Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen...

28 mrt 2014

Mijn neef is een paar maanden geleden opa geworden. Voor de eerste keer. Niet zo gek dat er regelmatig foto’s van zijn trots op zijn Facebookpagina verschijnen.

Bij een van de laatste babyfoto’s ontstond enige discussie. Hij had een foto geplaatst met daarop de trotse opa voorlezend aan zijn drie maanden oude kleinkind. Iemand reageerde met de vraag: ”Hé opa, is dat niet wat vroeg?” Weer iemand anders beaamde dit.

Een achternichtje van me, pedagogisch medewerker in een kinderdagverblijf, was alert: “Niet te vroeg, maar op tijd!” Ook ik, als bibliothecaris, liet weten dat je niet vroeg genoeg met voorlezen kunt beginnen.

Het begint met lezen
Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.

BoekStart
BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s en ontwikkelt door Stichting Lezen en bibliotheken.Dus ben je zelf net vader of moeder geworden en kun je wel wat tips gebruiken? Bekijk dan eens de website van BoekStart. Je kunt er lezen over de leesontwikkeling van baby’s, maar je vindt er ook voorleestips.

Tip 1
Kies een vast voorleesmoment. Dit kan bijvoorbeeld voor het slapengaan, maar ook als rustpunt op een vaak drukke dag.

Tip 2
Ga samen lekker op een rustige plek zitten. Doe radio, televisie en computer/laptop uit, dat leidt maar af. Zorg ervoor dat jezelf ook prettig zit.

Tip 3
Houd je baby zo, dat je oogcontact kunt maken.

Tip 4
Kies een afbeelding in het boekje en laat deze goed zien. Houd het boekje zo stil mogelijk, zeker als je baby nog heel klein is. Draait je kind de oogjes of het hoofdje weg, gun het dan even rust.

Tip 5
Een of een paar afbeeldingen laten zien is genoeg. Het boek hoeft niet in een keer uit; jaag het er niet doorheen.

Tip 6
Laat je stem horen, wat je zegt is eigenlijk niet zo belangrijk. Benoem wat er te zien is, maak bijpassende geluiden of zing een liedje!

Bron: BoekStart

En voor tantes, ooms, oma’s en opa’s? Op de website staan ook boekentips. Altijd handig als je op zoek bent naar een cadeautje.

Judith Pietersma
Specialist onderwijs & media
 

 

Kinderboeken

Ik heb een baby van een paar maanden en een kindje van 2 jaar. Ik lees ze allebei elke avond voor het slapengaan voor. Een leuke tip is trouwens http://www.kwebbelskinderboeken.nl. Daar kun je een abonnement nemen op een kinderboekenpakket, helemaal aangepast op leeftijd. Dus ook voor de hele kleintjes. Ik merk echt dat de kleinste het ook heel leuk vindt. Ze begint langzaam al een beetje te wijzen en vind het vooral leuk als ik gekke stemmetjes gebruik.

Hallo Linda, Wat een leuke

Hallo Linda, Wat een leuke website en een goede tip. Ben je ook lid van de bibliotheek? Voor kinderen van 0-18 jaar is het gratis. Ook voor baby's hebben we boekjes in de zogenaamde BoekStart hoek. Door je kinderen lid te maken van de bibliotheek heb je een hele grote collectie boeken beschikbaar! We zien je graag in een van onze bibliotheken

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.