Nieuwe voorwaarden Facebook, like it or leave it.

08 dec 2014

Facebook, het grootste sociale netwerk van de wereld, past per 1 januari 2015 haar voorwaarden aan? Tijd om stil te staan wat dat voor ons Facebookgebruikers betekent.

 

Nieuwe voorwaarden
Facebook staat er om bekend dat ze heel veel data over ons verzamelt. Je zou zeggen dat we daar langzamerhand allemaal genoeg van krijgen en massaal ons Facebookaccount opzeggen. Niets is minder waar. Nog steeds blijven 1,32 miljard gebruikers trouw aan Facebook. De belangrijkste reden: veel van onze vrienden, kennissen en familie ‘zitten er op’ en die contacten willen we niet zomaar kwijt.

Daar komt nog bij dat veel mensen nooit de voorwaarden lezen. Deels uit gemakzucht, maar ook omdat de leesbaarheid van veel voorwaarden vaak te wensen overlaat. Wie heeft er nou zin in om eindeloze juridische teksten te lezen, waar je toch geen touw aan vast kunt knopen. Uiteraard weet Facebook dit en breidt daarom regelmatig hun rechten uit om onze data en persoonlijke informatie te gebruiken. Overigens heeft Facebook onlangs de voorwaarden ingekort en eenvoudiger gemaakt.

KASSA!
Facebook heeft uiteraard maar één reden om alles over je te weten te komen: geld verdienen. Als Facebook weet waar je eet, welke route je naar werk fietst, waar je winkelt, wat je koopt en met wie je in de kroeg afspreekt, dan bouwt ze een gedetailleerde database op van alle verschillende aspecten van jouw leven. Die gegevens deelt ze met haar klanten en ook voor hen heb je dus geen geheimen meer. Je krijgt steeds meer advertenties voorgeschoteld die ‘bij je passen’. Dat lijkt handig, maar is uiteraard alleen maar handig voor de bedrijven die de advertenties plaatsen.

En nu?
Hieronder vind je een aantal artikelen waarin mensen de voors en tegens tegen elkaar afwegen. Zoals die verklaart dat "Facebook namelijk helemaal niet zoveel heeft aangepast".  Eigenlijk staan de voorwaarden van Facebook al jaren ter discussie. Wat mij betreft kan Facebook alleen misbruik maken van de situatie als wij ze dat laten doen, als wij niet zelf zorgen dat we onze privacy beschermen.

Het is dus aan ons zelf om voor onze privacy in te staan. Zorg er voor dat je geen openbaar profiel hebt en neem een paar minuten om je instellingen aan te passen ook als je vrijwel niks op Facebook zet en alleen maar berichten van andere leest. Gebruik Facebook zo min mogelijk om op andere sites of bij andere bedrijven in te loggen en zet de locatievoorzieningen op je telefoon uit.
Als je echt op je privacy gesteld bent zit er maar een ding op en dat is je Facebookaccount helemaal te verwijderen. Hoe je dat doet kun je hier lezen.

Wil je meer weten over het onderwerp? Hieronder een aantal artikelen:

En ik? Ik blijf kritisch gebruiker van Facebook, neem mijn verantwoordelijkheid en sluit zoveel mogelijk af. Tot nu toe heb ik namelijk veel meer gemak dan ongemak van deze dienst.

Judith Pietersma (specialist media)

Foto's van Pixabay

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.