Mediaopvoeding of Parental Control…

19 apr 2016

Wist je dat veel digitale apparaten, besturingssystemen, software en platforms worden geleverd met een vorm van ‘Parenting Control’. Als ouder kun je daardoor bepaalde inhoud uitschakelen of beperken. Een hele handige oplossing voor jonge kinderen, want niet alles wat op media wordt aangeboden is geschikt voor jonge kinderen.

Op de website van Kijkwijzerkun je lezen hoe je de toegang tot onder andere televisie, games en internet kunt aanpassen. Maar voor kinderen vanaf 8 jaar zijn deze technische hulpmiddelen niet altijd de beste oplossing. Voor hen is het belangrijk dat ze leren om kritisch en bewust met verschillende media om te gaan. Ze hebben volwassenen, maar vooral hun ouders nodig om naast mediavaardig ook mediawijs te worden.

Veel ouders hebben daarover vragen. Dat is niet zo vreemd, omdat je zelf geen voorbeeld van je ouders hebt. Gelukkig zijn er een aantal websites die je als ouder helpen bij de mediaopvoeding van je kinderen.

Bijvoorbeeld Mediawijsheid.nl met een speciaal onderdeel voor ouders. Op de website Mediaopvoeding.nlkun je zelf vragen stellen. Je vraag wordt beantwoord door een van de experts die aan de website verbonden is. Uiteraard kun je terecht op de website Opvoeden.nlwant eigenlijk is mediaopvoeden een onderdeel van opvoeden. Tenslotte ook handig, Mijn Kind Onlineover kinderen en digitale media.

Aan jou als ouder uiteraard de keuze. Ga je voor Parental Control, voor mediaopvoeding of een combinatie van beiden?

Veel wijsheid gewenst…

Judith Pietersma, specialist media & onderwijs

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.