Het eeuwige leven, voor mij hoeft het niet

04 aug 2015

Hoe het met jou zit weet ik niet, maar ik heb twee levens, een stoffelijk en een digitaal. Wat voor mijn stoffelijke leven onvermijdelijk is, lijkt voor mijn digitale leven iets minder vanzelfsprekend. Dat ik dood ga staat als een paal boven water. Maar als ik digitaal niks doe, blijf ik eindeloos voortbestaan.

foto: Eliane Meyer via Pixabay

Er zijn vast mensen die het vooruitzicht van digitale onsterfelijkheid aantrekkelijk vinden, maar daar behoor ik niet toe. Wat mij betreft mag mijn digitale identiteit verdwijnen zodra mijn stoffelijk leven eindigt. Helaas gaat dat (nog) niet vanzelf.

Oké, de privacy blijft punt van discussie, maar wat betreft het verwijderen van gegevens na overlijden lopen Facebook en Google voorop. Bij Facebook kun je een van je ‘vrienden’ aanwijzen, om na jouw dood je profiel te verzorgen.
BijGoogle kun je de instellingen zo aanpassen dat na een door jou in te stellen periode dat je niet actief bent geweest je gegevens worden verwijderd of worden doorgegeven aan iemand anders.

Wil je weten hoe je het een en ander kunt aanpakken? Lees dan eens het artikel 10 social media zaken om te regelen voor je dood van Martin Specken gepubliceerd op de website van 42Bis. Hij legt uit hoe Facebook en Google het geregeld hebben en hoe en waar je je instellingen kunt aanpassen.

Zijn conclusie:

Het wordt tijd dat alle social media-platformen ons als gebruikers bij leven de mogelijkheid geven om vast te leggen wat er met onze gegevens en accounts moet gebeuren. Dit lijkt me overigens geen zaak voor de politiek om met regels vast te leggen. Ik zie het als een stukje service die inspeelt om een concrete behoefte. En dat komt de kwaliteit van de dienstverlening ten goede.

En daar wil ik me bij aansluiten

Judith Pietersma
Specialist media & onderwijs

 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.