Klavarskribo, een makkelijk aan te leren notatie voor toetsinstrumenten

12 jun 2012

De traditionale mensurale muzieknotatie staat  ver af van van hoe je die notatie vertaalt naar de toetsen die je daarbij moet indrukken. En dan hebben we het over het bespelen van een piano, orgel, accordeon of keyboard. Klavarskribo is een notatievorm waarin min of meer het toetsenbord wordt weergegeven in een rudimentaire afbeelding.

Het was een Nederlander, Cornelis Pot, die in de dertiger jaren van de vorige eeuw alternatieve muziekschriften bestuurde. Vandaaruit ontwikkelde hij zijn idee voor Klavarskribo. Hij had het idee dat de muziekwereld zijn uitvinding zou omarmen en de teleurstelling was daarom groot toen dat niet het geval bleek te zijn. Toch zijn er zo'n  10.000 muzikanten in en buiten Nederland die van muziek spelen op basis van bladmuziekuitgaven in klavarskribo.

De door hem opgezette Stichting Klavarskribo in Ridderkerk houdt zich met een beperkte staf  met het omzetten en uitgeven van muziek voor in het bijzonder kerkorganisten, een belangrijke doelgroep. Naast de Stichting Klavarskribo zet sinds 1978  ook de Klavar Vereniging Nederland zich in de klavarnotatie te promoten en in stand te houden.

Op Wikipedia kunt u een uitgebreide beschrijving vinden van hoe Klavarskribo werkt en wat de voor en nadelen zijn ten opzichte van de traditionele notatie.

Bladmuziekuitgaven in klavarskribo bevatten vooral klassieke muziek en kerkmuziek en is verkrijgbaar bij de Stichting Klavarskribo en Klavar Vereniging Nederland.

De Openbare Bibliotheek van Amsterdam is de enige bibliotheek met een beperkte uitleenbare collectie bladmuziek in Klavarskribo.

Er wordt onder meer gebruikgemaakt van het computerprogramma KlavarScript om muziek in traditionele notatie via midifiles, MusicXML of na scannen om te zetten naar de klavarnotatie.

Kijk in de volgende videodemo hoe Klavarskribo werkt:

Klavarskribo muziek is óók

Klavarskribo muziek is óók bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag te leen (zo'n 417 stuks)! Zoek in de catalogus op 'klavarskribo' en vink de optie bladmuziek aan. http://opc4.kb.nl/DB=1/SET=1/TTL=1/CMD?ACT=SRCHM&ACT0=SRCH&MATCFILTER=Y&...