Leren zingen

16 mrt 2011

Je wilt leren zingen en bent op zoek naar een zangleraar of lerares ? Een recent artikel in het AD* wees de lezers op Complete Vocal Technique (CVT). Het is een aantal jaren geleden ontwikkelde zangmethode, die zelfs hoopgevend lijkt te zijn voor notoire valszingers. Althans afgaande op de uitspraak " als je kunt praten, kun je ook zingen" van Zangpedagoge Inge Rambags. Zij volgde een uitgebreide cursus bij de grondlegster van deze methode, Cathrine Sadolin uit Denemarken. Vocal Technique is een systematische benadering om alle geluiden in alle stijlen op een verantwoorde wijze ten gehore te brengen. Klik hier voor meer uitleg.

Op Youtube hoor je Cathrine Sadolin direct achter elkaar verschillende stijlen zingen:

 

Nu is een methode op zich niet zaligmakend. Succes wordt natuurlijk ook bepaald door de manier waarop de docent deze methode kan laten aansluiten op de individuele behoeften en capaciteiten van de leerling en hoe hij de leerling optimaal  bewust laat worden van de relatie lichaam zang in de basisfuncties van de methode.

 

EVTS (Estille Voice Training Method) "...is eigenlijk de klassieke invulling van zangtechniek in lichte muziek. Vandaar de nadruk op flanksteun en rug-/nek ankering en het gebrek aan aandacht voor buiksteun, mimiekgebruik (mond, tong, zacht gehemelte), klankplaatsing en juiste toepassing van resonans. Het naar beneden geduwd houden van je schouders en het op spanning houden van je middenrif (met daarbij continu uitduwen van je flanken) is typisch iets uit de klassieke leer (eigenlijk continu zingen met spanning op je rug, op kracht dus. Bij CVT wordt al veel duidelijker onderscheid gemaakt tussen flanksteun (kracht) en buiksteun (licht)"(Noortje Kruijk)
Method Singing, hierbij gaat het ook om het soepel combineren van techniek en expressie. (vandaar de vergelijking met Method Acting: je kruipt in je 'rol' en gebruikt je lichamelijke en emotionele reflexen in je stem).

Kijk op de weblog van vocalisten.nl voor een overzicht van zangmethoden en reacties met discussies over verschillen, voor- en nadelen.

Op de weblog zangtips worden de diverse zangmethodes op een heldere en deskundige manier met elkaar vergeleken.

En kijk op de site van vocalisten.nl   om te zoeken naar zangdocenten of workshops bij jou in de regio.

Bij de nationale spreek en zanglijn kun je terecht voor deskundig advies van logopedisten en zangpedagogen over gezond spreken en zingen.
Begin 2010 gestart de online cursus zingen

 

Klik hier voor een lijst met ongeveer 54 boeken/DVD's en hier voor een lijst met 32 bladmuziekbundels(met cd) over zangonderwijs/techniek te leen in Bibliotheek Rotterdam.

 

Uitgelicht:

 • Vocal practice for performance: DVD met zanglessen voor meer gevorderde vocalisten, die hun vocale podiumtechniek willen verbeteren, door Donna McElroy van het Berklee College of Music
 • Cathrine Sadoline/Complete zangtechniek met cd. Alles over de Complete Vocal Technique methode.
 • Professioneel zingen/Ineke van Doorn: In de uitleg van de zangtechniek wordt vanuit  een fysiologische benadering naar de stemindeling gekeken, van hoe de stemlippen trillen.Daarnaast heel veel zakelijke en praktische informatie voor als je gaat optreden.
 • Tipboek zang:  veel informatie in een klein boekje
 • Hierin genoemd: Het Grote Onvermijdelijke Werkboek voor Zangers (m/v) door Noortje Kruijk. Opzet is o.a. het ontwikkelen van inzicht in je spieren en het leren beheersen van je ademsteunstemvormende factoren te leren kennen/bewust te leren gebruiken, hier te bestellen of bij muziekhandel van der Heijde in Rotterdam .

  *AD/Rotterdam/Waterwegeditie van 17 december 2009: 'Perfect zingen zegt niets als toehoorder niets voelt' door Joke Waltmans 

  John Valk (laatst bijgewerkt op 23-8-2010)

   

 •  

  Zangles & Vocal coaching

  Kijk ook eens op: http://www.stemspecialist.nl - Zangles & Vocal coaching

  Het gaat meer en deels om de

  Het gaat meer en deels om de technieken. Wil je goed leren zingen? Bezoek dan eens: http:/www.lerenzingen.net/ Voor een relatief goedkoop bedrag leggenn we je uit hoe je moet zingen!

  Nieuwe reactie inzenden

  De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

  Meer informatie over formaatmogelijkheden

  CAPTCHA
  Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
  Beeld-CAPTCHA
  Voer de bovenstaande karakters in.