DigiD . . . . . . wat kan ik ermee?

21 feb 2014

DigiD . . . . . . . . wat kan ik ermee?

           

 

 

 


DigiD
DigiD is een systeemnaam waarmee u toegang krijgt tot uw digitale gegevens die de landelijke en lokale overheid van u heeft, het is in feite een digitaal paspoort. De overheid kan zo controleren of uw identiteit op internet klopt. DigiD is een afkorting van digitale identiteit. DigiD is gekoppeld aan uw Burgerservicenummer (BSN). Er is geen minimumleeftijd voor het aanvragen van DigiD, iedereen die in het bezit is van een BSN kan een DigiD aanvragen.

Sinds 1 januari 2005 kunnen alle burgers in Nederland DigiD gebruiken. Er zijn inmiddels meer dan tien miljoen gebruikers (2013). DigiD is niet wettelijk verplicht, maar steeds meer overheidsorganisaties gebruiken echter DigiD voor de toegang tot hun dienstverlening via internet. Zonder DigiD kunt u vaak niet van deze digitale dienstverlening gebruikmaken. Informeer bij de betreffende overheidsorganisatie of u op andere manieren uw zaken kunt regelen.


Waarom DigiD?
Gaat u naar uw gemeentehuis, of naar het loket van een andere overheidsinstelling, dan zult u zich in veel gevallen moeten legitimeren met uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Op internet kunt u dat doen door in te loggen met uw DigiD. Zo weten overheidsinstellingen dat ze ook echt met u te maken hebben. De overheid biedt steeds meer elektronische dienstverlening aan en verwijst burgers steeds vaker naar hun digitale loketten.


Hoe werkt DigiD?
Stel, u wilt op de website van uw gemeente een uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP) aanvragen. U wordt dan van de website van de gemeente automatisch doorgeleid naar de inlogpagina van DigiD. Daar vult u uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord in. Vervolgens komt u automatisch terug op de site van de gemeente, waar u het uittreksel aan kunt vragen.

 

   logo DigiD


Nog geen DigiD?
U kunt dit aanvragen via de website: www.digid.nl
U krijgt binnen 3-5 dagen met de fysieke post een brief met een éénmalige toegangscode toegestuurd, deze code dient u meteen kort daarna te activeren om toegang te krijgen tot de ‘Mijn DigiD’-omgeving.

De gegevens die u bij DigiD na het inloggen aantreft zijn strikt persoonlijk en vertrouwelijk en hebben alleen betrekking op uw eigen situatie. Onthoud uw inlog en wachtwoord goed! Uw DigiD is drie jaar geldig en verloopt als u deze niet gebruikt, vanaf het moment van inloggen is uw DigiD weer drie jaar geldig. De vervaldatum kunt u bekijken via inloggen ‘Mijn DigiD'.

Voorbeelden van de persoonlijke ‘Mijn omgeving’:
- Mijn ABP pensioenfonds
- Mijn Overheid
- Mijn UWV


Waar gaat u DigiD voor gebruiken?
Bijvoorbeeld voor het aanvragen van zorgtoeslag, het doorgeven van een verhuizing, het aanmaken van uw profiel op de vacaturesite www.monsterboard.nl , u moet hiervoor inloggen met DigiD, aangifte doen bij de Belastingdienst, www.belastingdienst.nl, zie ‘Mijn toeslagen’. Een afspraak maken voor het aanvragen van bijv. een paspoort of rijbewijs; u kunt dan vooraf al aangeven op welke dag en tijdstip u in de gelegenheid bent om bij het loket te verschijnen, www.rotterdam.nl.


Veiligheid
Als u inlogt bij Mijn DigiD ziet u enkele kenmerken dat u naar een vertrouwde, veilige omgeving gaat. Deze kenmerken zijn o.m. boven in uw browser te zien: een toevoeging van de ‘s’ van secure (veilig) aan het begin van het adres ‘http’ wordt ‘https’ en een slotje wat boven in beeld verschijnt. Vergeet als u in uw vertrouwelijke ‘Mijn omgeving’ heeft gewerkt niet om uit te loggen!


Toekomst
Er komt een nieuwe versie, genaamd eID (Elektronische Identiteit). Voor het vergroten van de veiligheid worden twee aanvullende maatregelen ten opzichte van DigiD getroffen: een uitgifte in persoon (bijv. bij een balie) en een digitaal middel dat aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet (bijv. een chip). De opvolger van DigiD moet vanaf 2015 te gebruiken zijn. Het systeem eID werkt niet alleen bij de overheid, maar kan ook bij webwinkels en andere bedrijven worden gebruikt. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk onlangs bekendgemaakt.

Het nieuwe systeem moet veiliger worden dan DigiD en gaat werken met een pasje, dat er ongeveer zo uitziet als een bankpas. Behalve bij de overheid kan het systeem gebruikt worden door webwinkels die de leeftijd van klanten moeten controleren, bijvoorbeeld bij de verkoop van alcohol. De online slijter krijgt dan alleen te zien of iemand oud genoeg is. Andere gegevens komen niet in beeld.

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.