Muziek maken op je Android telefoon of tablet

23 jan 2016

(laatst bijgewerkt 24-1-2016 met de bladmuzieklezer Orpheus ) Tot nu toe schreef ik voornamelijk over muzikale toepassingen voor de iPad. Deze loopt nog steeds voorop ten opzichte van Android gestuurde tablets en mobiele telefoons, als het gaat om het uitbrengen van apps en accessoires voor de meer praktische muziekoefening. Als het gaat om latency vertoont Android nog steeds problemen. Als muzikant zou ik daarom nog steeds kiezen voor de iPad of iPhone. Dat betekent niet dat je muzikaal niet overweg kunt met een Android gestuurd apparaat, bijvoorbeeld van Samsung. Ik heb het met opzet niet over de Samsung, maar over een Android gestuurd apparaat, omdat er meerdere producenten zijn die tablets maken op dit besturingssysteem.  Het besturingssysteem iOS van de iPad is exclusief voorbehouden aan Apple. Dat heeft ook nadelen, zo’n gesloten systeem als het gaat om ontwikkelen van toepassingen of het uitwisselen van gegevens. Er zijn veel meer muzikale apps verkrijgbaar dan ik hieronder bespreek. Ik beperk me tot de meest gewaardeerde en houd me uiteraard aanbevolen voor tips! Het zal niemand verbazen, dat ze vooral bestemd zijn voor een grote doelgroep van zangers, gitaristen, toetsenisten en drummers....

Net zoals bij de iPad en iPhone  kun je bij Android gestuurde tablets of mobiele telefoons de toepassingen voor het maken van van muziek onderverdelen in:

  • apps  om bladmuziek, teksten met akkoorden, tabulatuur te tonen en te bewerken in verschillende formaten
  • muzikale opnamestudio's, sequencers, audiobewerking, Dj apparatuur
  • interactieve muzikale oefeningen: theorie, gehoortraining , zangoefeningen
  • virtuele versies van bestaande en nieuwe muziekinstrumenten, van gitaar tot analoge synthesizers

Apps  om bladmuziek, teksten met akkoorden, tabulatuur te tonen en te bewerken in verschillende formaten:

Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. Je komt een stuk bladmuziek tegen. Je wilt direct weten hoe het klinkt ? Maak nu eens niet met de iPhone, maar met je Android gestuurde mobiel een foto van de muzieknoten. Je mobiel speelt ze daarna binnen no time af. De app iSeeNotes herkent of er meerdere stemmen tegelijk aanwezig zijn, hij herkent rusten, voortekens, toonsoorten etc. Bekijk en luister hoe het werkt.

Helemaal bijzonder is NotateMe (€19,99), waarmee je op het touchscreen geschreven muzieknoten direct worden omgezet naar strak notenschrift. Exporteren naar MIDI, PDF, MusicXML behoort tot de mogelijkheden. Zie voor meer informatie een artikel over deze app elders op deze blog.  

SongBook (€5,99)  Voor muzikanten, die normaliter gebruik maken van songteksten en bijbehorende akkoorden op papier: verzamel nu alles in deze app met een uitgebreid overzicht van akkoorddiagrammen voor gitaar, ukelele, mandoline. Voordeel is dat je makkelijk kunt transponeren, setlistst maken etc. SongBook ondersteunt het chordpro formaat. Meer info op de website van de maker Linksoft.  

MobileSheets €6,99 Speciaal voor 7” tablets ontworpen. De eerste volwaardige app om bladmuziek te tonen met mogelijkheid om aantekeningen te maken, audio af te spelen, geschikt voor draadloos bluetooth pedaal om te bladeren, geschikt om snel navigeren naar de gewenste pagina’s. Wel een pc nodig om een 'bibliotheek' van je muziekstukken  op te zetten.

 

 

Inmiddels biedt de app Orpheus €4,36 dezelfde mogelijkheden:

 

MidiSheetMusic Bedoeld om als pianist bladmuziek te leren lezen. Laat oplichtende noten zien in de partituur met bij behorende toetsen.  De muzieknoten kun je laten klinken om mee te spelen. Je kunt bijvoorbeeld het tempo veranderen, de partituur  transponeren om het stuk hoger of lager te spelen etc. Dat alles dankzij het MIDI formaat van de 50 meegeleverde klassieke muziekstukken.

Musicnotes Sheet Music Viewer Om bladmuziek en gitaartabulatuur te tonen. Met een musicnotes.com account heb je  toegang tot 200.000 muziekstukken. Inzoomen, setlists maken, snel navigeren  naar andere pagina’s,  transponeren is mogelijk. Met 5 gratis muziekstukken. Een beperkt aantal formaten wordt ondersteund.

Om zelf bladmuziek te maken is er Ensemble composer, de gratis versie van het uitgebreidere Ensemble composer pro. Speelt op basis van MIDI de noten af.  Mist alleen de mogelijkheid om liedteksten toe te voegen, export naar 'image file', maar niet naar PDF. De beste noteneditor voor Android tot nu toe. Lees hier reacties van gebruikers.

Guitar Pro (€5,97) Zeer uitgebreide applicatie voor gitaartabulatuur, laat ook mensuraal notenschrift zien, leest partituren gemaakt in MySongbook, met virtuele (bas)gitaarhals en toetsenbord, laat partituren ook klinken etc.

 

Ultimate Guitar Tabs (€2,26)  (Pro €3,08) Songteksten met catalogus van meer dan 400000 tabs en akkoorden voor weergave in tekst met akkoorden (ook in diagram)

Ultimate Guitar Chords  (€1,53)  Uitgebreid overzicht van gitaarakkoorden in diverse posities op de gitaarhals

Songsterr Tabs is een all-in app niet alleen voor gitaar maar ook voor drums en bas met een breed pakket aan gitaarlessen met toegang tot tabs van honderdduizenden afspeelbare songs om mee te spelen.

iReal b Music Book-Play Along   Voor jazzmusici onmisbare uitgebreide verzameling 'standards' in akkoordversie, ook om mee te spelen, songs zijn makkelijk te transponeren naar de juiste toonsoort voor de begeleiding van zangeressen:

Muzikale opnamestudio's, sequencers, audiobewerking, Dj apparatuur, audiobewerking

Audio evolution DAW (€5,75) is prima opnamestudio en kan zich qua mogelijkheden meten met Cubasis voor de iPad. Voor aanvullende functies als MIDI sequencing moet je aanvullende IAP's kopen. Bekijk de videodemo:

Musepad phone tablet (€1,18) Een eenvoudige programma om je muzikale ideeen op te nemen via een aangesloten keyboard of handmatig, en weer af te spelen,  met ‘grid’ notatie (zie afb) , midi export mogelijk.

FourTracks Pro (€5,27) Meersporen opnamestudio met cd kwaliteit, wav import, voor mobiele telefoons

Reloop Loop Sequencer (€3,05) Aan de hand van het stapelen en bewerken van geluidssamples een compositie maken, net zoals bij Garageband, maar met wat beperktere opties. Werkt samen met Electrum Drum machine

 

EasyBand Studio (€5,27) Snel een klinkende begeleiding maken op je mobiel. Plaats hiervoor akkoorden op de tijdlijn, selecteer een stijl, leg het tempo vast en speel af. Kijk naar de korte demo:

PocketBand Pro (€7,50) Meersporen opnamestudio. Opnemen via ingebouwde microfoon, 125 instrumenten beschikbaar, drum machine, vele bewerkingsmogelijkheden, gratis Lite versie

 

 

SunVox (€3,79)  Mooie combinatie van meersporen opnamestudio en synthesiser (zie afb rechts)

Voice PRO (€9,99) Tool voor audio opname met zeer uitgebreide bewerkingsmogelijkheden

Audio Speed Changer Pro (€2,64) Tool om audio te vertragen zonder dat de toonhoogte wijzigt. Handig bij het beluisteren en vastleggen van muziek in notenschrift.

Cleartune - Chromatic Tuner (€2,99)  Met behulp van de ingebouwde microfoon op je tablet of telefoon kun je  alle mogelijke instrumenten stemmen, zeer uitgebreid  en accuraat

Best Voice Changer Vervormt, vertraagt wat je inzingt of inspreekt via de ingebouwde microfoon van de tablet of telefoon, laat je stem lijken op die van een kind of kat etc. (zie afb. links)

DJ Studio 4 (gratis en betaalde versie) Uitgebreide digitale DJ tafel

Caustic 2 Combinatie van virtuele, analoge synthesizers, sample machines

 

Interactieve muzikale oefeningen: theorie, gehoortraining , zangoefeningen

Vocal Scaler Eenvoudige tool die verschillende soorten toonladers afspeelt om na te zingen als warming up

Vocal Ease (€1,51) Warming up zangoefeningen met instructie

Voice Tutor (€2,08) Analyseeert je stemtype en zet op basis hiervan zangoefeningen uit

Guitar Lessons HD VIDEOS (€2,83) Gitaar leren spelen in het engels, totaal 150 minuten video, 52 lessen (14 lessen gratis), met voortgangscontrole etc.:

Guitar Note Trainer (€3,74) vrij nieuwe cursus voor beginnende gitaristen

Chordbot Pro (€4,38) (ook gratis lite versie) om tijdens het bedenken van een song makkelijk akkoordprogressies uit te proberen en vast te leggen (zie afb rechts)

Time Trainer (€1,59) Leren oefenen met een metronoom door de Justin Sandercore, succesvolle online gitaarleraar van het eerste uur, waaraan ik eerder een blogartikel wijdde:

Master Guitar Solos (€1,52)  Leer soleren op je gitaar als Eric Clapton, B.B.King,  Jimi  Hendrix e.a.

Virtuele versies van bestaande en nieuwe muziekinstrumenten, van gitaar tot analoge synthesizers

My Guitar Meerdere  gitaartypen (nylon, akoustische snaren,electrisch), effecten, allerlei speelwijzen mogelijke: slag, solo, gecombineerd, slap

 

Real Guitar is een vergelijkbare app

My Piano 11 verschillende piano’s, aftertouch, opname mogelijkheid etc. (zie afb rechts)

Real drums Akoustische percussie geluiden, 13 drumkits, opname mogelijkheid

Free Musical Instruments Alleen om te beluisteren, om kennis te maken met 18 muziekinstrumenten

Ga voor een volledig actueel overzicht van Android apps voor muzikanten naar Androidmusician.

Musicradar heeft op 14 juni 2013 een lijst opgemaakt van de beste 'music making' apps voor Android gestuurde apparaten

 

afbeelding boven: violiste van het Brussels Phylharmonic leest haar muziek van Samsungtablet, zie ook elders op deze blog  Orkest ruilt bladmuziek in voor tablet

 

 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.