Muziek uit je wijnglas

06 nov 2012

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, de vrolijke oom, die op een familieetentje al wrijvend over de glasrand wijnglazen laat zingen om de kristalwaardigheid ervan te testen.  Hoe voller of hoe kleiner het glas des te hoger de toon.  Maar hoe vol moet het glas zijn om een bepaalde toonhoogte te bereiken?  Dankzij de toonhoogtestreepjes op het  'Musical Wine Glass' weet je dat voortaan meteen.

 

 

Het kon niet uitblijven of dat kun je nu ook in de virtuele omgeving van je iPad/iPhone met de app Wine Glass Music of Wine Glass Synth.

 

De mensheid kende dit fenomeen al eeuwenlang. In 1762 ontwierp Amerikaans staatsman Benjamin Franklin  er een speciaal instrument naar,  de glasharmonica.  In deze constructie houd je je vinger op de rand van het glas en laat je met een voetpedaal de glazen ronddraaien, die van oplopende grootte zijn. Zelfs een serieuze componist als Wolfgang Amadeus Mozart deinsde er niet voor terug speciaal hiervoor te componeren. Kijk en luister naar Martin Hilmer die op de glasharmonica het Adagio KV356/617a speelt:

 

Download hier gratis de bladmuziek (1p.) van Mozart's  Adagio KV356/617a  voor glasharmonica om bijvoorbeeld zelf op je iPad/iPhone te spelen.

 
Kijk en luister naar Jamey Turner, vertolker van de zuivere 'wijnglas'muziek:

 

 

Muziek op tafel is altijd

Muziek op tafel is altijd leuk! Maar het is niet leuk als de tonen vals zijn. Ik heb vorige week nieuwe href="http://www.deheerenwillems.nl/"> wijnglazen gekocht. Ik gebruik alleen nog maar mijn kristalglazen bij grote gelegenheden.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.