Artikelen geschreven door John Valk
De app Komp herkent handgeschreven muzieknoten
In het jarenlang volgen van ontwikkelingen rond muzieknotatieprogramma’s zie je dat het voor muzikanten steeds gemakkelijker wordt om muziek in een bewerkbaar en afspeelbaar notenbeeld vast te leggen. Ik ben zelf enthousiast over de app Notateme in combinatie met de iPad Pro en de speciale Apple pencil. Hier is het een kwestie van noten opschrijven waarbij deze direct herkend worden. vergelijkbaar met een app als Nebo die handgeschreven teksten direct omzet naar een formaat geschikt voor tekstverwerkers als Word. Onlangs is de app Komp gelanceerd die net zoals Notateme direct handgeschreven muzieknoten herkent en omzet naar bijvoorbeeld Music XML. Dat is een formaat dat je zonodig weer kunt inladen in meer geavanceerde notenopmaakprogramma’s als Sibelius of Finale.
Terugblik Conferentie Leesbevordering 2017 in Bibliotheek Rotterdam
Hoe belangrijk is lezen? Theo Kemperman opende op 24 mei 2017 de Conferentie Leesbevordering in het Bibliotheektheater en vertelde hoe hij zelf plezier beleeft aan het lezen van boeken. “Geen televisie, film of radio kan vervangen wat er allemaal in je hoofd gebeurt als je fantasie wordt geprikkeld door een boek. Daarbij raakt lezen alle kernwaarden van de bibliotheek. Ontmoeten, ontdekken, ontspannen en ontwikkelen.”
Noteflight introduceert een bladmuziek abonnementsdienst
Al bij de lancering in 2008 schreef ik enthousiast over het eerste online muzieknotenopmaakprogramma Noteflight. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en kent Noteflight wereldwijd meer dan 2 miljoen actieve gebruikers. In 2014 kwam Noteflight in handen van uitgever Hal Leonard. Deze uitgever zoekt al jaren naar mogelijkheden om partituren digitaal aan te bieden, ook via andere kanalen dan direct vanuit de uitgeverij. Binnen de voor het muziekonderwijs bestemde abonnementsvorm Noteflight Learn zijn er sinds kort meer dan 1000 partituren beschikbaar, muziektheoretisch van aard, van toonladderoefeningen tot koorwerken. Daarnaast kun je je inschrijven voor abonnementen op specifieke bladmuziekcollecties, zoals voor piano, gitaar of populaire muziek.
Primeur, een concert speelbaar voor zowel amateurorkest als beroepssolist
Vandaag een bijzonder bericht in de Volkskrant over de premiere van een muziekstuk waarin het niveau een beroepsmusicus gekoppeld is aan dat van een amateurorkest. Want dat is tot nu toe een lastige combinatie. Bestaande werken voor orkest en solist vergen meestal een hoog niveau van vaardigheid in het bespelen van een intrument. Mathilde Wantenaar, een jonge componiste schreef voor amateurorkest en professionele violist een nieuw stuk dat zaterdag 20 mei in premiere gaat.
Tips voor zangers die zich laten begeleiden door een pianist
Deze keer tips voor zangers of zangeressen in die zich in het populaire genre laten begeleiden door een pianist en hem daarbij voorzien van bladmuziek. In geval van audities luistert dat heel nauw. Maar al te vaak komt het voor dat je als zanger klaar gaat staan in de zaal om je song ten gehore te brengen voor een beoordelingscommissie en dat je geen idee hebt waar de pianist mee bezig is, wanneer je moet invallen en hoe, op welke toonhoogte. Hoe kun je dit nu vermijden?
Nieuw in de collectie bladmuziek van Bibliotheek Rotterdam
Een kleine greep uit de pas binnengekomen bundels bladmuziek, vooral voor zang, piano en gitaar. De aanwas voor strijkinstrumenten varieert van arragementen van de muziek voor de film Star Wars tot een Chinese compositie met begeleiding van een he-trommel. Qua songbooks zijn uitgaven van Adele (met meespeel cd), Selah Sue en Marius Müller-Westernhagen het vermelden waard:
Bladmuziek lezen op een speciale e-reader met dubbel scherm
Bladmuziek lezen op een digitaal scherm is nog lang geen alom geaccepteerde gewoonte.Ik heb al eerder geschreven over de voor en nadelen. Die hadden tot nu toe betrekking op tablets met lcd en de nieuwe amoled-schermen, die vergeleken met lcd een lager energieverbruik kennen, contrastrijker zijn, beter te bekijken zijn in een fel verlichte omgeving, sneller reageren. Langdurig kijken naar een dergelijk type scherm is vermoeiend voor de ogen. En dat is naast het zeer lage energieverbruik weer een voordeel van schermen gebaseerd op de zogenaamde e-ink techniek. Deze vind je standaard bij e-readers voor het lezen van teksten. Nadeel van deze schermen was tot nu toe de trage reactietijd bij het omslaan van pagina’s. Het vlot kunnen omslaan van bladmuziekpagina’s is cruciaal voor muzikanten. Een tablet, met uitzondering van die met grotere schermen rond de 12 inch, is vaak te gering van omvang om partituren op een prettige manier te kunnen lezen. Met de Gvido lijkt daar verandering in te komen. Met een 13 inch dubbelscherm ziet deze e-reader eruit als een opengeslagen bladmuziekbundel.
Intensief lezen van bladmuziek kan leiden tot oogproblemen
Dat het intensief bespelen van een muziekinstrument kan leiden tot lichamelijke klachten of gehoorproblemen is alom bekend. Er is allerlei onderzoek naar gedaan, wat geleid heeft tot diverse behandelmethoden en advies. Minder bekend is dat musici ook vaak kampen met oogproblemen, die vooral te herleiden zijn tot langdurig turen naar bladmuziek en slechte verlichting.
Jeugdorkest stapt definitief over op digitale lessenaars
Ik heb al eerder geschreven over initiatieven van orkesten om papieren bladmuziek te vervangen door digitale bladmuziek op tablets. Dat lijken tot nu toe allemaal incidentele acties. Het ziet er nu naar uit dat het Yorkshire Young Sinfonia het eerste orkest ter wereld is, dat structureel de digitale lessenaar gaat invoeren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd heeft meerdere oorzaken, die uiteenlopen van angst voor hapering of uitval van apparatuur, cq tablets, de beschikbaarheid van digitale orkestuitgaven, de leesbaarheid van de noten op de relatief kleine schermen, het licht van de schermen waaraan het publiek zich mogelijkerwijs aan kan storen, of de onbekendheid bij orkestleden met tablettechniek.
Waar kun je terecht voor het lenen of kopen van e-books?
(geactualiseerd 19 april 2017 met o.a. Booqees) Als je nog niet zo lang geleden op zoek was naar een boek, was je aangewezen op de boekhandel of bibliotheek. Met de komst van internet en voortgaande technische ontwikkelingen ontstond een nieuwe verschijningsvorm , het ‘e-book’ met speciaal daarvoor bestemde afleesapparatuur: de ereader, tablet of smartphone. Internet, het ebook als een in principe onbeperkt vermenigvuldigbaar digitaal bestand zette tevens de hele productieketen van manuscript tot lezer op zijn kop.