Dat is handig! -9- Instagram

07 apr 2014

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met een camera. En we hebben ondertussen ook geen donkere kamers meer nodig om foto’s te ontwikkelen of te bewerken. Bovendien zijn er oneindig veel apps waarmee je foto’s kunnen opleuken, mooier maken en delen.

Instagram
De populairste app is misschien wel Instagram met maandelijks meer dan 200 miljoen actieve gebruikers. Het gebruik is eenvoudig. Je download de gratis app op je telefoon en je kunt je foto’s bewerken en delen op Instagram en andere sociale netwerken zoals Facebook of Twitter. Je volgers kunnen de foto’s ‘liken’ en ‘çomments’ achter laten.
Het is ook mogelijk om video’s van te plaatsen op Instagram. Zo’n video mag maximaal 15 seconden duren, maar je kunt wel verschillende 'takes' voor één video gebruiken. En net als bij de foto's kun je de filmpjes voorzien van een filter.

De hele wereld of liever niet
Het is best grappig als iemand uit Australië op jouw foto van bloeiende tulpen op molens reageert. Want iedereen kan je foto’s bekijken en commentaar achterlaten. Wil je dat niet dan kun je net als bij Twitter je account op slot zetten en zelf bepalen of je iemand als volger toelaat of niet.

In de klas
Instagram is populair onder kinderen en jongeren en wordt door hen meer gebruikt dan Facebook. Dat valt te lezen in een artikel in de Volkskrant over een nieuw rapport van Piper Jaffray. Misschien is het daarom wel leuk in het in de klas te gebruiken. Vraag een leerling of een ouder om tijdens een schoolreis of excursie foto’s maken en te delen op Instagram. Thuisblijvers kunnen dan meegenieten.
Verassend is het om Instagram in te zetten als middel bij leespromotie. Laat leerlingen foto’s maken van hun favoriete boek en een aanbeveling schrijven. Andere leerlingen kunnen door de foto’s bladeren om ideeën op te doen. Met Instagram kun je bijvoorbeeld ook tekeningen, knutsels en werkstukken delen.
Wil je overigens niet dat vreemden toegang hebben tot de foto’s, maak dan het Instagramaccount alleen toegankelijk voor leerlingen en bekenden van je school.
Meer tips kun je lezen op de website van Mijn Kind Online en We Are Teachers.

Judith Pietersma

Specialist onderwijs & media

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.