Wat biedt de iPad voor muzikanten?

06 sep 2014

(laatst bijgewerkt 20 juli 2016  met Newzik). 
De iPad 1 was een uitvergrote versie van de iPhone, waar je niet mee kan bellen, maar die wel handig is voor mail, surfen, video, gaming, het bekijken van ebooks, kranten,foto's en tijdschriften. Het apparaat zelf is wel een gesloten systeem, geen USB aansluiting (wel aansluiting met een computer via speciaal snoer), geen flash, sinds iOS 4.2 versie van het besturingssysteem biedt de iPad Midi ondersteuning en multitasking. Om je iPad te verbinden met versterkers en effectapparatuur is er een speciaal opzetstuk te koop, een dockstation, de Alisis iO Dock  of de wat bescheidener ook voor de iPhone geschikte  iRig MIDI interface.
Vanaf versie 2 van de iPad kun je ook kun je ook filmen en fotograferen. Hij is wat dunner, lichter. Hij is ook sneller om de applicaties, waar de iPad 1 wat moeite me had ,soepeler te laten verlopen. En de iPad3, 4, en air hebben wéér een snellere processor, vaak nodig voor nieuwere apps (daardoor wordt ie ook wat warmer) en een nog scherper (retina) beeld. Ergens in 2014 leek Apple een groter 14 inch scherm op de markt te gaan brengen, die meer geschikt is voor complexe bewerkingstoepassingen. Dat werd in oktober 2015 uiteindelijk de iPad pro met een 12,9 inch scherm. Samsung en Microsoft gingen Apple voor met respectievelijk een 12 inch scherm en de Surface pro. Ook voor het tonen van bladmuziek, zeker als het gaat om de leesbaarheid op het scherm van partituren met meerdere systemen (piano, orkest) is dit een welkome aanwinst.

Lees leders op deze blog de betekenis van de Surface Pro voor muzikanten en De iPad Pro, een zegen voor muzikanten? 

De iOs 8 update van de besturingssoftware maakte het voor de iPad mogelijk om MIDI-muziek met Bluetooth LE vanaf je iDevice te streamen, waardoor de iPad een handig hulpmiddel is geworden voor het maken van opnames met virtuele instrumenten. De besturingssoftware upgrade iOs 9 introduceert o.a. de mogelijkheid tot multitasken, oftewel met 2 apps tegelijkertijd werken, 'beeld in beeld' of via 'splitscreen' (2 vensters naast elkaar) . 

Muzikale apps

De iPad was aanvankelijk weinig geschikt voor het gebruik van meer geavanceerde muziekbewerkingsprogramma's, controllers. Inmiddels zijn de Music Apps niet meer aan te slepen. Het aanbod muzikale apps voor Windows en Android loopt nog steeds achter bij dat voor de iPad.

Ga naar het artikel elders op deze blog voor "muziek maken op Android gestuurde tablets zoals Samsung".

In dit blogartikel heb ik een selectie gemaakt van de best bruikbare iPad apps. Veel applicaties zijn ook geschikt voor  de kleinere iPod of iPhone, maar het kleinere scherm beperkt je toch wel vaak in het soepel bedienen van de vaak overvloedig aanwezige knopjes en sliders. Tenzij de interface ook ontworpen is voor een klein aanraakscherm.  

De apps bestemd voor aktieve muziekbeoefening kun je grofweg onderverdelen in:

 • virtuele versies van bestaande en nieuwe muziekinstrumenten, van gitaar tot analoge synthesizers en speciaal voor de iPad ontwikkelde "muziekinstrumenten"
 • om bladmuziek, teksten met akkoorden, tabulatuur te tonen en te bewerken in verschillende formaten
 • muzikale opnamestudio's, sequencers, audiobewerking, Dj apparatuur
 • interactieve muzikale oefeningen: theorie, gehoortraining  
 • hulpmiddelen; interfaces, controllers voor externe apparaten, voetpedalen, metronomen, gitaartuners etc.

Vroege praktische toepassingen: 

Bleep!BOX, een combinatie van drum machine en sequenzer bestond al lang voor de iPhone en iPod Touch en er was na de introductie van de iPAd in America snel een versie voor de iPad .
iPad DJ Rana Sobhany laat in een filmpje zien welke programma's zij gebruikt. Het gaat om Korg iElectribe synthesizer,  GrooveMaker , Looptastic en Pianist Pro  (Met onderteuning van Midi en OSC):

Een een virtuele piano, ProKeys piano:

Zie MooCowmusic voor meer virtuele iPadmuziekinstrumenten, of bekijk het filmpje van de iPad accordeon of harp. Little Trumpet is een leuke instructieve en educatieve trompet app (€0,79). Bottle music (€0,79)verandert je iPad in een glasharmonium, je weet wel , je vult je kristallen glas met water, je wrijft met je vinger over de rand en er weerklinkt een doordringende toon.

iFretless bass (€9,99) is een virtueel muziekinstrument waarmee je op virtuele snaren met 2 vingers tot in detail analoge instrumentgeluiden en effecten kunt nabootsen, aanslag gevoelig met meerdere samples onder een toetspositie van de snaar , interferentie, bending, etc.

DrumJam (€7,99)  is een intuitieve app om drumpartijen te maken, van de makers van ThumbJam

Voor het tonen en  bladmuziek:

 • Newzik , een app die zowel PDF als MusicXML formaten bladmuziek ondersteunt. Ook aantekeningen maken binnen MusikXML is mogelijk.

 • musicreader is een pionier op het gebied van bladmuziek op een tablet(touch)pc. Vlak na de introductie van de iPad kwam ook hiervoor een versie. Klik hier voor de specificaties. 

 • iPhone sheet music heeft aangekondigd binnenkort te komen met een bladmuziekaanbod in een speciaal voor de iPad bestemd formaat. Dat aanbod zal verwacht ik voorlopig in het niet vallen bij wat er aan digitale bladmuziek in bestaande formaten als PDF reeds verkrijgbaar is (zie links 'digitale bronnen bladmuziek' in de linkerkolom).
 • Forscore kost maar $4,99 en is net als musicreader bestemd voor het tonen van en bladeren door bladmuziekpagina's in PDFformaat, bevat van zichzelf ongeveer 1300 pagina's klassieke bladmuziek voor piano. En je kunt ook zelf stukken toevoegen vanaf een computer of internet.Die moeten niet al te groot zijn, anders loopt de applicatie vast (maar dan heb je nog het standaard iBook). Je kunt er net zoals bij de Musicreader notities aanbrengen, setlijsten maken etc. Ook audiotracks kun je aan je partituur koppelen. Ontwikkelt zich steeds meer als de allround tool voor het tonen van bladmuziek, in te zetten voor veel doeleinden  (Zie voor een uitgebreide beschrijving mijn artikel over forScore)
 • Unrealbook (€5,49) te vergekijken met Forscore, beheert je collectie bladmuziek in PDF formaat, draadloos pagina's omslaan met  iRig BlueBoard  of  AirTurn voetpedaal. Via Bluetooth of WIFI zijn iPads met dit programma te koppelen, zodat een dirigent ook voor medemuzikanten de pagina's kan omslaan 
 • Met een speciale pen, de styluskun je aantekeningen maken, oa bij Forscore op en tussen de notenbalken, verkrijgbaar in meerdere webshopse geeft via iTunes toegang tot een breed aanbod (gratis) bladmuziek. 
 • Virtual Sheet Musicis een app die het mogelijk maakt te zoeken naar bladmuziek in de Virtual Sheet Music catalogus, de eerste pagina wordt getoond en je kunt de muziek ook beluisteren in mp3 formaat
 • Music notes is een soortgelijke app met in de presentatie de mogelijkheid om te transponeren, snel de pagina om te slaan
 • Seescore maakt inplaats van het statische PDF formaat gebruik van het meer flexibele en in vele noteneditprogramma's te gebruiken MusicXML, €14,99
 • met  iGigbook  (€9,99) kun je bladmuziek van een aantal fake en realbooks (melodieen van jazz blues mzuiek, met tekst en akkoordsymbolen) in PDFformaat gemakkelijk tonen en beheren, setlists maken etc. Bevat de indexen van deze boeken. Zoeken gaat snel. Voorwaarde is wel dat je die boeken eerst download
 • RealTunes (€4,99) is net zoals iGigbook gericht op het tonen van nummers uit Real books, je kunt ze hier per nummer inladen en er is verbinding met dropbox mogelijk (let op, de gelijkname Android app is voor Audio)
 • Ultimate guitar tabs, voor iPhone, iPod touch en iPad en Android, is een veelzijdige app voor het bekijken van gitaar tabs, en geeft toegang tot honderdduizenden muziekstukken, bestaande uit songtekst en bijbehorende akkoorden.
 • "1000 great piano scores"  (€9,99) combinatie van bladmuziek reader en 1000 voornamelijke klassieke werken voor piano. Weinig extra's, eenvoudig in gebruik, af en toe ten behoeve van de leesbaarheid weinig maten per regel. Vaak tikken dus om te bladeren.
 • Scorio (gratis), voor de iPad, een gebruiksvriendelijk, notenopmaakprogramma, met toegang tot partituren gemaakt door gebruikers van dit programma, tevens beschikbaar als online muzieknoteneditor via je webbrowser
 • Calypso (€3,99) voor de iPad bevat een uitgebreide database met veel jazz in leadsheet formaat, (melodie,akkoorden), je kunt tegelijk de muziek beluisteren, je ziet dan ook in welke maat de muziek zit, om te oefenen kun je makkelijk loops maken, en je ziet op een gegeven moment al spelend het begin van de volgende pagina, met visuele metronoom, handig voor op het podium
 • Weezic biedt je de mogelijk mee te spelen met een virtueel orkest.
 • Notezilla bevat een verzameling partituren van bekende klassieke werken, van Beethoven’s “Für Elise ” tot Handel’s “Messiah”, die je op de Ipad nauwgezet kunt laten meelopen met de audiouitvoering.
 • Rhythm Necklace  is een eenvoudige app, bedoeld voor het verkennen en samenstellen van complexe ritmes

Speciale functies voor het lezen van bladmuziek

 • Cadenza , een app die pretendeert naar je spel te luisteren en het tempo van de orkestbegeleiding aanpast aan de tempowisselingen die jij maakt.
 • Tonara (gratis) een bladmuziek reader, die aan je spel hoort wanneer om te slaan naar de volgende pagina , en dat doet ie ook tijdig, handig!
 • HeadTurn (€2,99) is bladmuziek app voor de iPAd 2 waarmee je met een enkele hoofdbeweging een bladzijde kunt omslaan
 • piaScore (gratis) geeft direct toegang tot de The International Music Score Library Project (IMSLP), kijk hier naar de speciale functie "Gesture page turning"
 • Symphonizer met deze app is het ontbloten van je tanden, cq glimlachen  voor de iPad het sein de bladmuziekpagina om te slaan
 • Met ScoreCleaner Notes(€0,99), ontworpen voor de iPhone, wordt een melodie, die je zingt of speelt op een instrument  direct omgezet in bladmuziek, een unieke app!

 

Voor het bewerken van bladmuziek:

 

 • Rollingnote  een moderne op de tablet afgestemde vorm van tabulatuur, voor toetsinstrumenten (zie afb hierboven) Inmiddels niet meer als afzonderlijke app verkrijgbaar 28-1-2016, wel terug te zien in in pianomethode One Smart Piano
 • Sheet Music Live voor de iPad, een sequencer en zet midifiles om in bladmuziek.
 • Scorio, voor de iPad, een gebruiksvriendelijk, notenopmaakprogramma, met  toegang tot partituren gemaakt door gebruikers van dit programma, tevens beschikbaar als online muzieknoteneditor via je webbrowser
 • Reflow scorewriter (€4,99) voor de iPad muzieknotatiesoftware nog volop in ontwikkeling, ook met tabulatuurnotatie
 • Symphony Pro eerste volwaardige notenopmaakprogramma voor de iPad, waarmee je zelf bladmuziek kunt maken (€14,99)

 • iComposer (€6,99)  ook voor iPhone (zie afb hierboven)
 • iWriteMusic 2, een compact, handig notenopmaakprogramma, oospronkelijk voor de iPhone, waarmee je snel wat muzieknoten vastlegt , terugluistert en expertorteert als PDF of JPEG (€11,99)
 • iSeeNotes , bladmuziek fotograferen en afspelen op je mobiel. Zie ook een artikel hierover elders op deze blog.
 • Sonja, een visueel muziekschrift als alternatief voor de traditionele mensurale notatie, bestemd voor koorleden die minder goed noten kunne lezen
 • De app NotateMe zet de met je vinger of stylus op het scherm geschreven muzieknoten meteen om in strak vormgegeven notenschrift. Aan te vullen met Photoscore, waarmee je foto's kunt maken van bladmuziek, die direct worden omgezet naar een formaat, waarin je de bladmuziek kunt bewerken en beluisteren.
 • Ook de uitgebreide app Notion , bedoeld voor het opmaken van bladmuziek kent inmiddels net zoals NotateMe handschriftherkenning.

 

 • Kawai, producent van vooral muziekinstrumenten heeft zich met TouchNotation voor de Ipad nu ook begeven op de markt van muzikale apps. Jammer dat deze muzieknotatie app niet de mogelijkheid aanbiedt om liedteksten toe te voegen aan het notenbeeld.
 • Score creator, notenopmaakprogramma voor "on the go", eenvoudig te bedienen, je virtuele toetsenbord bevat alle muzikale tekens

 

Accessoires:

 • Een voetpedaal om bladmuziekpagina's om te slaan terwijl je beide handen vol hebt aan je muziekinstrument. Het werkt draadloos via bluetooth (zie afb rechts bovenaan dit artikel)
 • Een inklapbare muziekstandaard, de iPad music-stand voor de iPad van Brandsen Support Systems en ook andere standaards zijn verkrijgbaar bij  de webwinkels van tabletstoday, ipadxtra

 

 • een dockstation, de Alisis iO Dock voor de iPad met diverse audio/midi in- en uitgangen (€200,-)
   

 • Rig MIDI, (€55,-) voor de iPhone/iPad, een aanzetstuk met een wat bescheidener interface beschikt wel over MIDI thru en een voeding via micro-usb
 •  

  iRing motion controler is een draadloze controler voor muzikale apps in de vorm van een ring om je vinger, vooral voor DJ's in life performances:

 •  
 • Misulu C.24 een keyboard dat precies past op je iPad
 •  
 • Jamstik een virtuele gitaar om aan te sluiten op je iPad
 •  
 • Diverse applicaties:
  En verder valt het op dat sommige ontwikkelaars zich richten op muziekinstrumentachtige applicaties, waarmee je zonder jarenlange studie toch al snel een klinkend resultaat boekt. Je treft ze hieronder aan tussen diverse aktieve muzikale toepassingen :
  • Metronoom/Tuner:
   • Visual metronome(€1,99) een metronoom met vele mogelijkheden
   • VITAL tuner, zeer uitgebreide app voor (professionele) stemdoeleinden
     
  • Gehooroefeningen:
   • Karajan biedt je de gelegenheid je gehoor te oefenen op intervallen, toonladders, akkoorden, ritmes op een in te stellen niveau. Je kunt daarbij je antwoord kwijt op een virtueel pianotoetsenbord of gitaartoets.
   • Absolatido ,oefentool om de juiste toon te treffen met met je stem

   

  • Muziektheorie: toonladders, akkoorden

   • Earz Solo afgeleid van de app bestemd voor scholen om jezelf muziektheorie eigen te maken

   • Flute scales (€1,59) voor fluit en piccolo, toonladders met grafische weergave van de benodigde grepen van de afzonderlijke tonen. Zie ook de apps (€0,89) van Christian Langmet greeptabellen (flashcards) voor hobo, fluit, trompet , cello , altviool , piano etc.

   • Octavian pro(€2,99) alles over akkoorden en toonladders

   • het Orkest(€12,99) multimediale ervaring van hoe orkestmuziek werkt, zie ook een speciaal artikelhierover elder op deze blog

   • Theory lessons(€1,99) weliswaar in het Engels, maar zeer handige tool om muziektheoretische kennis en vaardigheden op te doen

   • Octavian pro(€2,99) alle toonladders en akkoorden op een rij

   • Voor zangers, begeleiders , songwriters, arrangeurs kan het soms handig zijn direct te horen in welke toonsoort een nummer geschreven is. Song Key Finder is een handige tool om dit aan te geven. Houd je iPad bij de geluidsbron en via de ingebouwde of aangesloten microfoon zie je op je scherm de toonsoort verschijnen waarin het muziekstuk staat.

  • Je stem trainen of een instrument leren bespelen:

   • Glee: met de liedjes uit de tv-serie Glee kun je met je iPad kijken of je nu echt wel zo goed kunt zingen als je zelf denkt. Zo werkt het: jij zingt je favoriete liedjes, begeleid door de acteurs die het Glee-koor vormen. Als je niet helemaal zuiver zingt, proberen zij dat bij te sturen. Je kunt jezelf opnemen en daarna luisteren hoe je het ervan af hebt gebracht.

   • Piano notes Pro (€2,69)prima app voor keyboardspelers om noten te leren lezen

   • Mobile Music Trainer(gratis) Een muziekinstrument leren bespelen met behulp van digitale bladmuziek

   • Choir Prodigy biedt zangers de mogelijkheid om individueel en doelgericht klassieke muziekstukken te leren zingen in een interactieve digitale omgeving

                                         Zie verder Zangles met de iPad
   

  • Synthesizers:
   • Korg brengt met de app iMS-20een emulatie van zijn MS-20 uit, een analoge synthesizer uit 1978 en ook een favoriet van vele danceproducers.Naast de emulatie van de MS-20 synth beschikt het programma over een step-sequencer, een drummachine, een mixer en Kaoss-technologie. Gebruikers kunnen hun muziek rechtstreeks online zetten via Soundcloud.Zie de blog Maak Digitale Muziekvoor meer info en videodemo's. (Sinds nov 2010 verkrijgbaar)
   • Animoog (€23,99) virtuele synthesizer, prijzig maar wel top! versie voor de iPod is goedkoeper (€7,99)
   • Monotone ( €0,89) een monophone synthesizer, voor in de studio en op het podium
   • TC-11 (€26,99) enige volledig programmeerbare multi-touch synthesizer voor de ipad.
   • iMini(€19,99) is de iPad versie van de klassieke Minimoog synthesiser, bekijk de demo
   • Launchpad app(gratis) van Novation is bedoeld om op een intuitieve manier beats en loops te maken
   • Step Sequencer ST-S01(3,59) digitale versie van een klassieke modulaire synthesizer
   • Magellan(€14,99) één van de beste synthesizers (dd dec 2013), via Audiobus aan te sluiten op een Digitale Audio Workstation als Garageband of Cubasis om meerstemmige muziek te produceren, luister naar een voorbeeld: https://soundcloud.com/tpshimmons/o-come-emmanuel
   • Nave , een populaire , uitgebreide door Waldorf ontwikkelde favoriete synthesizer
   • Geo Synthesizer (€8,99) is zowel een muziekinstrument als MIDI controller
   • Sunrizer Synth (€9,99) is een zeer uitgebreide  virtuele analoge synthesizer
   • Caustic , bevat veel virtuele synthesizers, sampleplayers etc. geschikt voor muzieklessen om kinderen kennis hiermee kennis te laten maken
   • Tera Synth ($9,99) Veelzijdige synthesizer, ook geschikt om als lesmateriaal te gebruiken, om uit te leggen hoe een synthesizer werkt  
     
  • Gitaartabs:
   • ‘Note for note’ (€1,59) voor de iPad is een handige tool om met een simpele druk op de knop (bas)gitaargrepen te vertalen naar pianotoetsen en omgekeer

        Zie verder Apps voor gitaar 
     
  • Dj-tools, beats:
   • Pajamahouse Studios Sonorasaurus Rex: dj'en op de Ipad
   • Groovemaker biedt apps voor het maken van techno, trance, reggae etc. Klik hier voor een gratis app
   • RjDjwas als revolutionare muziekstudio al een sensatie op de I-Phone om zowel via het het aanraakscherm, bewegen met de iPhone, inzingen, omgevingsluiden muziek te generenen, de versie voor de iPAd , RJ Voyagermaakt meer gebruik van de omvang van het scherm
   • Vanaf eind november te koop de iPad versie van de poplulaire Mac DJ software Djay. Voor het eerst wordt hiermee ook Midi ondersteuning geleverd. Klik hiervoor een videodemo.
   • met ReBirthkun je klassieke acidhouse maken met software-emulaties van de zeer gewilde Roland TB-303 bas-synthesizer en de TR-808 en TR-909 drummachines.(voor de pc is het sinds een paar jaar zelfs gratis beschikbaar via het Rebirth Museum. Zie de blog Maak Digitale Muziekvoor meer info. (Sinds nov 2010 verkrijgbaar)
   • Met de DM1 drummachine voor de iPad (€4,99) kun je zelfgemaakte beats via virtuele klassieke drummachines tot klinken brengen.
   • Djay2(€4,99), DJ'en op de iPad, is op dit moment zeer populair en biedt veel voor weinig geld
   • Traktor, (€17,99), DJ software, qua bediening helemaal is toegesneden op de specifieke eigenschappen van het iPad touchscreen

                         Zie verder Dj 'n en beats maken op je tablet of smartphone 
   

  • Muziek opnemen, afspelen, vertragen, omzetten:
   • Music Memos handige app om snel je ideeen op te nemen, app genereert bijbehorende maat, akkoorden, toevoegen eenvoudige drumbegeleiding mogelijk. 
  •  
   • Klik hiervoor een videodemonstratie van de TouchOSC, een drumcomputervoor de iPAd, welke gebruik maakt van OSC.
   • het drumprogramma Mobilerhythm MR-606 beschikt over 2 'banks' met zestien patronen, individuele knoppen voor elk drumgeluid en een uitgebreide sample bibliotheek.
   • De Bleepboxis een combinatie van drummachine en realtime sequenzer, maakt gebruik van live gegenereerde audiosamples.
   • De 4Pockets Aurora Sound Studio HD: Drums, synthesizer, sampling, effecten and mixer, met uitgebreide exportmogelijkheden, o.a. midi.
   • Sound Trends Looptastic HD: intuitieve geluidsmixer.
   • met Voice Bandwordt wat je inzingt direct omgezet gitaar- of keyboardgeluid. Dat kun je ook weer vastleggen en verwerken tot een instrumentaal nummer. Het vergt wel enige oefening om tot een klinkend resultaat te komen.
   • met Capokun je mp3, bijvoorbeeld van een solofragment van je favoriete artiest, in elk gewenst tempo en toonhoogte afspelen. Handig als je zo'n fragment wilt gaan analyseren en of naspelen.
   • TuneTransformer($4,99) voor het vertraagd, op een andere toonhoogte afspelen van muziek, een hulpmiddel voor het op gehoor noteren in notenschrift van een cdtrack
   • Amazing slowdowner(€14,99) voor het vertraagd, op een andere toonhoogte afspelen van muziek, een hulpmiddel voor het op gehoor noteren in notenschrift van een cdtrack.  
   • Jam Player- Time and Pitch Audio Player(€4,99) op een eenvoudige manier audio versnellen en vertragen zonder dat de toonhoogte verandert, of andersom.
    een vergelijkbaar programma met wat meer (looping) mogelijkheden is Amazing slowdowner(€14,99)
   • Midi recorder (€2,99) voor de iPhone,,iPad, zet audio om in midi, (dat je weer kunt importeren in notenopmaakprogramma's)
   • PreSonus Capture Duo  gratis versie ondersteunt maximaal 2 tracks bij het opnemen van muziek via ingebouwde of aangesloten microfoon, eenvoudig en doeltreffend, wat je opneemt is later in andere programma's verder te verwerken.
   • Pro Chords ($5,99) geeft vanuit één akkoord suggesties voor een volledig akkoordschema. Bekijk de videodemo.

   

  • Sequenzer (Digital Audio Workstation):  
   • Garageband verandert je iPad in een verzameling Touch Instruments en een meer dan complete audio opnamestudio, €3,99. (DAW Digitale Audio Workstation) Top!
   • Music studio, een complete sequenzer met verschillende instrumenten, €14,99 (er is ook een gratis Lite versie)
   • Studio track (€7,99) handzame sequenzer, tracks opnemen en mixen
   • Aurora Sound Studio HD(€31,99) is een erg uitgebreide muziekapp voor de iPad. Met de app kun je complete nummers ontwikkelen, waarbij je elk element zelf kunt bepalen. De app werkt met lagen, waardoor je eenvoudig verschillende instrumenten kunt instellen
   • Figure(€0,79,-) Snel en eenvoudig eigen muziek op je ipod, ipad of iphone vastleggen. Stel drum,bass en lead in en componeer zo je eigen nummer.
   • Cubasis basisversie van Cubase voor de iPad , het populaire meersporen digitale audiostation, klik hiervoor meer info
   • Je zingt een melodie en Improvox zorgt ervoor dat de opname klinkt als een meestemmig koor,€3.99. Kijk hierhoe het werkt.
   • Pocket Pad Studio (€0,89) een compacte, complete geluidsstudio voor iPhone, iPad
   • Studio2(€9,99) als digitale muziekstudio een prima goedkoop alternatief voor Cubasis en Aurora
   • Thesys ($4,99), zeer uitgebreide MIDI sequenzer
   • Sampletank (€8,99) de naam zegt het al: biedt honderden geluiden van muziekinstrumenten, met een 4 sporen midirecorder en vele aansluitmogelijkheden, intern via Audiobus of naar externe apparatuur  via bijv. iRig
   • Final Touch ($19,99) een volledige opnamestudie voor de iPad, masteren,  combineert Maximizer, Pre en Post Equalizer, 4-Band Dynamics, Stereo Imager, Reverb en Dithering in één geintegreerde app. Professioneel opnemen, editen, masteren. Audiobus 2.0 compatibel
   • Beathawk (introductieprijs $4,99 febr 2015) topper! Potable muziekstudio, toegankelijk, mooie geluiden, veelzijdig, veel video demo's op Youtube
     
  • Begeleidingen genereren:
   • Accompanist (€1,79) je zingt een melodie in de microfoon van je iPad of iPhone en deze app zet er zelf accoorden bij
   • SessionBand genereert op basis van akkoordinvoer complete begeleidingen in diverse stijlen en met diverse instrumenten
   • Tin pan Rhythm’, eenvoudige tool voor de iPad, die audiobegeleidingen genereert op basis van geselecteerde akkoorden en stijlen 

   

  • Songtekesten tonen:
   • Chords+Lyrics(€5,99) is een eenvoudige applicatie om songteksten met akkoorden te verzamelen, te beheren en te bewerken uitsluitend op de iPad, zie verder artikelelders
   • MySongbook(€1,99) is te vergelijken met onSong en Chords+Lyrics, bedoeld om om songteksten met akkoorden te verzamelen, te beheren. Voor iPhone en iPAd. Laat ook gitaargreepdiagrammen zien.
   • Zie ook mijn artikelover het iRealbook: akkoordschema's van jazznummers, met audiobegeleidingen
   • OnSong is vooral bestemd voor zichzelf begeleidende jazz- of popzangers en bandleden, die geen zin meer hebben in stapels papier met songteksten en begeleidingsakkoorden. Meer infoelders op deze blog

   

  • Muziek maken of componeren:
   • Artikulator: Muziek maken door met je vingers lijnen te trekken over het iPad scherm
   • Singing fingersmaakt optimaal gebruik van de iPadmogeljkheden in de combinatie van schilderen en muziek maken, gratis
   • Yonac miniSynth Pro: analoge synthesizer
   • MorphWiz: speciaal voor de iPad ontworpen digitaal muziekinstrument.
   • Op een intuïtieve manier muziale klanken creeren, zonder dat daar echt muziektheoretische achtergrondkennis voor nodig is. Dat kan met het gratis programma Sound Prism
   • Met Thumbjam (€5,49) waan je je al snel een gevorderde pianist, drummer, componist.
   • Met de gratis app Musyckun je door het (ver)plaatsen van figuren op een intuitieve manier muziek creeren. Vergelijkbaar met Sound Prismen Visuamusio
   • Melody Music Maker (€8,99) muzikale ingevingen snel omzetten in een klinkend resultaat en vastleggen om later verder te bewerken
   • Smartmusictool voor online muzieklessen, lees verder
   • Leren improviseren met Musiclock
   • Composer's Sketchpad is een app waarin het componeren min of meer als een interactief kunstzinnig proces gezien wordt.

   

  • Interfaces, controllers voor externe muziekapparatuur of-applicaties:
   • AmpliTube: gitaarversterker.
   • Saitara Software AC-7 Pro: controler, ondersteunt Mackie Control protocol (voor Logic) en Wifi twee richting verkeer
   • iTouchmidi biedt controllers om op afstand je apparatuur te bedienen, ze versturen midicontrollerboodschappen, die eenvoudig te koppelen zijn aan effectenm softsynths etc.
   • Mobile POD bootst versterkers en effectaparaten na voor de electrische gitaar of basgitaar
   • Met Audiobus (€9,99) kun je je muziekapps die met Audiobus compatibel zijn op elkaar aansluiten, alsof je virtuele kabels gebruikt

   

   Zie ook elders op deze blog aanverwante artikelen:

  Kijk op de website van iOs Musician  voor veel meer toepassingen voor de iPad

 •  

  Lees hier hoe je een complete muziekstudio bouwt rond de iPad

  Klik hier voor de top 10 muziek applicaties voor de iPad volgens www.musicradar.com
  en hier voor de beste muziek apps volgens MacWorld (22 dec 2011)

  Zie ook de facebookpagina van iPad Music met vele tips voor muzikale apps


  Te leen in Bibliotheek Rotterdam:

   iPhone Apps programmeren:applicaties voor iPhone, iPad en iPod touch programmeren.
  Klik hier voor andere boeken te leen in Bibliotheek Rotterdam over het gebruik van de iPad en publiceren op de iPad

  Ontdek Garageband voor Mac,Ipad&iPhone, door Bert Venema 

   

  Toegift: Bekijk het filmpje van de concertpianist Lang Lang, die op het podium ineens op zijn iPad gaat spelen:

  Of kijk en luister naar een strijkkwartet dat de canon van Pachelbel speelt op de Magic Fiddle:

  Kijk en luister naar het nummer Eye of the Tiger van de rockband Survivor wordt gespeeld met iPads:

  John Valk

 •  

  Ipad

  Erg hulpzaam, nu alleen nog een ipad kopen!

  Zelf nummers Inzingen

  Hallo, ik zoek een app waar ik zelf gekozen nummers en of zelf gecomponeerde nummers kan inzingen. Tot nu toe vind ik alleen apps waar je een aantal nummers krijgt maar niet kan kiezen. Kan iemand mij een tip geven?

  App Garageband

  Garageband is heel goed moet ik uit evaring zeggen!

  antwoord op vraag 'zelf inzingen'

  Ik zou zeggen , kijk eens naar de app Garageband https://itunes.apple.com/nl/app/garageband/id408709785?mt=8 , groet

  John Valk

  Zang hulpmiddel

  Is er een appie een 2e stem (zang) laat horen?

  antwoord op vraag over 2e stem

  Kijk eens op de blog http://blogs.bibliotheek.rotterdam.nl/blog/muziek/zangles-met-ipad bij de app Vocalive!

  John Valk

  Hallo, Ik ben klassiek

  Hallo, Ik ben klassiek zangeres en componeer graag. Ik improviseer veel zangstukken en zoek een programma waarmee ik mijn stem kan opnemen en het dan automatisch in noten (compleet met ritmes) zet. Dat zou aanzienlijk veel tijd schelen. Bestaat zoiets? En welk programma dan? Bedankt voor uw antwoord. Mimi

  audio automatisch naar muzieknoten omzetten

  Zie voor het omzetten van geluidsopnamen automatisch naar muzieknoten het artikel "Audio naar muzieknoten omzetten' elders op deze blog. John Valk 

  Nieuwe reactie inzenden

  De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

  Meer informatie over formaatmogelijkheden

  CAPTCHA
  Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
  Beeld-CAPTCHA
  Voer de bovenstaande karakters in.