Kinderen en online privacy | een handige brochure

03 apr 2014

Privacy is een relatief nieuw woord. Halverwege de vorige eeuw was het een woord in opkomst. Er heerste in die jaren woningnood en veel mensen woonden bij elkaar in met als gevolg een gebrek aan privacy.

In het digitale tijdperk is het woord niet meer weg te denken. Eigenlijk lijkt het wel of onze privacy steeds meer in de verdrukking komt. De Amerikaanse overheid houdt onze e-mail en ons telefoonverkeer in de gaten. Google komt door ons zoekgedrag heel veel over ons te weten en Facebook staat niet bekend als loyaal aan als het gaat over onze privacy.

Zelf kunnen we er ook wat van, We tetteren er lustig op los op Twitter, we delen onze hele vakantie op Facebook en aan de hand van onze foto’s op Instagram kun je bijna een diaserie maken van ons leven. En we plaatsen niet alleen onze eigen selfies, veel ouders bijvoorbeeld zetten foto’s van hun kinderen op internet terwijl ze dat in het echte leven nooit zouden doen. De video van XS4all illustreet dat op hilarische wijze..

 


n de kinderen zelf? Vinden zij het wel zo leuk dat hun hele levensgeschiedenis op internet staat in plaats van plakboek veilig opgeborgen in een kast? Als je twaalf jaar bent, vind je het vast niet zo leuk dat jouw foto van de vakantie van twee jaar geleden met die stomme zwebroek voor iedereen te zien is.

Voor kinderen is privacy sowieso een lastig thema. Ze snappen heel goed dat je voorzichtig bent op internet, maar eigenlijk hebben ze geen idee van de reikwijdte van internet. Eigenlijk kunnen ze van hun ouders of leerkrachten wel een steuntje in de rug gebruiken. Om ouders en leerkrachten te helpen hebben Digibewust, Mijn Kind Online en Kennisnet een brochure samengesteld: Kinderen en online privacy. Er staan tips in voor ouders, maar ook voor kinderen zelf. Ook een stappenplan waarmee je kinderen helpt hun online identiteit te bewaken.

Deze handige en overzichtelijk brochure kun je gratis downloaden op de website van Kennisnet.

Judith Pietersma
Specialist onderwijs & media
 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.