Kindvriendelijke zoekmachines, een overzicht

23 sep 2015

Mediawijzer.net wijdde onlangs aandacht aan een nieuwe kindvriendelijke zoekmachine, jouwzoekmachine.nl. Dit initiatief sluit aan op de ervaringen binnen het onderwijs dat kinderen tijdens het zoeken naar relevantie informatie op internet regelmatig vastlopen. Het vergt van leerkrachten extra begeleiding om dat recht te trekken. Een kindvriendelijke zoekmachine als deze moeten leerkrachten hierin ondersteunen. Een onlangs gehouden onderzoek naar digitale geletterdheid van leerlingen uit 20 landen wijst uit dat slechts 18 % van de ondervraagde Nederlandse docenten in hun onderwijs aandacht schenken aan het verwijzen naar informatiebronnen.

Daarin neemt Nederland onder deze 20 landen de laatste plaats in. "Je kunt je dus afvragen of leraren zich er wel bewust van zijn dat leerlingen informatie zo overnemen van internet, zonder dat kinderen in staat zijn om te beoordelen of die informatie wel betrouwbaar is" aldus onderzoeker Martina Meelissen. Bibliotheken spelen ook een rol in het aanbieden van relevante informatie en het wegwijs maken van kinderen in hun zoektochten op internet. WizeNoze, het bedrijf achter jouwzoekmachine.nl beroept zich erop dat deze zoekmachine de enige is die onderkent, dat de jeugd een brede doelgroep is met verschillende niveaus. Zoekresultaten worden daarom aangepast aan het niveau van de gebruiker.

Naast jouwzoekmachine.nl  kun je kinderen ook gebruik laten maken van onderstaande zoekmachines en websites, die het kinderen ook gemakkelijker moeten maken relevante informatie voor bijvoorbeeld een opdracht of werkstuk te vinden.  Daarbij varieert de opbouw van louter zoekmachines (meestal gebouwd op Google Custom Search) tot zoekmachines, die met een didactische en instructief sausje overgoten zijn. Sleutelwoorden in de opzet zijn meestal 'betrouwbaarheid', 'toegankelijkheid', 'begrijpelijkheid' en 'veiligheid'. Ik denk overigens dat je kinderen al in vroeg stadium moet uitrusten in het verantwoord en doeltreffend zoeken via de Google zoekmachine.

Webdetective wordt vanuit de openbare bibliotheek aangeboden. Daar leren kinderen spelenderwijs hoe je informatie via internet moet opzoeken, hoe je bronnen kunt controleren op betrouwbaarheid, hoe je het optimale uit Google haalt etc.
Het is bestemd voor een brede doelgroep, van leerlingen uit de bovenbouw primair onderwijs tot MBO. Meer informatie op Mediawijzet.net

8-12  is bestemd voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Bekijk de korte video om een beeld te krijgen van deze zoekmachine:

Je kunt zelfs de teksten laten voorlezen. Alles wat je zoekt is rond één zoekvenster te vinden. Een manier van handig zoeken naar begrijpelijke informatie en surfen langs interessante kindersites. De zoekmachine zoekt steeds op de sites die bij een rubriek horen.

Netwijs kent zowel onderdelen, die bestemd zijn voor leerkrachten met betrekking op o.a. 435 onderdelen, direct toe te passen digitale wereldoriëntatielessen, als een eigen omgeving voor leerlingen met een kindvriendelijke zoekmachine. Daar vinden ze digitaal speel- en leermateriaal en leerkrachten kunnen er ook lessen voor hen klaarzetten. Bekijk het videofilmpje:

De redactie houdt bij welke zoektermen geen zoekresultaten opleveren.  Meer informatie op de blog van Netwijs en Heutink-ict.nl

Meestersipke is gebouwd op Yurls . Kiddiesearch is net zoals Koekjeltjes, Dat bedoel ik en Oyáni: Zoekmachine 4 kids – WNF  gebouwd op Google Custom Search, een gratis te gebruiken applicatie van Google, waarbij je een zoekmachine kunt samenstellen op basis van vooraf geselecteerde websites.

De website van de Bibliotheek  helpt op de ‘werkstuk’ pagina leerlingen op weg in het zoeken van betrouwbare informatie voor een werkstuk of spreekbeurt. Je kunt hier als leerling informatie putten uit bijna 200 onderwerpen.  Andere zoekmachines die de Bibliotheek aanbiedt zijn Jeugdbieb en Kids Bieb.
Jeugdbieb is bestemd voor kinderen uit de bovenbouw van het primair onderwijs en  verwijst o.a. naar vragen van Willem Wever, naar filmpjes van Schooltv-beeldbank en afleveringen van het Klokhuis. Via Kidsbieb kun je tegelijkertijd zoeken in onder andere Davindi, Schoolbieb, maar ook in de bibliotheekcatalogus naar boeken over een bepaald onderwerp. Of deze helemaal up to date is, daar heb ik mijn twijfels over.

Links:

Lees elders op deze blog: