Artikelen geschreven door Ellen van Schie

22 mrt 2017

De bibliotheek: een toverdoos van on-line cursussen tot gratis theorie-rijexamen oefenen.

Bibliotheken zijn al lang niet meer louter gebouwen met fysieke boeken voor de uitleen.

Je bibliotheeklidmaatschap geeft tegenwoordig via de website van je bibliotheek ook gratis toegang tot online cursussen.

Die lopen uiteen van het leren van vreemde talen, leren musiceren tot leren typen en fotograferen of fotobewerking. Ga hiervoor naar de cursuspagina  van de bibliotheek. Je kunt per jaar gratis twee cursussen volgen. Elke maand wordt nog een korte cursus aangeboden, in maart was dat: snellezen en geheugentraining. Meld je aan en kijk in april in je persoonlijke cursusomgeving voor de nieuwe korte cursus.

22 jul 2016

Pokémon Go

Vorige week was ik met mijn gezin te eten bij vrienden. We hebben kinderen in de zelfde leeftijd. Eigenlijk hadden die geen tijd om te eten want Pokémon Go was net uitgebracht in de Verenigde Statenen Australië. Binnen no time hadden ze alle vier een account gemaakt in de Amerikaanse appstore en kon het spel beginnen. Tussen de gangen door waren de kids steeds weg om buiten Pokémon te vangen, geweldig om te zien hoe zo’n spel ze in beweging en naar buiten bracht.

Ondertussen kun je het spel ook in Nederland spelen en zijn er miljoenen spelers over de hele wereld. Wat is er zo leuk aan Pokémon Go?

09 feb 2016

Waarom is het vandaag Safer Internet Day?

Internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Op internet is van alles te vinden, maar lang niet alles wat we online doen is ook veilig en verantwoord. Dus is het belangrijk om hier af en toe even bij stil te staan.

10 jun 2015

Digitaal boeken, kranten en tijdschriften lezen met Bliyoo

De markt voor digitaal lezen wordt steeds groter. Naast ebooks lenen via bibliotheek.nl  kon je al ook ebooks lezen in abonnementsvorm bij Elly’s Choice. Uitgeverij Bruna komt nu met de App Bliyoo. Het bijzondere van Bliyoo is dat het naast ebooks ook digitale kranten en tijdschriften aanbiedt.

03 jun 2015

Telekids Boeken

Vakantietijd : leestijd!

Als ik vroeger met het gezin met vakantie ging, nam ik altijd een hele stapel boeken mee, voor ieder wat wils. Een flinke hap uit de beschikbare bagageruimte. Tegenwoordig lezen we op een tablet, e-reader of smartphone en heb ik een zee van ruimte over.

Naast mijn eigen collectie in iBooks leen ik boeken via de Bibliotheek app of de Vakantiebieb app. Deze apps bieden ook een aantal kinderboeken.

Een andere mogelijkheid om eBooks te lezen is Elly’s Choice waarover ik enige tijd geleden schreef. Hier worden echter alleen boeken voor volwassenen aangeboden. Gelukkig komt daar verandering in met de lancering van Telekids boeken.

18 mei 2015

Strips op je tablet met Yieha

Een tablet is een uitgelezen medium om strips op te lezen.

Via Marvel Unlimited en Comixology was het al mogelijk om Amerikaanse strips te lezen. Door de samenwerking tussen Ballon media en de standaard uitgeverij, de twee grootste stripuitgeverijen van ons taalgebied, kun je nu ook Rik Ringers, Suske en Wiske, Lucky Luke, Thorgall en de spannende serie XIII op je iPhone, iPad of PC lezen.

Er zijn 800 titels beschikbaar, maar dit aanbod wordt snel aangevuld.

30 jun 2014

Bijna met vakantie, welke boeken neem ik mee?

Met het zicht op de vakantie begin ik altijd met het verzamelen van boektitels, immers ik ga nooit weg zonder een fijne stapel boeken op mijn telefoon en in mijn koffer. Voor mij (en dat zal voor u niet anders zijn) is het toppunt van vakantie toch: lekker met een boek in de zon.

24 apr 2014

Stijf van de zenuwen!

Een dag uit het leven van een mediacoach. Werken als mediacoach is afwisselend en je  maakt vaak leuke dingen mee. Ik neem als voorbeeld afgelopen woensdag. De dag begon in Bibliotheek Feijenoord met een Tabletcafé. Van 10.00 tot 12.00 konden tabletbezitters onder het genot van een kopje koffie of thee met elkaar tips en leuke apps uitwisselen. De mediacoach begeleidt en geeft indien nodig antwoorden op vragen. Of je nu een iPad of een Android tablet hebt,  maakt niet uit, samen met een vrijwilliger van Seniorweb, kunnen we vaak op de meeste vragen een antwoord geven. Natuurlijk ook de nieuwe App van Bibliotheek.nl laten zien en hoe je daar boeken mee kunt lezen.

27 mrt 2014

Snugger de vindplaats voor de allerbeste kindermedia!

Er is een nieuwe App voor kinderen en (groot)ouders waarmee je eenvoudig de allerbeste kindermedia vindt voor kinderen in de leeftijd van 2 t/m. 12 jaar.

Meer dan de helft van de Nederlanders bezit inmiddels een tablet en van de gezinnen met jonge kinderen heeft zelfs tweederde  er één. Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe je kan bepalen of een App, spelletje of website geschikt is voor je kind.

19 mrt 2014

Bijspijkeren met de Hema

Sinds eind vorig jaar kunnen leden van de bibliotheek gratis inloggen bij de Hema academie.

Er is keuze uit drie pakketten
In het pakket Vrije tijd kun je bijvoorbeeld alles leren over wijn of over digitale fotografie. Bij ICT leer je onder andere werken met Excel en PowerPoint. Instagram en Timemanagement zijn enkele van de cursussen die bij Sociale vaardigheden/social media horen.