Klassieke bladmuziek op internet

16 mrt 2014

Op internet zoeken naar gratis bladmuziek van klassieke muziekwerken ?
Grote kans dat de website van de The International Music Score Library Project (IMSLP), ook wel bekend als de

Petrucci Music Library uitkomst biedt.

Welke bladmuziek tref je er aan?

De databank bestaat voornamelijk uit scans in PDF formaat van oude bladmuziekuitgaven, waarvan de auteursrechtelijke termijn verstreken is.

Daarnaast  tref je er partituren aan van hedendaagse componisten, die hun muziek willen delen met anderen (op basis van een Creative Commons licensie).

Een van de grootste projecten was het uploaden van het complete werk van Johann Sebastiaan Bach in de eerste Bach-Gesellschaft Uitgave (1851-99). Verder tref je er alle werken aan van o.a. Beethoven, Brahms, Canteloube, Chabrier, Chausson, Chopin, Corelli, Debussy, D'Indy, Dukas, Fauré, Handel, Palestrina, Ravel, Roussel, Satie, Schubert, Schumann, Scriabin, Sibelius, en een groot gedeelte van het werk van  Mozart en  Liszt.

De website biedt op dit moment meer dan 230.000 uitgaven aan van bijna 60.000 composities. Sinds 2010 bevat de site ook geluidsopnamen voor studiedoeleinden.

Rechtenvrije bladmuziek ?

Vanaf 13 oktober 2007 tot 29 juni 2008 lag het project stil wegens geschillen over auteursrechten. Dat had vooral te maken met nationale verschillen in de auteursrechtelijk vastgestelde termijn na overlijden van de componist. In sommige landen is dat 70 jaar, in andere landen 50 jaar. Dat betekent, dat In de Europese Unie 185.000 uitgaven echt public domain (rechtenvrij) zijn. 14.700 uitgaven bevinden zich in een grijs gebied.

Rechtenvrij of public domain heeft niet alleen te maken met de datum van overlijden van de componist te maken. Bij vocale werken is ook nog een tekstschrijver betrokken als rechthebbende. Dan bestaat er ook nog zoiets als uitgevers- en eigendomsrecht. En het maakt ook uit of je een bestand gebruikt voor eigen gebruik, voor een openbaar concert of publicatie.

Betrouwbare bladmuziek ?

Gebruikers van uitgaven uit deze bibliotheek moeten zich wel realiseren dat het om oudere uitgaven gaat, uit het begin van de 20e eeuw. Dat betekent dat de uitgever de werken soms naar de heersende mode aanpaste, zeker als het gaat om werken uit de barok en klassieke periode. Vocale partijen staan vaak in de C sleutel genoteerd, voor hedendaagse zangers lastig te lezen. Basso-continuo partijen zijn soms uitgewerkt alsof het pianoconcerten van Rachmaninow waren. Ook vind je particulier aangemaakte partituren aan waarvan de kwaliteit vaak te wensen over laat. Zogenaamde Uhrtext uitgaven, welke meer de oorspronkelijke intenties van de componist weerspiegelen komt je niet of nauwelijks tegen, wel verwijzingen hiervoor naar commerciele uitgaven.

Lees hier het verhaal van de oprichter, de student Edward Guo.

Bladmuziek op je iPad of tablet

Download de Petrucci Library app voor de iPad of Android gestuurde tablets en smartphones.

Vergelijkbare grootschalige projecten op het gebied van klassieke bladmuziek zijn:

Voor meer  bronnen van digitale bladmuziek klik hier

Interessante links:

• Download hieronder het kritische artikel van Anne Marie Roetgerink  en Ria Warmerdam over een voorbeeld uit de koorpraktijk, waarin zij geconfronteerd worden met een kwalitatief onacceptabele partituurversie uit de IMSLP/Petrucci bibliotheek van Psalm 117 van Telemann
  • Zie ook mijn artikelen elders op deze blog over gratis bladmuziek op internet.
  • En een artikel en presentatie (Prezi) van Jeroen de Boer over het initiatief om de IMSLP te integreren in de Nationale Bibliotheek Catalogus voor bladmuziek

Lees elders op deze blog:

John Valk

BijlageGrootte