Waarom zou ik nog gaan bloggen?

13 dec 2016

(Laatst bijgewerkt 14-12-2016) " Bloggen is uit " hoor je wel eens. Andere sociale media als Facebook, Pinterest, Instagram,  What's app hebben in de loop der jaren deels de functie van bloggen overgenomen. Ze zijn heel interessant, maar tegelijkertijd ook vluchtig. De artikelen op een weblog zijn veel blijvender en daar houden zoekmachines weer van.

Wat is ook alweer een weblog?

Een weblog, is een website in dagboek-stijl. Een blog is vaak gebonden aan één persoon, auteur. De berichten die hij of zij plaatst zijn soms ontstaan vanuit de behoefte uiting te geven aan eigen interesses, of om discussie op te roepen, te informeren of te promoten. In die berichten kan de blogger wijzen op berichten elders op het web en deze voorzien van eigen commentaar. Die berichten bestaan uit een combinatie van tekst, foto’s, (bewegend) beeld en geluid, net wat het beste past bij wat je als blogger wilt vertellen.

Luister naar het het succesverhaal van blogpionier Ernst-Jan Pfauth : 

 

De positie van de blog binnen het krachtenveld van de sociale media

In de loop der jaren heeft het brede interactieve verkeer tussen mensen op internet zich vanuit nieuwsgroepen, email, blogs, fora meer verplaatst naar Facebook en Twitter met de blog nu meer als aanvullend instrument van verdieping en persoonlijke mening. De blog van vroeger vervulde deels een rol die twitter nu inneemt, voorzover het gaat om delen van interessante links en informatie. Twitter is bijvoorbeeld meer geschikt voor actueel nieuws, of om contacten te leggen met je doelgroep dan via vriendschapsverzoeken op Facebook en meer zakelijke connecties via LinkedIn. Het verschil tussen Facebook en het drie jaar geleden 'leeggelopen' en daarna ook opgeheven Hyves zat vooral in de doelgroep. De meeste gebruikers van Hyves kwamen uit de leeftijdsgroep 13-19 jaar.  Facebook trekt nog steeds een brede doelgroep, zowel (hoger opgeleide) jongeren als ouderen. De afgelopen jaren verlieten steeds meer jongeren Facebook om de meer besloten omgeving van What's app of Snapchatt op te zoeken. Blogs zijn nu meer een middel om diepgang voor een bepaald onderwerp te creëren en om lezers te vragen om een reactie.De technische ontwikkeling in de laatste jaren van de mobiele telefoon en de fotocamera heeft er ook voor gezorgd dat  beeld en geluid steeds meer wordt aangewend om de persoonlijke boodschap over te brengen. Vloggen en Instagram zijn uitingen van deze trend om niet of deels tekstuele informatie te delen. 
Het regelmatig plaatsen van nieuwe berichten geeft blogs een dynamisch karakter. De informatie op blogs wordt door zoekmachines beter gevonden dan op andere sociale media. Bloggen impliceert ook dat tevens je gebruikt maakt van Twitter en Facebook om de aandacht te vestigen op je blogartikelen en om volgers te genereren.

Waarom zou ik gaan bloggen?

De allerbelangrijkste vragen die je voor jezelf moet beantwoorden zijn:

 • Voor wie ga ik bloggen?
 • Waarover ga ik ga bloggen?
 • Wat maakt mijn blog bijzonder of uniek?

Een antwoord op die laatste vraag kan bepalen in welke mate je blog gevonden (via zoekmachines) en gelezen gaat worden. Hoe unieker je blog, des te groter is de kans op een brede lezerskring. Dat unieke, de meerwaarde kun je ook bewerkstelligen door bestaande type informatie met elkaar te verbinden.

Er bestaan allerlei meer persoonlijke drijfveren om te gaan bloggen: 

Die drijfveren of doelstellingen kunnen ook vanuit de organisatie komen waarvoor je werkt en blogt:

 •   Klantenbinding zowel ten aanzien van bestaande als potentiële klanten
 •   De dienstverlening meer onder de aandacht te brengen
 •   Naamsbekendheid vergroten
 •   Jezelf als expert(s) profileren
 •   Kennis over de doelgroepen van de organisatie vergroten
 •   Input krijgen van klanten over de diensten en producten
 •   Een intern en extern gericht feedbackkanaal voor klanten openen
 •   Delen van vakkennis met vakgenoten

Statistiek

Je kunt je blog koppelen aan Google Analytics, een online applicatie, waar je binnen een zelf ingestelde periode o.a. kunt zien : 

 • Wanneer en hoe vaak je blog bezocht wordt
 • Hoe bezoekers op je blog komen, via welke zoekmachine en met welke  zoektermen, via welke externe Website
 • Welke artikelen bezoekers het meest raadplegen
 • Hoe lang bezoekers op je blog zitten

In onderstaand filmpje een 18 minuten durende rondgang langs de belangrijkste functies :

Gevonden worden

Om bezoekers te trekken is het belangrijk dat je gevonden wordt via zoekmachines, bijvoorbeeld Google. Zorg dat je:

 • Streef ernaar in elke alinea woorden op te nemen of te herhalen, waarvan je verwacht dat klanten daarop zoeken en waarvan je wilt dat Google die indexeert 
 • Zorg dat je de juiste trefwoorden toekent aan je blogartikelen (in de redactieomgeving van Blogger voeg je die toe bij het invulvenster 'labels')
 • Je scoort in Google ook hoger naarmate je je blog beter onderhoudt, je blogartikelen update en naarmate je blog uniek is naar inhoud (niche)
 • Ook helpt het als andere website naar je blog linken. Dat gebeurt niet altijd vanzelf. Je kunt verwante organisaties ook wijzen op je blog met het verzoek een link te plaatsen op hun website
 • Plaats reacties op relevante discussiefora, bij verwante artikelen op andere websites of blogs met verwijzingen naar je blog
 • Maak gebruik van sociale media, dwz Facebook en Twitter om je blog te promoten. Kijk in je bezoekersstatistiek welke elementen je kunt gebruiken om je blog dusdanig aan te passen dat je meer bezoekers trekt. Kijk ook naar de reacties op je blog en beslis of je er een blogartikel over gaat schrijven
 • Google hecht waarde aan de betrouwbaarheid en autoriteit, die van je blog uitgaat. As je je blog onder de website van een gevestigde organisatie hangt dan kom je hoger in de Google zoekresulttaatlijst te staan   

Wat is je persoonlijke gereedschap?

 • Goed kunnen zoeken naar informatie voor je te schrijven blogartikel
 • Je gedachten of ideeën verwoorden in ordelijke en begrijpelijke taal, richt je direct tot de lezer, schrijf actief (dus zo min mogelijk zinnen met 'worden') zorg dat je tekst 'scanbaar' is, je taalgebruik is afgestemd op je doelgroep, overweeg de inzet van video, foto's alnaar gelang je boodschap, maak niet te lange zinnen, alinea's, gebruik bullets bij opsommingen.
 • Je kunnen inleven in voor wie je schrijft
 • Discipline opbrengen om regelmatig te schrijven
 • Eenmalig: een blog inrichten, leren plaatsen van berichten, foto’s en video, leren onderhouden

Wat altijd is meegenomen, als je het ook 'leuk' vindt! Het wordt leuker, naarmate je ziet dat je bezoek toeneemt en wanneer je reacties krijgt. En dat kost tijd!

Je kunt snel en gratis via Blogger een blog opzetten. Lees hier de handleiding:

BijlageGrootte
handleiding blogger.pdf859.55 KB
 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.