Van WYSIWYG (what you see is what you get) naar WYBIWYS (what you believe is what you see)

05 mei 2014

Over de voordelen van internet en Social Media is iedereen het altijd wel snel eens. Informatie was nog nooit zo snel voor handen, we staan voortdurend in nauw contact met elkaar en kunnen razendsnel dingen delen die ons bezighouden.

Vooral Facebook is het ultieme middel om berichten, foto’s en filmpjes te delen.

Behalve dat we delen, ventileren we via social media vaak onze of andermans meningen.

Wij zien de laatste tijd steeds meer berichten verschijnen op Facebook waarbij we al meteen het gevoel hebben; hier is iets niet helemaal in de haak…

Het zijn meestal berichtjes die beginnen met de oproep het bericht meteen te delen op je tijdlijn om anderen te waarschuwen tegen bijvoorbeeld: Kinderlokkers in een witte bestelbus of kinderen waarvan de organen zijn weggenomen in een witte bestelbus met operatiekamer. Niet altijd zijn de busjes wit, een aantal weken geleden werd gewaarschuwd voor een witgrijze bestelbus met hondenmeppers. Ook veelvuldig zien we de waarschuwing voorbij gaan om geen visitekaartjes aan te pakken bij pompstations in België, omdat ze verdovende middelen bevatten die, indien via de huid opgenomen, meteen een narcose tot gevolg hebben. Al dit soort verhalen heten met een mooi woord een „Hoax”.

Opvallend aan dit soort verhalen is dat ze meestal bestaan uit dezelfde elementen:

  • Het gaat altijd over iets dat ieder normaal denkend mens veroordeelt.
  • Het gaat bijna altijd om zaken die niet in het nieuws verschijnen.
  • Het bericht is bijna altijd verpakt als een waarschuwing aan het publiek.
  • Bijna altijd is een bevolkingsgroep of instituut de „schuldige”.
  • Het bericht roept bijna altijd op om te delen met anderen.

Dus, krijgt u de volgende keer weer het verzoek om "een verschrikkelijk onrecht" te delen op uw tijdlijn van Facebook… Controleer!

De Hoaxwijzer is hierbij een heel handig hulpmiddel om te controleren of een bepaald bericht, verspreid via Social Media, al of niet correct is.

Toch is het niet uitsluitend via Social Media dat incorrecte en soms ronduit onjuiste informatie aan de man wordt gebracht.

Enkele weken geleden verscheen bijvoorbeeld in de Belgische krant de Morgen het verhaal dat Bibliotheek Rotterdam het boek Tegen de Verkiezingen van David van Reybrouck zou weigeren aan te schaffen.

De hele heisa ontstaat wanneer iemand een mail stuurt naar de schrijver waarin hij Bibliotheek Rotterdam beticht van censuur, omdat het boek niet aangeschaft zou worden…

Zonder omhaal plaatst de schrijver op zijn tijdlijn het bericht over „de weigering” en dikt het verhaal nog een beetje aan, waarna de Belgische krant De Morgen het nieuws oppakt en de heisa tot rel verheft.

Net als bij hoaxes bevat zo’n krantenbericht een aantal van dezelfde soort elementen: Onrecht en een schuldige…

Schijnbaar wordt aan wederhoor gedaan omdat wij in het artikel ons collectiebeleid mogen verdedigen.  Dat beleid houdt in dat wij met ons beperkte budget niet alles dat op de markt verschijnt kunnen aanschaffen; wij proberen onze collectie mede door suggesties van u en andere klanten vorm te geven.

In dit geval vond iemand het nodig om een mail te sturen naar de schrijver in plaats van een aanschafsuggestie te doen.

Gelukkig voor hem deden een aantal klanten deze aanschafsuggestie wel, zodat het boek al onderweg was naar onze Bibliotheek vóór het incident gecreëerd werd. Dan kan je je afvragen of "het sop de kool wel waard was", dit nog afgezien van de absurde vooronderstelling dat een openbare bibliotheek zou censureren op inhoud...

Informatie wordt vaak gekleurd door de manier waarop wij al bij voorbaat naar dingen kijken. Informatie vinden en informatie beoordelen op betrouwbaarheid is een kerntaak van Bibliotheken en Bibliotheek Rotterdam is daarin geen uitzondering. De mediacoaches van Bibliotheek maken hun beroep van het toevoegen van kennis aan informatie. Met heel veel plezier willen wij voor David van Reybrouck en de journalist van De Morgen een cursus verzorgen hoe zij informatie op betrouwbaarheid kunnen beoordelen.

Bent u inmiddels ook geïnteresseerd in de werkzaamheden van onze mediacoaches?

Neem een keer contact op met één van de mediacoaches of bezoek de Digidokter bij u in de buurt.

  • Voor de Centrale: John Valk, tel. 010 – 281 62 81
  • Voor Rotterdam Zuid, Hoogvliet en Rozenburg: Ellen van Schie, tel.  010 - 4230217
  • Voor Rotterdam West en Noord: Wim Schnieders, tel.  010 - 4763137
  • Voor Rotterdam Oost en IJsselmonde: Mischa van Vlaardingen, tel 010 – 281 61 78

Voor meer informatie over data van cursussen en workshops rond mediawijsheid en het werk van de mediacoaches kunt u onze website bezoeken.

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.