Zangles met de iPad

17 okt 2015

(laatst bijgewerkt 16-02-2016 met Bandmate Chromatic Tuner) Bezitters van een kersverse iPad vragen wel eens welke apps nu geschikt zijn voor lessituaties, en dan heb ik het over les geven in het leren bespelen van muziekinstrumenten of over zangles. Ik beperkt me in mijn antwoorden dan voornamelijk tot mogelijk ondersteunende apps, want een op iedere leerling en op iedere docent afgestemde kant en klare methode bestaat niet, ook niet voor de iPad. (Al pretendeert de zeer uitgebreide app VocalizeU (€39,99) van wel, zie video onderaan). En dan kan het nut uiteraard ook nog afhankelijk zijn van of leerlingen ook buiten de lessen kunnen beschikken over een iPad. Ook is het aan de docent te bepalen in hoeverre die de leerling gebruik laat maken van de interactieve elementen in sommige apps, zoals het aangeven of je zuiver zingt. Als het gaat om het bijschaven van je eigen zangtechniek is het een kwestie van keuze en uitproberen welke app voor jou het meest bruikbaar is. De meeste apps die ik bespreek zijn ook geschikt voor de iPhone, een enkele voor de Android tablet of smartphone. En mocht je nog aan het zoeken zijn naar een geschikte iPad om aan te schaffen, bespaar niet op interne opslag, indien je intensief met muziektoepassingen aan de gang gaat !

Songteksten en bladmuziek

Voor het gebruik, beheren en snel zoeken van songteksten (met akkoordaanduidingen) weet ik dat zangers (al dan niet zichzelf begeleidend) veel gebruik maken van 'onsong' (€7,99, ook voor Android). Als het alleen om het beheer van (song)teksten op het podium gaat kan Live Setlist (€1,79) handig zijn, kijk naar de korte demo:

 

Apps voor het tonen van bladmuziek in PDF of andere formaten beschrijf ik in een artikel elders op deze blog eveneens voor het zelf maken van oefeningen in bladmuziek voor de iPad.

 

Zangoefeningen

Choir Prodigy biedt zangers de mogelijkheid om individueel en doelgericht klassieke muziekstukken te leren zingen in een interactieve digitale omgeving, waarbij je constant feedback krijgt op je timing, het treffen van de juiste toonhoogte en klinkers.

 

'Do re mi voice training'  (€4,99) maakt gebruik van de ingebouwde microfoon en geeft aan of je zuiver zingt (je moet wel begrip hebben van het pianotoetsenbord). Hetzelfde geldt voor het vergelijkbare Singing teacher  (€2,99)(zie afb links).Singer's mate (€2,79) doet hetzelfde maar laat notennamen zien in plaats van het pianotoetsenbord.

 

 

Met name bestemd voor zelfstudie is Voice Tutor (€4,99, ook voor Android) geschikt. het onderdeel 'Riff’n Run' helpt met het ontdekken wat voor soort stem je hebt, je  zangstem te analyseren, bevat vele zangoefeningen met een opnamemogelijkheid om je stijl te verbeteren, je ademhaling te controleren, pitch control, cooling down etc. Beheersing van het Engels is wel een voorwaarde. Kijk hier naar een demo:

Een vergelijkbaar programma is Voicecoach (€2,99) of Voice Builder (54,99) volgens de makers in de achterliggende methode ook gebruikt door Whitney Houston , Andrea Bocelli, Lionel Ritchie e.a. Klik hier voor een uitvoerige recensie.  

Vocal Exercises (€3,99) bevat uitsluitend te beluisteren en na te zingen oefeningen met in te stellen tempo.

Sing harmonies (€2,99) is bedoeld om je te bekwamen in het zingen binnen meestemmige samenstellingen, koren. Je kunt er zelf je zangpartij kiezen en hebt daarbij de beschikking over een paar meerstemmige Engelstalige songs.

Improvox (€3,99) is een speelse toepassing om te oefenen op juiste toonhoogte, je kunt hierin je stem bijvoorbeeld ook als een koor laten klinken 

Je zingt even een zelf verzonnen tekst met melodie in en Ladida ( €2,49) zet er niet alleen een passende begeleiding bij maar corrigeert ook nog mogelijke valse tonen! Kijk en luister hier naar een korte demo.

Om je stem te vervormen, een heel andere klankkleur te geven is er Vio . Bekijk en beluister de videodemo:

 

Voor ‘warming up’ je stem zijn er meerdere apps verkrijgbaar met speciale oefeningen: Singing Vocal Warm Ups ,Vocal Warm Up en VocalEase(€1,99) 

Ga je auditie doen? De app Rock your Audition geeft je daarbij vele tips over stemgebruik, zangtechniek, houding, presentatie

Wil je je piano- of gitaarbegeleider laten weten in welke toonaard je een stuk het liefst wilt zingen en je hebt zelf niet de benodigde muziektheoretische kennis, gebruik dan de app Bandmate Chromatic Tuner. Als je de slottoon inzingt dan verschijnt die automatisch als noot op je scherm.

 

Opnemen

De TC-helicon Voice jam Studio is een volwaardige muziekstudio, waarin je je vocalen op studiokwaliteit kunt opnemen, loopen en direct kunt delen op Youtube en Soundcloud.

Om je stem op te nemen volstaat de interne microfoon. Voor een hogere opnamekwaliteit kun je je toevlucht nemen tot de studiowaardige condensatormicrofoon Apogee Mic USB-microfoon compact, een iRig Mic HD-A (werkt ook op Android en is te combineren met EZ Voice-app om effecten toe te voegen aan je stemgeluid) of de Audio-Technica AT2020 USB microfoon in combinatie met het voor de iPad gemaakte sequence programma Garageband (€4,99) Kijk hier naar een korte demonstratie van o.a. de iRig microphone in combinatie met Garageband :

 

Een standaard microfoon opnameprogramma voor de iPad is bijvoorbeeld de Tascam app pcm recorder (De meningen zijn verdeeld over de betrouwbaarheid )

Een voorbeeld van een “meezing” karaoke app is Sing Karaoke  (gratis, songs €0,99 per stuk)

Soms kan het nodig zijn zeker tegenover een grotere groep van leerlingen je stemgeluid via je iPad of iPhone te versterken. Het meest eenvoudig manier hiervoor is je iPad/iPhone via de koptelefoonaansluiting op een externe speaker aan te sluiten.Voor meer geavanceerd geluid of bewerkingsmogelijkheden is er de standaard Apple audio/midi Interface of de professionele Tascam iU2.

Vocalive (€17,99) is een real-time vocale effectprocessor met speciale functies (pitch correctie, choir harmonizer, voice doubler, vocal morpher and de-esser) plus meer standaard effecten (reverb, EQ, compressor, delay, envelope filter, chorus, phazer). Je kunt op alle mogelijke manieren je stem opnemen en mixen met andere tracks. Er is een meezing optie en je hebt de beschikking over warming up oefeningen. je kunt daarbij gebruik maken van de interne iPad microfoon of beter nog een aangesloten externe microfoon.

Leerlingen begeleiden op de piano

Voor zangdocenten die in staat zijn op basis van accoordaanduidingen leerlingen te begeleiden in jazznummers op een toetsinstrument is het iRealbook een ideale app, vooral omdat je de songs met 1 druk op de knop kunt transponeren naar de voor de leerling passende toonaard. Als deze over een iPad beschikt kan het iRealbook thuis ook fungeren als begeleidingsapparaat.

Om beelden van bovengenoemde apps voor een grotere groep draadloos zichtbaar te maken op een televisiescherm is er het kastje Apple TV

Bekijk ook de mogelijkheden van het zeer uitgebreide VocalizeU (€39,99) :

Snel een begeleiding maken met Sessionband

Voor zangers, begeleiders , songwriters, arrangeurs kan het soms handig zijn direct te horen in welke toonsoort een nummer geschreven is. Song Key Finder is een handige tool om dit aan te geven. Houd je iPad bij de geluidsbron en via de ingebouwde of aangesloten microfoon zie je op je scherm de toonsoort verschijnen waarin het muziekstuk staat. 

Sinds kort is er voor de iPad  het eerste  multimediale iBook beschikbaar voor zangers en zangdocenten, samengesteld door Nederlandse zangpedagoge Eleonora Kruijk: Method Singing (€9,99). Zij ontwikkelde  een manier van zingen waarbij techniek, emotie en authenticiteit op een zo natuurlijk mogelijke wijze samengaan. 

De Zang-Coach is een coach die je helpt bij het gebruik van de juiste technieken tijdens het zingen. Alle onderdelen daarvan worden in dit eBook behandeld, zowel voor beginners als voor gevorderden: techniek, interpretatie, presentatie, podiumtraining en auditietraining. Door Nikita Lumet. Klik hier voor meer informatie en om het eBook te downloadenZie ook elders op deze blog:


 

Te leen in Bibliotheek Rotterdam

Uitgelicht:

Vocal practice for performance: DVD met zanglessen voor meer gevorderde vocalisten, die hun vocale podiumtechniek willen verbeteren, door Donna McElroy van het Berklee College of Music

Cathrine Sadoline/Complete zangtechniek met cd. Alles over de Complete Vocal Technique methode.

Professioneel zingen/Ineke van Doorn: In de uitleg van de zangtechniek wordt vanuit  een fysiologische benadering naar de stemindeling gekeken, van hoe de stemlippen trillen.Daarnaast heel veel zakelijke en praktische informatie voor als je gaat optreden.

Tipboek zang: veel informatie in een klein boekje

 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.