Nog 6 nachtjes slapen - De Nationale Voorleesdagen

18 jan 2013

Het is bijna zo ver… de Nationale Voorleesdagen 2013. Van woensdag 23 januari t/m zaterdag 2 februari besteden veel peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, scholen, bibliotheken en boekwinkels extra aandacht aan voorlezen.

 

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hun veel plezier. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Zo worden kleintjes grote lezers.

Bron website De Nationale Voorleesdagen

 

Bovenstaande tekst las  ik op de website van De Nationale Voorleesdagen. Twee woorden vallen mij in dit stukje op: belangrijk en plezier. Het zijn voor mij de pijlers waarop voorlezen rust.

Belangrijk

Er zijn al heel wat onderzoeken gedaan naar het belang van voorlezen. Zowel in Nederland als daarbuiten. Een belangrijk resultaat van al die onderzoeken is; kinderen die van jongs af aan worden voorgelezen, leren met meer plezier leren en doen het beter doen in het (voortgezet) onderwijs. Dus als je als ouder het beste voor hebt met je kind – en welke ouder heeft dat niet? - dan lees je dus regelmatig voor.

In de Verenigde Staten gebruiken ze zelfs een economische reden om het voorlezen te promoten en te stimuleren. Kinderen die goed lezen en plezier hebben in lezen hebben later een betere kans op de arbeidsmarkt. Ook Prinses Laurentien, voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven en een groot voorvechtster van het terugdringen van laaggeletterdheid, verbindt lezen aan de economie. Eind december sprak zij op een conferentie over het belang van lezen en voorlezen. Een paar van haar uitspraken: 'Investeren in lezen is investeren in zelfvertrouwen', 'verbind economische aspecten met belang van lezen', 'leesvolume bepaalt woordenschat en beïnvloedt opleidingsniveau en bewustwording van talenten'.

Plezier

Wat voorlezen makkelijk maakt is heel envoudig, het is gewoon leuk om te doen. Samen met je kind een prentenboek bekijken, praten over de plaatjes of gewoon een verhaal voorlezen. Zelf heb ik geen kinderen, maar wel heel veel voorgelezen in de bibliotheek en in voorschoolse instellingen en aan kleutergroepen. Niks leuker dan een hele groep kinderen die samen met jou het verhaal induiken, hun eigen ervaringen met jou en elkaar delen en met open mond naar jouw verhaal luisteren.

Regels

Gelukkig bestaan er voor voorlezen geen regels. Het kan en mag overal, op elk moment, voor korte of langere tijd. Een verhaaltje voor het slapen gaan, om de dag af te sluiten. Op zondagmorgen in het grote bed, maar ook bij de bushalte wachtend op de bus. Of lekker in de bibliotheek of op school voordat de dag begint.

Er bestaan dus geen geen regels, maar wel tips. Over het kiezen van een boek en waarom je hetzelfde boek een paar keer moet voorlezen. Maar ook over het gebruik van stemmetjes en over het voorspel en naspel.

Favoriet

Dus… voorlezen moet! Dat is helder. En… voorlezen is leuk! Een hele fijne bijkomstigheid. Mijn favoriete voorleesboek is een echte klassieker, Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. Of toch Kikker is verliefd van Max Velthuijs?

Waar ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar ben? Wat is jullie favorieten voorleesboek?

Judith Pietersma

Specialist educatie 

 

 

 

 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.