o.a. via de boekhandel te kunnen verkopen.

31 okt 2011

Naar boekhandel voor e-book?

Hoe maak je als boekhandel duidelijk dat je ook e-books verkoopt? Op die vraag hebben de uitgeverijen Ambo-Anthos en Contact  samen met honderd Libris boekhandels een antwoord bedacht:
de eBookKaart.

eBookKaartDoor de eBookKaart in de boekhandel te presenteren, moet het e-book meer opvallen bij de reguliere klanten.
In eerste instantie zijn 24 titels verkrijgbaar als eBookkaart vanaf 4,95 euro. Bijvoorbeeld Zomerhuis met zwembad van Herman Koch en Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse. Populaire titels als Wij zijn ons brein van Dick Swaab kunnen lezers met de eBookKaart voor €19,95 aanschaffen. Dat is zo'n 80% van de prijs voor de papieren editie.