Jonge kinderen verkennen geluiden en maken muziek met de iPad

09 mei 2016

(laatst bijgewerkt 02-05-2017 met de app Loopimal)  Het onderzoek Iene Miene Media  uit 2016 naar het mediagebruik van peuters en kleuters toont aan dat Nederlandse gezinnen veel media in huis hebben. Vooral de tablet en smartphone is in opmars. Bezat één op de drie ondervraagde gezinnen in 2012 , nu bezit 88% van de gezinnen een tablet. De smartphone spant de kroon, 98% van de gezinnen is in bezit van een smartphone. Vier van de tien ouders laten kinderen tussen 0 en 2 jaar kennis maken met de smartphone. 11% van de ouders vindt het moeilijk aan een kind uit te leggen hoe je veilig kunt surfen op het internet.

Baby's

Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat jonge peuters graag grijpen naar een smartphone of tablet. Ik heb de  indruk dat het zich daarop afspelende licht- en kleurenspel de voornaamste bron van aantrekkingskracht vormt. Al dat digitale ‘bling bling’ trekt de baby dan ook nog eens gretig naar het mondje. Want dat je er niet van kan eten, weten ze nog niet. De VINCI tablet met een 'kwijlproof' constructie speelt daar helemaal op in. Op het forum van het blad Viva staat een aardige discussie over apps en baby’s.

Wat is goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen?

Op Youtube zijn talloze filmpjes te vinden met op tablets, iPad,iPhones vingersurfende baby's.  Tikken en vegen lijkt een tweede natuur geworden te zijn. De baby is voor app ontwikkelaars een belangrijke lucratieve doelgroep geworden. Daarbij wordt niet geschroomd te pas en te onpas educatieve kwaliteiten toe te schrijven aan de apps. Applicaties op zichzelf zijn natuurlijk niet educatief. De toegevoegde waarde zit in de manier waarop ouders die inzetten naast of als aanvulling op andere activiteiten. Het rapport App Noot Muis uit 2011 adviseert een maximumtijd van vijf tot tien minuten voor het spelen met een tablet voor hele jonge kinderen tot een half uur voor zesjarigen. Hiermee blijft er voldoende ruimte over voor fysieke beweging, noodzakelijk voor de ontwikkeling van het nog prille brein.

Leuke muzikale apps

Mijn speurtocht naar wat jonge peuters leuk zouden kunnen vinden aan min of meer muzikale apps voor iPad of iPhone leidde tot het volgende lijstje:

Crayola DJ , leuk voor kinderfeestjes, bekijk de videodemo :

Met Loopimal (€4,99) zetten peuters blokken achter elkaar met elk een eigen kort muzikaal thema. Deze staan tevens in verbinding van geanimeerde figuren, wat tegelijktertijd leidt tot een  visuele als auditieve ervaring

Met BabyPaints (€3,59) voor de iPad kunnen baby's zich door te wrijven of te drukken op het scherm uitleven in het oproepen van kleuren en geluid. Bekijk het filmpje:

Magic Belles voor iPad of iPhone (€1,99) is volledig gebaseerd op het spelen en combineren van afbeeldingen en geluidjes en dus ook geschikt voor Nederlandse kinderen. Klik hier voor meer info.

BabyConcert: Samen muziek en geluiden ontdekken: zee, jungle,regen, liedjes meezingen en opnemen, voor baby''s vanaf 4 maanden samen met de ouders (recensie)

In Toca band sleep je gekke muzikanten naar een bepaalde plek op het podium. Afhankelijk van waar ze opgesteld staan maken ze muziek , wat samen een grappig resultaat oplevert. Niet voor de allerjongsten, ook niet met een specifiek leerdoel, maar wel gewoon aansprekend leuk digitaal speelgoed:

Baby chords, een baby kan hier samenklanken combineren

Baby dj de titel spreekt voor zich, bekijk het demofilmpje:

Baby rattle een digitale rammelaar met bewegende kleurrijke figuren en geluiden.

Sound Touch  om kinderen een verband te leren leggen tussen afbeeldingen van muziekinstrumenten, dieren, voertuigen, voorwerpen (360 in totaal) en de daarbij horende geluiden.

p>

In Tap Tap Bear Piano bestaan de pianotoetsen uit 8 beren, die bewegen en tonen laten horen als je ze aanraakt, om kinderen kerstliedjes te leren spelen

Monster Chorus tik op de monsters en laat ze zingen

Meer apps voor jonge kinderen op de website van de Guardian (2016)