Is WhatssApp slecht voor de nachtrust van kinderen?

27 mrt 2014

Ik weet zeker… als ik vroeger een smartphone had gehad, dan had ik me suf ge-Whatsappt.
Een als ik eerlijk ben zou ik nu ook niet zonder mijn smartphone kunnen. Ik verstuur geen 200 berichten op Whatsapp per dag zoals veel jongeren, maar zit wel regelmatig met mijn telefoon op social media. Of ik speel een spelletje of ik lees een boek. Ik kijk zelfs gemiste programma’s op mijn telefoon. Maar als ik naar bed ga ligt mijn telefoon aan de oplader in de huiskkamer. Waarom? Omdat ik zeker weet dat als mijn telefoon ’s nachts naast mijn bed ligt, ik midden in de nacht de NOSapp zou checken om te kijken of er iets gebeurd is.

Veel jongeren zinj net als ik ook vergroeid met hun telefoon. En uit het onderzoek ‘Connected’ met je mobiel van EenVandaag blijkt dat jongeren tot in de kleine uurtjes actief zijn op Facebook, WhatsApp, Snapchat,  Tinder, Twitter en Instagram.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 7000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 21 tot 25 maart 2014, deden 2368 jongeren mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Driekwart van de jongeren (77%) zit zeker een paar keer per week met hun smartphone, tablet of laptop in bed. Vooral sociale media en sms-diensten zoals WhatsApp zijn populair voor het slapen gaan. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2400 jongeren.

Driekwart (74%) heeft de mobiel in of naast het bed liggen als zij slapen. Slechts één op de acht jongeren (12%) zet de mobiel 's nachts helemaal uit. Meestal staat het apparaat op stil of trillen.

Eén op de zes jongeren (18%) merkt dat zij slechter slapen als ze tot vlak voor het naar bed gaan op een scherm bezig zijn geweest. Opvallend: één op de tien jongeren slaapt er juist beter door. De rest (72%) merkt geen verschil, wellicht ook omdat zij niet anders gewend zijn.

Bij één op de vijf thuiswonende jongeren hebben de ouders regels gesteld over het gebruik van een mobiele telefoon in bed. En van de jongeren met een relatie ontstaat er bij 18 procent wel eens gedoe over het gebruik van mobiele telefoons en tablets in bed.

Bron: EenVandaag

De vraag is of je je als ouder zorgen moet maken? Remco Pijpers van Mijn Kind Online adviseert ouders om hun kinderen te helpen bij het minderen, maar legt ook uit dat de contacten van jongeren onder elkaar ook bij hun leeftijd horen en belangrijk voor hen zijn. Met jonge kinderen tot 12 jaar kunt je nog afspraken maken maar als ze ouder zijn wordt dat veel ingewikkelder. Hij stelt ons gerust door uit te leggen dat uitwassen zoals verslaving en digitaal pesten voorkomen, maar relatief weinig.

Op de website van EenVandaag, kun je het interview met Remco Pijpers terugluisteren. Ook het item van de  uitzending is hier te beluisteren.
Het onderzoek ‘Connected’ met je mobiel kun je hier downloaden.

Judith Pietersma
Specialist onderwijs & media

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.