Artikelen geschreven door Mischa van Vlaardingen

24 apr 2017

Over Europa

Sinds 1999 werkzaam bij Bibliotheek Rotterdam; momenteel werkzaam als Specialist Mediawijsheid voor het district Oost. Ik ben eveneens werkzaam als Specialist Europa* voor het informatiecentrum Europe Direct in de Centrale Bibliotheek.

Daarnaast draag ik met heel veel plezier een steentje bij aan het Radio Rijnmondprogramma Vraag het de Bieb.

Mijn blogs zullen vaak over informatie zoeken, vinden en beoordelen gaan.

*informatie over Europe Direct:

Wilt je meer weten over de instellingen, wetgeving, programma's en het beleid van de Europese Unie? Kom dan naar het informatiepunt 'Europe Direct'.

Wat is Europe Direct?

 
01 sep 2015

Nieuw cursusaanbod Europese beleidsvorming en Europese subsidies

Ik heb een heel goed idee!! Hoe vraag ik daar een Europese subsidie voor aan? Ik wil iets veranderen in Europa, maar hoe kan ik invloed uitoefenen? 

 

 
08 jun 2015

Wie schenkt ons woorden voor het Rotterdams Woordenboek?

Deze vraag stelt Erik van Loon aan alle Rotterdammers die een aardig woordje Rotterdams spreken…

Zo zegt hij het zelf:

“Ik heb jullie hulp nodig bij het vinden van 365 Rotterdamse Woorden voor 1 november a.s.. Ik heb deze woorden nodig voor het Rotterdams Woordenboek (zie www.rotterdamswoordenboek.nl) die wij voor de feestdagen in de winkel willen hebben." 

 
28 aug 2014

Europees Filmfestival (ook) in Bibliotheek Rotterdam.

“Eenheid in verscheidenheid” is de hoofdgedachte van de Europese Eenwording… Daarmee hoopt Europa dat individuele lidstaten dezelfde normen en kernwaarden omarmen met behoud van hun “eigenheid”.

Dat de werkelijkheid soms weerbarstiger is en er nog een lange weg te gaan is blijkt uit de te vertonen films. Bij de vier geprogrammeerde films worden we geconfronteerd met de beide Duitslanden in de periode voor de eenwoording, de verschillende manieren waarop in landen om wordt gegaan met homoseksualiteit, het omgaan met een dubbele cultuur, uitwisselingsprogramma’s voor studenten en Brussel…

 
26 aug 2014

100 jaar geleden trok de Eerste Wereldoorlog aan ons voorbij…

Als op 4 augustus in België de eerste Duitse soldaten de grens overtrekken is de oorlog een feit. In de dagen ervoor hebben verschillende Europese landen elkaar formeel de oorlog verklaard… De Nederlandse neutraliteit werd in deze oorlog gerespecteerd.

 
21 jul 2014

Nieuws, nieuwe media, duiding en fatsoen

Vergeleken met pakweg tien jaar geleden bereikt “nieuws” ons in een enorm tempo. Het zijn vaak niet de traditionele bronnen als krant, radio of tv die ons als eerste informeren, maar juist ‘nieuwelingen’ als twitter, youtube, facebook e.a. die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Nieuwe tijden, nieuwe behoeften hoor ik vaak… Mensen willen meteen hun honger naar informatie bevredigen en eisen instant informatie via alle mogelijke informatiekanalen.

 
05 mei 2014

Van WYSIWYG (what you see is what you get) naar WYBIWYS (what you believe is what you see)

Over de voordelen van internet en Social Media is iedereen het altijd wel snel eens. Informatie was nog nooit zo snel voor handen, we staan voortdurend in nauw contact met elkaar en kunnen razendsnel dingen delen die ons bezighouden.

Vooral Facebook is het ultieme middel om berichten, foto’s en filmpjes te delen.

Behalve dat we delen, ventileren we via social media vaak onze of andermans meningen.

Wij zien de laatste tijd steeds meer berichten verschijnen op Facebook waarbij we al meteen het gevoel hebben; hier is iets niet helemaal in de haak…

 
04 feb 2014

De mediacoaches van Bibliotheek Rotterdam

U kent de Bibliotheek?! Misschien wat minder bekend bij u zijn de mediacoaches. Toch zijn zij zeer actief en heeft u vast wel eens met één van hen te maken gehad.  Dat kan gebeurd zijn op een spreekuur van de Digi dokter, een tablet café, een cursus via Seniorweb, een lezing of workshop of via de cursus Digisterker.

Sinds enige jaren houdt Bibliotheek Rotterdam zich serieus bezig met mediawijsheid.  De missie van de Bibliotheek Rotterdam luidt niet voor niets: "de bibliotheek inspireert en stimuleert de zoektocht naar kennis en informatie en het plezier in lezen en taal."  In de doelstelling van Bibliotheek Rotterdam staat vermeld:  “De stichting heeft tot doel alle burgers vrije toegang tot informatie, kennis en cultuur te bieden, zodat zij zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in de maatschappij”.

 
07 feb 2013

Vandaag in de krant, in april in uw bibliotheekvestiging…

In bijna alle kranten stond op 7 februari 2013 een artikeltje over een onderzoek in Duitsland waaruit zou blijken dat ouderen makkelijker lezen van een tablet of e-reader dan van gedrukte media.Met behulp van onderzoeken naar de reflexen van de oogbal en de gemeten hersenactiviteit kwamen de onderzoekers tot deze conclusie.

 

 
10 jul 2012

Vraag het de Bieb.

Al heel wat jaren bestaat er een innige samenwerking tussen Radio Rijnmond en Bibliotheek Rotterdam op het gebied van vraagbeantwoording.
De formule is simpel doch doeltreffend: Een luisteraar belt met zijn vraag naar het programma en krijgt liefst nog tijdens de uitzending een antwoord hierop…