Muzieknotatie, zelf bladmuziek maken op je tablet of computer

15 apr 2017

(Laatst bijgewerkt  13 juni 2017 met Komp)  In mijn artikel over MIDI en 'wat kan je ermee' komen programma's aan bod, waarmee je zelf bladmuziek kunt maken. Behalve voor desktoppc is er inmiddels al jaren ook programmatuur voor de iPad en Android gestuurde tablets beschikbaar.

Voor de iPad hebben we het dan over Symphony Pro (zie afbeelding rechts, iWritemusic (oorspronkelijk voor de iPhone) het  uitgebreide programma Notion (ook voor de iPhone), dat ook handgeschreven, cq via een pencil/stylus geschreven noten herkent en qua bewerkingsmogelijkheden goed afgestemd is op de versie voor pc. Daarnaast vindt je in de appstore minder bekende programma's als iComposer , het eenvoudig te bedienen Score creator, en Reflow scorewriter :

Was je tot nu toe gewend om op papier muzieknoten te schrijven, dan is de stap naar de tablet niet groot meer. Met name de grotere, 12 inch iPad Pro en de Surface Pro voor Windows in combinatie met de speciale pencils zijn uitermate geschikt en gebruiksvriendelijk voor 'notenopmaak'apps.

De app NotateMe zet net zoals Notion de met je vinger of stylus op het scherm geschreven muzieknoten meteen om in strak vormgegeven notenschrift. Ook is het mogelijk bladmuziek te scannen via de Photoscore plugin met de camera van je iPad om deze later eventueel te bewerken en te beluisteren. Zie voor een volledige beschrijving van de app NotateMe een artikel elders op deze blog. of bekijk de videodemo:

Onlangs is de app Komp gelanceerd die net zoals Notateme direct handgeschreven muzieknoten herkent en omzet naar bijvoorbeeld Music XML.

MusicJot is de laatste op de markt verschenen toepassing voor iOs om bladmuziek te creeren net zoals Notion en Notateme op basis van handschriftherkenning. Uniek in Notateme is de optie voor een plugin waarmee je papieren bladmuziek kunt inscannen en bewerken.

Voor Android georienteerde tablets is er Ensemble composer, de gratis versie van het uitgebreidere Ensemble composer pro. Speelt op basis van MIDI de noten af.  Mist alleen de mogelijkheid om liedteksten toe te voegen, export naar 'image file', maar niet naar PDF. De beste noteneditor voor Android tot nu toe. Lees hier reacties van gebruikers.

Goed nieuws voor muzikanten met Windows 8.1 gestuurde tablets, met name de Surface Pro 3, welke beschikt over prettig groot scherm van 12 inch. Er is met StaffPad nu een muzieknotatieprogramma beschikbaar voor de Surface 3 of beter nog de Surface pro 3, welke beschikt over prettig groot scherm van 12 inch. Het professionele notenopmaakprogramma is met de nieuwe versie (8?) helemaal ingericht op de Surface Pro 3. One Touch Composer was als muzieknotatieapp de eerste optie voor Windows 8 gestuurde tablets.

Kawai, producent van vooral muziekinstrumenten heeft zich met TouchNotation voor de Ipad nu ook begeven op de markt van muzikale apps. Jammer dat deze muzieknotatie app niet de mogelijkheid aanbiedt om liedteksten toe te voegen aan het notenbeeld. Verder werkt deze app prima. Er is een gratis versie om een en ander eerst uit te proberen. Voorlopig geef ik nog de voorkeur aan de app NotateMe, die er zowel is voor de iPad als voor Android aangestuurde tablets, met name vanwege de optionele koppeling met het muzieknotenherkenningsprogramma Photo Score.

Voor de pc zijn er naast geavanceerde (semi) professionele programma's zoals Sibelius , Finale ,Capella , Score perfect  ook meer eenvoudige , gratis programma’s zoals,Lylipond, Musescore (zie de afbeelding hiernaast), of Finale Notepad, de gratis versie van het professionele notenopmaakprogramma Finale en  Musicad en Bladmuziek . (beide met een nederlandstalig menu).
Musescore is met het uitkomen van versie 0.9.5 het meest uitgebreid. In tegenstelling tot Finale Notepad zijn maat- en toonsoortwisselingen mogelijk evenals het plaatsen van een opmaat. Ook ritmenotatie wordt in Musescore ondersteund, weliswaar in beperkte mate. Klik hier voor een vergelijking tussen Musescore en Finale Notepad.... Musescore kent een playerversie voor iOs en Android tablets. Bekijk de korte videohandleiding van Musescore:

MuseScore in 10 easy steps: part 1 Score Setup from Katie Wardrobe on Vimeo. (update 8 juli 2013: Ondertussen begint het gratis Musescore qua mogelijkheden dicht in de buurt van professionele pakketten als Sibelius te komen en bereikte onlangs een record van 5.000.000 downloads!)

Tuxxguitar is een gratis notatieprogramma voor gitaar, waarmee je zowel in traditioneel notenschrift als tabulatuur kunt werken. Het ondersteunt ook files gemaakt met Guitar Pro.Genoemde programma's moet je eerst downloaden en vervolgens installeren om ermee te werken. Scorio is een app voor de iPad waarmee je online bladmuziek kunt maken. Noteflight is eveneens een online muzieknotatieprogramma, waar je via je pc op internet direct mee aan de slag kunt. Voor meer info ga naar mijn artikel over dit programma. Ik krijg wel eens vragen naar Nederlandstalige notatiesoftware. Het hierboven genoemde programma Score perfect  kun je instellen op een Nederlands menu.  John Valk

Zie ook elders op deze blog:

 Computerprogramma's om zelf bladmuziek te maken, te leen bij Bibliotheek Rotterdam:
- Partituur expert
- Music write, starter kit
- Muziek noteren met de computer: stap voor stap instructie op DVD bij het muzieknotatieprogramma Finale Printmusic! 

 

 

muz.notatie el.guitaar & midi keyboard

Beste John, Hopelijk kun je mij 'opweg' helpen. Ik ben 82, heb veel 'muziek gemaakt', helaas kan ik geen noot lezen/schrijven. Alles deed ik op gevoel en emotie en/of tekst. Ik heb 1 kleinzoon, niet erg muziekaal maar wel 'leergierig'. Om deze reden wil ik mijn muziek noteren, zodat het niet 'verloren' gaat. Ik zou graag advies van je hebben welke notatie mogelijkheden ik heb om dit te realiseren. Alvast dank, R E L de Groot

Ik zou beginnen met het

Ik zou beginnen met het gratis Musescore. Zie de info hierboven. Ik neem aan dat je een computer hebt? En als je met een tablet aan de slag wilt zijn er legio niet al te prijzige mogelijkheden. Zie de voorbeelden in bovenstaand artikel. Succes!

John Valk

 

Vraag

Goedendag, Ik heb op de computer theorie muzieklessen gemaakt maar weet niet hoe ik naast tekst notenbalken met noten etc kan invoegen als voorbeeld voor de leerlingen. Is daar een manier voor?

hoe naast tekst notenbalken met noten invoegen

Beste mevrouw Jansen. Als u in Word werkt kan dat vrij eenvoudig. Zorg eerst dat de bladmuziek, waaruit u een stukje wilt gebruiken op uw computerscherm staat. U opent daarna Word. Via het tabblad 'Invoegen' gaat u naar de optie 'Schermafbeelding'. Daar klikt u op het kleine zwarte driehoekje, waarna deze optie wordt uitgeklapt. Daarbinnen klikt u linksonder op het symbooltje  'Schermopname'. Word zakt even weg. U selecteert vervolgens met de muis het gebied op de bladmuziekpagina, dat u wilt invoegen, bijvoorbeeld een paar maten en na loslaten verschijnt deze uitsnede automatisch op uw pagina in Word. Als u nog vragen heeft kunt u het beste gebruik maken van de optie rechts "plaats uw opmerking of uw vraag" Succes!

Hoe kun je maat herhaling invoeren?

ik heb pas Symphony Pro aangeschaft maar het lukt me niet om eenvoudig een maat te herhalen, wie kan me helpen?

antwoord op vraag naar 'herhalen, kopieren' maat

Beste Jan,

In de handleiding staat iets over het "copy/pasten" van inhoud, wellicht heb je hier ietes aan, zie : http://symphonypro.net/manual#b%27cut-and-copy%27

Groet

John

 

heb het nodig voor liederen

Hheb het nodig om liederen te schrijven

Ontzettend praktisch als je op afstand werkt

Werkt heel fijn als bandleden niet bij elkaar in de buurt wonen, bedankt voor het delen!

Ontzettend praktisch als je op afstand werkt

Hoi Dit lijkt me binnen een band echt ontzettend fijn werken, als je op afstand van elkaar aan een nieuw nummer werkt! En natuurlijk gewoon voor jezelf, want alles onthouden lukt ook niet altijd ;)

akkoordenschema's + melodielijn + tekst

Beste lezer, Ik zing jazz en voor het combo is het fijn als ik mijn partijen geprint op papier aanlever zoals ze in het realvocalbook staan maar dan in mijn toonsoort. Weet je misschien een eenvoudig programma dat ik daarvoor zou kunnen gebruiken? Ik ben aan het surfen op het internet maar vind overal veel te ingewikkelde toepassingen. Alvast heel erg bedankt voor je reactie. Met vriendelijke groet, Maurice Houdijk

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.