Met Noteflight online muziek vastleggen in noten en delen met anderen

16 mrt 2016

(laatst bijgewerkt 7 juni 2017) Noteflight biedt veel meer dan de standaard muzieknotatieprogramma’s:

 

Behalve dat je bladmuziek gratis online kunt samenstellen en bewerken, kun je je composities makkelijk delen met anderen via bestaande internettechnieken als linken, bookmarken en embedden.

 

Muziekdocenten kunnen bijvoorbeeld op deze manier makkelijk eigengemaakte oefeningen voor leerlingen uitwisselen. De site van Noteflight biedt al toegang tot een volledig ingerichte leeromgeving met alle mogelijke vormen van interactie tussen leraren en leerlingen:

Het embedden biedt mogelijkheden webteksten over muziek te combineren met tegelijkertijd te bekijken en te beluisteren notenvoorbeelden. Dat laatste vergde tot nu toe allerlei ingewikkelde handelingen zowel voor de samensteller als de lezer, bijvoorbeeld met een notenopmaakprogramma als Sibelius of het gratis Musescore en Finale Notepad. Dat moet je installeren op je computer. En om in het geval van Sibelius een samengesteld stukje bladmuziek op internet te kunnen lezen moet je als lezer “Scorch” downloaden, een speciale reader om de muziek te kunnen lezen en te beluisteren.

 

Noteflight is internet gericht, gratis, platform onafhankelijk, nog steeds in ontwikkeling en er is voor wat betreft muzieknotatie een behoorlijke inhaalslag gemaakt in gemak, toegankelijkheid, vindbaarheid en uitwissseling.

Om zelf aan de slag te gaan bezoek de website van Noteflight .

 

Hieronder een snel gemaakt voorbeeld met de eerste maten van het Wilhelmus :

 

Inmiddels kun je op deze blog meerdere artikelen vinden met notenvoorbeelden, gemaakt met Noteflight. Op de site van Noteflight zelf tref je ook meer uitgewerkte partituren aan bijv de Imperial March van John Williams uit de Starwars films.  Regelmatig komen er nieuwe versies uit met nieuwe of verbeterde functionaliteit. Het programma bevat nu al veel bewerkingsmogelijkheden: transponeren, allerlei sleutels toevoegen, verbindingsbogen aanbrengen, partijen printen, tempowisselingen aanbrengen etc. Bestaande (midi)files kun je inladen, maar ook exporteren naar midi is mogelijk. In de gratis basisversie kun je maximaal 36 partituren opslaan. 
Voor het opslaan van meer partituren kun je opgraden naar de Noteflight Premium, ($ 49,- per jaar). Deze betaalde versie biedt ook veel meer bewerkingsmogelijkhden, o.a. een keuzemogelijkheid voor gitaartabulatuur, betere geluidskwaliteit van instrumenten, een audiomixer:

Noteflight Learn biedt een onderwijsomgeving. Ga naar de website van Noteflight voor een overzicht van deze abonnementsvormen.

De applicatie was tot voorkort gebouwd op 'Flash'. Nu is de hele online applicatie gebouwd op HTML5. De meeste browsers beschikken over HLML5 grafische en audio ondersteuning. Voordeel is dat je noteflight online partituren nu ook op een iPad zichtbaar kunt maken.

Sinds 2014 is Hal Leonard, een grote uitgever van bladmuziek eigenaar van Noteflight.

Zie ook mijn artikel elders op deze blog Muzieknotatie, zelf bladmuziek maken op de computer

John Valk

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.