Artikelen geschreven door Jackie Broekhuijzen

28 okt 2013

Barbarenbladertip

Het is bijna zover. Half november verschijnt de langverwachte nieuwe druk van de Codex Seraphinianus. Een lijvige fantasie-encyclopedie met honderden prachtige, minutieuze tekeningen in kleur. Voor het luttele bedrag van 229 euro!

Auw.. Misschien toch eerst even kijken in de bibliotheek?

Als een barbaar die zojuist een middeleeuws klooster heeft bestormd en na zijn eerste drang tot plundering en verkrachting bevredigd te hebben, uiteindelijk wat moe maar voldaan nog nahijgend de kloosterbibliotheek binnenstapt, een boek uit de kast trekt en stomverwonderd, niet begrijpend, de bladzijden omslaat…

Zo dient u volgens de excentrieke Italiaanse uitgever de Codex Seraphinianus door te bladeren. Dit lijvige werk is namelijk geheel in geheimtaal geschreven. Honderden bladzijdes met onbegrijpelijke, onontcijferbare kriebeltjes, en vol met prachtige illustraties.

06 aug 2013

Ook in het paradijs is een bibliotheek

Word je nu echt slimmer van boeken? Ach, we lezen zoveel en we lezen zoveel van hetzelfde. Doet het er eigenlijk wel toe of we boeken lezen?

Ja, het doet ertoe. In onze samenleving die denkt alles te kunnen meten, is de opbrengst van het boek steeds moeilijker te peilen. Maar ik ken een eiland waar een boek verstrekkende gevolgen had. Door het succes van de roman Meneer Pip is op dit eiland afgelopen juni een openbare bibliotheek geopend (zie afb.).

22 jul 2013

Bladeren

De mooiste boeken zijn vaak ook de duurste. Ze zijn wat groter van formaat om de schitterende foto's goed tot hun recht te laten komen of om de minutieuze illustraties in alle details te tonen. Maar vooral de kleurendruk is om deze redenen wat prijziger. Het zijn boeken die je eigenlijk het liefst zou willen hebben, als ze niet zo duur waren en je niet zo klein behuist was. En daarom is er de bibliotheek.