WhatsApp, je hebt nog een week om je privacy aan te passen!!!

16 sep 2016

Toen Facebook in februari 2014  aankondigde dat ze WhatsApp zou overnemen, vreesden velen al met grote vrezen: dat gaat gevolgen hebben voor onze privacy. En na twee en een halfjaar is het zover… WhatsApp gaat gegevens delen met moederbedrijf Facebook. Uiteraard is de reden voor facebook gunstig voor ons, WhatsApp gebruikers. Ze kunnen de gebruikersstatistieken beter bij houden en ze hebben de mogelijkheid om ongewenste spam beter te bestrijden.

Klopt dat wel?

Ook al kan Facebook de inhoud van onze berichten niet lezen door de end-to-end encryptie, de informatie die we niet bewust delen met Facebook is veel interessanter. We delen namelijk, zonder dat we het ons misschien bewust zijn, veel meer met Facebook. Bijvoorbeeld door onze interesses te delen, allerlei pagina’s te liken en uit gemak andere apps aan Facebook te koppelen. Op die manier krijgt Facebook een steeds beter beeld van ons sociale netwerk en deze informatie is vooral interessant voor bedrijven. Daar zit dus het verdienmodel voor Facebook.

FF checken

Als je wilt weten welke apps jij hebt gekoppeld aan Facebook klik dan op het driehoekje rechts naast je naam op de Facobookpagina. Ga vervolgens naar instellingen en klik dan op apps. Hier zie je bij welke apps je hebt aangemeld via Facebook. Check gelijk eens je instellingen bij 'Apps, websites en plug-ins' en 'Apps die anderen gebruike en pas deze aan.

Nu we toch bezig zijn

Kijk ook bij je instellingen van Facebook eens bij 'Advertenties' en ontdek welke Interesses interessant zijn voor adverteerders, dus loop daar eens kritisch doorheen. Facebook zegt daar zelf over:

"Heb je je ooit afgevraagd waarom je de advertenties ziet die aan je worden getoond? We willen je meer informatie geven over ons advertentiesysteem en de opties die je hebt voor je advertentie-ervaring op Facebook, Instagram en andere plekken waar je Facebook-advertenties kunt tegenkomen."

Lees hun voorwaarden daarover maar eens rustig door.

Maar het ging toch om WhatsApp?

Ook bij WhatsApp kun je er zelf voor zorgen dat informatie niet zomaar wordt doorgegeven aan adverteerders. Ga in WhatsApp naar 'Instellingen'. Vervolgens naar 'Account' en zet de schakelaar bij de optie ‘deel mijn accountinformatie met Facebook’ uit.

Nog meer privacy via Mijn identiteit online

Wil je meer weten over de privacyinstellingen van WhatsApp, Mijn identiteit online heeft ze in hun artikel WhatsApp; privacy instellingen die jij moet weten! voor je op een rijtje gezet. Gebruik je ook Instagram, FacebookGoogle, Snapchat of Windows 10? Wil je ook daar meer controle over jouw privégegevens? Klik hier voor een overzicht met de privacy instellingen van diverse social media en applicaties.

Judith Pietersma, specialist media & onderwijs

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.