Orkest ruilt bladmuziek in voor tablet

21 nov 2012

Onlangs verscheen een bericht in de pers, dat het Brussels Philharmonic als eerste orkest ter wereld tablets met aanraakschermen in plaats van papieren partituren is gaan gebruiken.

Een tablet mag tijdens een concert niet haperen en de storingsgevoeligheid maakte een orkest tot nu toe huiverig voor het gebruik van zo’n digitale partituur. De software, die het Brussels Philharmonic heeft laten ontwikkelen bij Neoscores is voorzien van een speciale concertmodus (vergelijkbaar met de flightmodus) om storingen tijdens het concert te vermijden. De pagina's van de partituur worden omgedraaid via een beveiligde swypebeweging.

Dat moet voorkomen dat muzikanten te ver doorbladeren of ongewild inzoomen. Voordeel is dat het orkest zo’n 25000 euro per jaar zou moeten uitsparen aan papier. De tablet, een Samsung Galaxy Note 10.1,  beschikt over een opslagcapaciteit van 16 GB en kan tot ongeveer 1.000 digitale muziekpartituren opslaan. Het beheer van papieren orkestpartituren is veel arbeidsintensiever dan dat van een digitale bestanden. Je hoeft bijvoorbeeld een vioolpartij maar één keer te voorzien van aanwijzingen voor op- en afstreken. De dirigent plaats met zijn pen digitale aantekeningen, welke direct ook bij de musici zichtbaar zijn. Deze kan op zijn beurt ook individuele aantekeningen maken in zijn partij. Hoe het orkest auteursrechtelijk het een en ander geregeld heeft, is niet helemaal duidelijk. Er wordt gesproken van een wereldprimeur, maar dat is niet helemaal waar. Er werd al eerder door orkesten geexperimenteerd met tablets. Ben benieuwd naar de ervaringen bij het Brussels Philharmonic.

Bekijk een videoreportage over de introductie van de digitale partituur bij het Brussels Philharmonic: 

Zie ook elders op deze blog:

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.