Snel een klinkend muzikaal resultaat met de app Thumbjam

09 feb 2012

Ik schreef al eerder over hoe de nog maar recente techniek van het aanraakscherm programmeurs uitdagen te zoeken naar nieuwe vormen van musiceren. Soms wordt de werking van muziekinstrumenten bijna letterlijk vertaald naar een digitaal equivalent, zoals bij  Pianist Pro met herkenbare pianotoetsen en Magic Fidle met zichtbare vioolsnaren en toets.

Tegelijkertijd zie je dat er wordt getracht een interface te ontwerpen waarbij de noodzaak van muziektheoretische voorkennis om muziek voort te brengen tot een minimum beperkt wordt. Ik schreef al eerder over de innovatieve Sound Prism, een op de techniek van het aanraakscherm toegesneden muzikaal instrument.

Onlangs werd ik in dit verband gewezen op de app Thumbjam (€5,49) voor de iPad, iPhone.

Je hebt hier al snel het gevoel dat je gitaar aan het spelen bent of zelf prachtige strijkersmelodieen voorbrengt.

Na het openen van dit programma kun je eigenlijk al gelijk gaan spelen. Wrijf over de verschillende lagen, effecten toevoegen doe je o.a. door te trillen waardoor tonen voorzien worden van een vibrato. Wissel van instrument. Die klinken verrassend levensecht. Daarnaast kun je overstappen naar andere toonreeksen. De app zorgt ervoor dat tonen muzikaal bij elkaar horen.
 Door te neurien in de microfoon kun je bijv een concertvleugel laten meeklinken.
Dit is slechts een greep uit de vele mogelijkheden. Kijk naar onderstaande videodemo's om een verdere indruk te krijgen:

 

John Valk

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.