Met Noteflight online muziek vastleggen in noten en delen met anderen

16 mrt 2014

(laatst bijgewerkt 18 febr 2014 met de overname van Noteflight door Hal Leonard, een grote Amerikaanse uitgever van bladmuziek) Noteflight biedt veel meer dan de standaard muzieknotatieprogramma’s:

 

Behalve dat je bladmuziek gratis online kunt samenstellen en bewerken, kun je je composities makkelijk delen met anderen via bestaande internettechnieken als linken, bookmarken en embedden.

 

Muziekdocenten zouden op deze manier makkelijk eigengemaakte oefeningen voor leerlingen kunnen uitwisselen. In een reactie van Jos Herfs begreep ik dat schoolmuziekdocenten het programma in hun lessen gaan gebruiken.De site van Noteflight biedt al toegang tot een volledig ingerichte leeromgeving met alle mogelijke vormen van interactie tussen leraren en leerlingen:

 

Het embedden biedt mogelijkheden webteksten over muziek te combineren met tegelijkertijd te bekijken en te beluisteren notenvoorbeelden. Dat laatste vergde tot nu toe allerlei ingewikkelde handelingen zowel voor de samensteller als de lezer, bijvoorbeeld met een notenopmaakprogramma als Sibelius of het gratis Musescore en Finale Notepad. Dat moet je installeren op je computer. En om in het geval van Sibelius een samengesteld stukje bladmuziek op internet te kunnen lezen moet je als lezer “Scorch” downloaden, een speciale reader om de muziek te kunnen lezen en te beluisteren.

De muzieknotatieprogramma’s liepen tot nu toe achter bij online teksteditors als Google documents.

Noteflight is internet gericht, gratis, platform onafhankelijk, nog steeds in ontwikkeling en er is voor wat betreft muzieknotatie een behoorlijke inhaalslag gemaakt in gemak, toegankelijkheid, vindbaarheid en uitwissseling.

Om zelf aan de slag te gaan bezoek de website van Noteflight .

Hieronder een snel gemaakt voorbeeld met de eerste maten van het Wilhelmus, klik op de afspeelknop of op de Noteflightbanner om de volledige opmaak te zien:

 

Inmiddels kun je op deze weblog meerdere artikelen vinden met notenvoorbeelden, gemaakt met Noteflight. Op de site van Noteflight zelf tref je ook meer uitgewerkte partituren aan bijv de Imperial March van John Williams uit de Starwars films.  Regelmatig komen er nieuwe versies uit met nieuwe of verbeterde functionaliteit. Het programma bevat nu al veel bewerkingsmogelijkheden: transponeren, allerlei sleutels toevoegen, verbindingsbogen aanbrengen, partijen printen, tempowisselingen aanbrengen etc. Bestaande (midi)files kun je inladen, maar ook exporteren naar midi is mogelijk. In de gratis basisversie kun je maximaal 36 partituren opslaan. 
Voor het opslaan van meer partituren kun je opgraden naar de betaalde versie, Crescendo, ($ 49,- per jaar) . Deze betaalde versie biedt ook veel meer bewerkingsmogelijkhden, o.a. een keuzemogelijkheid voor gitaartabulatuur, betere geluidskwaliteit van instrumenten, een audiomixer:

Nieuw:

De applicatie was tot voorkort gebouwd op 'Flash', dat zich steeds meer gaat lenen voor meer complexe geluidsbewerkingen. iPhone en iPad ondersteunen echer geen flash, zodat met Noteflight gemaakte partituren op deze apparaten niet zichtbaar waren. Nu is er ook een versie Noteflight 3.0 voor HTML5. Hiervoor moet je browser wel beschikken over HLML5 grafische en audio ondersteuning. Op dit moment zijn dat: Mobile Safari 6 or greater (iOS 6; requires iPad 2/iPhone 4 or later)Google Chrome 24 or greater (on Windows, Mac OS, Linux) Safari 6 or greater (Mac OS). Andere browsers als explorer en firefoox missen nog audio ondersteuning.

Sinds enige tijd is er voor mobiele apparatuur ook een Noteflight Viewer voor Crescendo gebruikers en andere premium gebruikers.

Sinds februari is Hal Leonard, een grote uitgever van bladmuziek eigenaar van Noteflight. Benieuwd naar de gevolgen. Voor meer informatie lees het Milwaukee Digital Journal.

N.B. Als je via Wordpress een blog aanmaakt  zul je merken dat Wordpress de embedded code niet ondersteunt (tenzij je de blog zelf host). 
links:

Zie ook mijn artikel elders op deze blog Muzieknotatie, zelf bladmuziek maken op de computer

John Valk (Programma getipt door Rita Niland) (laatst bijgewerkt op 01-10-2010)

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.