Bibliotheek Rotterdam in de loop der jaren

16 jun 2015

In 1604 wordt door Rotterdam de eerste 'publycke bibliotheke' ofwel 'Bibliotheca Laurentiana' in de Laurenskerk ingericht. Toch duurt het nog tot 1869 tot archivaris J.H. Scheffer de grondslag legt voor de huidige bibliotheek. Eind negentiende eeuw zit de bibliotheek in het pand van Museum Boymans. Hier kunnen bezoekers twee keer per week boeken inzien. Al snel wordt deze locatie te klein en vestigt de bibliotheek zich in 1907 aan het Van Hogendorpsplein. Als in 1923 ook dit pand te klein is, wordt een pand betrokken aan de Nieuwe Markt.

In 1940 raakt het gebouw tijdens het bombardement op Rotterdam beschadigd. De meeste gebouwen in de omgeving brandden volledig af. Hierdoor komt ruimte vrij voor de bouw van een oostelijke vleugel. Het pand met in gouden letters 'Gemeente Bibliotheek' staat er anno 2015 nog steeds. In 1983 betrekt Bibliotheek Rotterdam haar huidige pand aan de Hoogstraat. Na 409 jaar gemeentebibliotheek te zijn geweest, verzelfstandigt de bibliotheek op 1 januari 2013. Stichting Bibliotheek Rotterdam is een feit, met op dit moment 15 vestigingen verspreid over de stad. Vandaag de dag is de bibliotheek met 2,4 miljoen bezoekers, 830.00 materialen, 2,9 miljoen uitleningen, honderden culturele activiteiten en 100.000 leden, de drukstbezochte culturele instelling van Rotterdam.

'Laagdrempelige' entree.

De kaartcatalogus

Inlichtingenbureau

De leeszaal

Entreehal

Bouw van de nieuwe Centrale Bibliotheek, 1977-1983,
ontwerp Van den Broek & Bakema

Opening Centrale Bibliotheek NOS-journaal 30 juli 1983

Opening 7 oktober 1983 door Koningin Beatrix

Mediawijze digitale online samenleving en bibliotheek:
internet - bieb(vakantie)apps -zoeken met Google - eReading - Facebook en Twitteren  e.a.

@bieb010

En iets wat niet veranderd is? Er wordt nog elke week in alle vestigingen voorgelezen!

En elk jaar het kinderboekenweekfeest!

*Opname en montages: Koen Visser en John Valk