Wat is een filterbubbel en hoe kom ik er uit?

01 mrt 2017

Google en Facebook gebruiken algoritmes om te bepalen welk nieuws je ziet en welke zoekresultaten je krijgt. Dat betekent ook dat je bepaalde dingen niet te zien krijgt.

Algoritmes

Als je iets liket, een reactie plaatst of deelt, weet Facebook dat je dit leuk vindt. Je krijgt dan de volgende keer dezelfde soort dingen te zien. Dat betekent ook dat je bepaalde dingen niet te zien krijgt. Algoritmes bepalen dus deels wat wij zien, weten, geloven en vinden.

Op die manier ontwikkelen we allemaal onze eigen filterbubbel: we krijgen bevestigd wat we al wisten. Of op een andere manier gezegd: we krijgen steeds minder informatie te zien die ons wereldbeeld kan oprekken en ons perspectief kan vergroten.

Eenzijdige informatie

Het gevaar om je op eenzijdige bronnen te baseren, is dat je een onvoldoende kritische houding ontwikkelt en makkelijker beïnvloedbaar bent. Terwijl het, met name voor kinderen, juist erg belangrijk is om zo’n kritische houding te ontwikkelen. Algoritmes zien geen verschil tussen feit en fictie. Als er vaak op een bericht wordt geklikt, wordt het ook vaker getoond in Facebook of Google.

Naast een versmalling van ons perspectief kleeft er nog een nadeel aan de filterbubbel: om zaken zo goed mogelijk voor je te kunnen personaliseren, moet een internetdienst zoveel mogelijk informatie over je opslaan.

Bron: Bibliotheek Lek & IJssel

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.