Het Facebook voor boekenlezers

31 mei 2013

Houd je van boeken?
Houd je graag bij wat je hebt gelezen?
Deel je graag tips met andere lezers?
Dan is dit zeker wat voor jou! Het Facebook voor boekenlezers.

Wat heb je gelezen?
Goodreads is een internationale site waar ook Nederlandstalige boeken goed vertegenwoordigd zijn. Op deze website houd je bij wat je hebt gelezen, schrijf je zelf recensies of deel je scores uit. Het is zelfs mogelijk om in te voeren hoe veel boeken je dit jaar wilt lezen, de site houdt voor je bij of je op schema zit.  Aan de hand van je gelezen boeken krijg je leestips waar je weer een leesverlanglijstje mee kunt maken.
Als iemand me vraagt wat het laatste boek is dat ik heb gelezen krijg ik vaak een spontane blackout. Dat is verleden tijd, nu kijk ik gewoon even op Goodreads hoe dat boek ook al weer heet dat ik vorige maand zo prachtig vond....
Een boekenfacebook
Goodreads is een beetje het Facebook voor boekenfans. Net als op Facebook kan je ook hier vrienden maken en elkaars leesactiviteiten volgen. Vooral leuk is de pagina waarop je ziet hoeveel je op leesgebied met elkaar gemeen hebt. Zo kom je nog eens tot ontdekkingen. Bovendien is het makkelijk om je internetvrienden terug te vinden door de verbinding* met Twitter of Facebook die Goodreads voor je kan leggen. (*niet verplicht)

Contact met je lievelingsschrijver?
Schrijvers zijn goed vertegenwoordigd op deze site. Je kan profielen bekijken van schrijvers en ook zijn er schrijvers actief op de site. Zo zie ik regelmatig een nieuwe blogtekst van fantasy schrijver Neil Gaiman langs komen en kreeg ik bericht van Goodreads toen een schrijfster waarvan ik pas een boek gelezen had een middag vragen van lezers beantwoordde op de website.

Mijn 1e leesclub
Hoewel ik absoluut een boekenfanaat ben heb ik nog nooit deelgenomen aan een leesclub. Daar is dit jaar verandering in gekomen met de digitale leesclubs van Goodreads. Ze zijn er voor allerlei genres deze digi-leesclubs. Ik ben het trotse nieuwe lid van de leesgroep Classics without all the class. Deze pretentieloze club leest iedere maand een klassieker uit een andere periode.  Ook nieuwe klassiekers als Life of Pi komen aan bod. Je stemt via de site op de boeken die je wilt lezen en ook deze leesopties mag je zelf aandragen. Op de pagina van de leesgroep discussiër je over de boeken die je samen leest. Ideaal voor wie eens wil zien of een leesclub hem of haar ligt maar niet direct deel wil uitmaken van een plaatselijke groep. (We hebben veel leesgroepen in Rotterdam. Meer weten? Kijk eens op senia.nl )

App-je downloaden
Voor Apple en Android apparaten is er een app waarop je zo’n beetje alles kunt doen wat ook op de site kan.

Keuzes…keuzes…
Natuurlijk is Goodreads niet de enige website waar boekenliefhebbers terecht kunnen. Een goed vergelijkbare, maar iets warriger vormgegeven, website is LibraryThing .
Een snel groeiend, Nederlands sociaal netwerk rondom boeken en literatuur is Dizzie.nl
Naast Dizzie zijn ook boekensalon (noemt zichzelf de grootste boekencommunity van Nederland) en watleesjij.nu (ruim 800.000 titels) groeiend.

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.