MIDI en wat kun je ermee?

16 mrt 2014

Op internet is naast MP3 veel muziek in MIDI-formaat te vinden. Wat is MIDI en wat kan midi voor muzikanten betekenen?
Zoek binnen Google op de termen MIDI en de naam van een muziekstuk en je vindt vaak websites met het betreffende stuk in MIDIformaat. Als je ze aanklikt of laadt, start meestal automatisch Windows mediaplayer op en hoor je muziek, waarvan de instrumenten meestal niet helemaal natuurgetrouw klinken. Dat komt omdat je eigenlijk de in de geluidskaart van de computer gesampelde instrumenten hoort. Hoe beter de geluidskaart des de natuurgetrouwer de klank van de muziek. In feite bestaat een midifile uit een reeks commando’s “laat nu toonhoogte A horen” “selecteer nu instrument 46 (piano) horen”. “voeg nu vibrato toe”. Tekstfiles met de extensie .doc bestaan in wezen ook uit commando’s, zij geven bij laden aan een opmaakprogramma als Word de opdracht “zet nu de letter a neer” etc.Het is duidelijk dat MIDI files nooit natuurgetrouw een zangstem kunnen laten horen.
De opbouw van een midifile maakt het gemakkelijk de muziek te bewerken. Dat gebeurt in een daarvoor ontworpen computerprogramma, een soort tekstverwerker als Word, maar dan voor muziek. Er zijn programma’s die het midibestand in notenschrift laten zien, zoals het gratis programma
Notation Software:

of Musescore, of Finale Notepad, de gratis versie van het professionele notenopmaakprogramma Finale. (Musescore is met het uitkomen van versie 0.9.5 het meest uitgebreid. In tegenstelling tot Finale Notepad zijn maat- en toonsoortwisselingen mogelijk evenals het plaatsen van een opmaat. Ook ritmenotatie wordt in Musescore ondersteund, weliswaar in beperkte mate.
Je kunt ingeladen Midifiles dan niet alleen nog steeds beluisteren, maar ook bewerken, dwz intrumenten vervangen, noten veranderen, het tempo veranderen etc.
Als muzikant kun je een dergelijke file inzetten voor het  generen van begeleidingsmuziek voor je eigen spel of zang. Op internet tref je dan ook vaak de aanduiding Karaoke aan, terwijl het in technische zin kan gaan om MIDI. Je kunt het tempo veranderen, de melodie partij weglaten, of instrumenten vervangen. Zangers kunnen de toonhoogte van de begeleiding aanpassen aan de hoogte van hun stem.
Omdat betaande MIDIbestanden vaak een exacte weergave zijn van het ingespeelde tempo en ritme is het notenbeeld vaak niet bruikbaar voor het lezen om zelf te spelen.
Op MIDI berusten overigens dezelfde rechten als op audioformaten als MP3. Net als bij MP3 tref je veel MIDI aan op internet, waarvoor geen auteursrechtelijke toestemming verleend is. Af en toe grijpt men ook ik, je leest er overigens weinig over in de media. Zo merkte ik een aantal jaren geleden dat ik opeens nergens meer Franse chansons in MIDIformaat kon vinden. Het bereik van MIDI is denk ik ook veel kleiner dan van MP3.

Er is daarnaast ook gezocht naar standaarden, die meer mogelijkheden bieden dan MIDI. In 2002 zag OSC (Open sound control) het daglicht. Van grootschalige toepassing is geen sprake. Klik hier voor een videodemonstratie van de TouchOSC, een drumcomputer voor de iPAd, welke gebruik maakt van OSC.

In de linker kolom staat een verwijzing naar de de website van classical archives, tot voor kort gratis, met 620000 MIDIfiles van klassieke muziek. Veel praktische informatie is te vinden op de site van Popschool Maastricht. John Valk (bijgewerkt op 07-07-2010 met info over OSC)