Pokémon Go

22 jul 2016

Vorige week was ik met mijn gezin te eten bij vrienden. We hebben kinderen in de zelfde leeftijd. Eigenlijk hadden die geen tijd om te eten want Pokémon Go was net uitgebracht in de Verenigde Statenen Australië. Binnen no time hadden ze alle vier een account gemaakt in de Amerikaanse appstore en kon het spel beginnen. Tussen de gangen door waren de kids steeds weg om buiten Pokémon te vangen, geweldig om te zien hoe zo’n spel ze in beweging en naar buiten bracht.

Ondertussen kun je het spel ook in Nederland spelen en zijn er miljoenen spelers over de hele wereld. Wat is er zo leuk aan Pokémon Go?

Pokémon Go is gebaseerd op de Pokémonspellen van Nintendo. Wat het spel bijzonder maakt is het gebruik van Augmented Reality. Pokemon Go gebruikt de GPS en camera functie van je telefoon om de echte wereld om te toveren tot een jachtgebied, waar je Pokemon kan vangen. Het spel daagt je uit om je buurt (te voet) te verkennen en actief op zoek te gaan naar Pokemon. Je vangt ze door een Pokébal naar ze te swipen.

Er zijn 151 Pokemón oftewel vangbare monsters, ondergebracht in een aantal categorieën, zoals vuurpokémon, waterpokémon en nachtpokémon. Sommige komen heel vaak voor, andere zijn behoorlijk zeldzaam. Als je de app de eerste keer opent, moet je eerst een karakter aanmaken. Verzin een gebruikersnaam en kies hoe je karakter eruit ziet. Je kan kiezen uit een man en een vrouw, met een paar verschillende outfits. Heb je dit gedaan, dan verschijnen er gelijk drie Pokémon om je heen: Bulbasaur (een soort kikker met een groene knoflook op zijn rug), Charmander (een schattige oranje dinosaurus) en Squirtle (een blauwe schildpad). Raak de Pokémon die je het 'leukst' vindt aan en open de jacht op dit figuurtje.

Als je buiten loopt, zie je af en toe op de kaart groene blaadjes opvliegen. Dan ben je in de buurt van een Pokémon. Je voelt je telefoon trillen en verschijnt een Pokémon op de kaart. Nu is het de kunst hem te vangen. Op de kaart zie je niet alleen Pokémon. Blauwe paaltjes zijn Pokéstops, die zich op interessante locaties bevinden, bijvoorbeeld bij een bijzonder gebouw of een standbeeld. Hier vind je gratis items die je in het spel nodig hebt. Zoals pokéballs, of ‘medicijnen’ om je Pokémon sterker te maken. Als je bij een Pokéstop in de buurt bent, verandert het icoontje op de kaart. Als je er op drukt, verschijnt er een foto in beeld van de bezienswaardigheid. Veeg bij de foto over je scherm.

Er zijn ook gyms te vinden. Dit zijn een soort zwevende platforms met een blauw, geel of rood logo erboven. Gyms vindt je vaak bij parken, kerken, pleinen en stations. Hier kun je, vanaf level 5, je Pokémon trainen, of vechten met andere spelers om je gym te verdedigen.

Waarom is dit spel zo populair?

Mijn kinderen zijn opgegroeid met Pokémon. Ze hebben als kind uren doorgebracht met de Pokémon-kaarten, de televisieserie en natuurlijk de spelletjes op de Game Boy. Daarboven zit weer de groep ouders die benieuwd zijn waar hun kinderen mee bezig zijn, en vervolgens zélf verslaafd raken aan het spel.

Er zijn verschillende manieren om je accu te besparen tijdens het spelen. Zet bijvoorbeeld de Battery Saver-functie aan het in het instellingenmenu. Zet het augmented reality-element uit tijdens het vangen, want je camera verbruikt veel stroom. Ook kun je natuurlijk gewoon je scherm dimmen. Wil het allemaal nog steeds niet lukken, dan kun je natuurlijk ook een powerbank kopen voor de extra stroom.

Het is belangrijk dat je bewust bent van de aantrekkingskracht dat het spel op je heeft en dat je blijft opletten. Je loopt buiten en moet dus ook rekening houden met het verkeer. Er zijn al wat ongelukken gebeurt door dat spelers helemaal opgingen in het spel. Pokémon Go komt bovendien heel dichtbij, je speelt het in je eigen omgeving en jij als speler hebt een belangrijke rol. Het spel heeft hiermee rechtstreeks impact op jou. Het is ontzettend leuk om te doen!

Tips:

Het spel is gratis verkrijgbaar in de App store of de Google play store.

Bekijk de videotrailer:


 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.