Kinderen maken online orkestmuziek met "ik componeer"

16 mrt 2011

 

 Met deze tool wanen kinderen zich even componist van orkestmuziek. En ze kunnen hun composities ook direct beluisteren. Ga aan de slag op ikcomponeer.nl.

 

Veel voorkennis, dwz kennis van notenschrift, instrumenten of muziektheorie is niet nodig. De makers is het er vooral om te doen geweest nieuwsgierigheid op te wekken bij kinderen voor de klank van het orkest, het creeren van een muzikaal  verloop. Dat zie je terug in de eenvoud van de tool, waarin je vanuit een bepaalde stijl met een 'blokkendoos' van orkestklanken zelf een 'muzikaal klankhuis'  maakt. Aanvullende informatie over de gebruikte instrumenten of muziektheorie zul je hier niet vinden. De stijlen zijn nu nog beperkt tot 'Beethoven', 'Avonturen' en 'Orkest'. De aard van de afzonderlijke blokken, bouwstenen is weergegeven met afbeeldingen van intrumentgroepen, dwz strijkinstrumenten, hout- en koperblazers, slagwerk. Elk blok bevat een korte opname van een muziekfragment. Het aantal toonsoorten is gemakshalve beperkt tot 2.  Die klankblokken stapel je voor het tijdsverloop achter elkaar en voor het mengen van klanken boven elkaar op om een muzikale lijn uit te zetten. Verdere bewerkingsmogelijkheden zijn er niet. Het volume van een klankblok kun je beinvloeden door gelijke klankblokken op elkaar te stapelen. De opbouw van de tool is niet nieuw in de zin van met behulp van blokken geluidsfragmenten een compositie maken.  Bijzonder is dat hier uitsluitend gebruik wordt gemaakt van akoustische orkestinstrumenten in plaats van digitale house- of technosamples zoals bij TrakAx.
Een opname van een korte demonstratie door Michael Klier tijdens een workshop op de Mediawijsheidmarkt (7-10-2010):

Demonstratie "ik componeer" from John Valk on Vimeo.

Er zijn plannen om het aantal stijlen uit te breiden en vanaf november moet het mogelijk zijn zelf muziek voor deze klankblokken op te nemen. Ook zul je in de toekomst composities via het web kunnen delen met anderen. Je kunt je resultaat direct beluisteren, maar wil je het opslaan, dan moet je je eerst aanmelden en inloggen. De tool is individueel te gebruiken. Binnen het onderwijs kun je bijv in klasverband een wedstrijd uitzetten van wie de mooiste of spannendste muziek heeft gemaakt. De zelf gemaakt composities zou je later ook weer kunnen toevoegen aan zelfgemaakte filmjes.
De educatieve afdeling van het Muziek Centrum van de Omroep heeft deze tool ontwikkeld.
"Ik componeer" werd voor het eerst gepresenteerd op het Kinder Prinsengracht Concert van de Avro op 21 augustus. Kijk op de website van het Kinder Prinsengracht Concert van de Avro om te zien hoe de orkestfragmenten voor de muzikale bouwstenen werden opgenomen.

 

De tool is gebouwd op Flash en is dus niet toegankelijk voor bezitters van een Iphone of Ipad!   Zorg dat je de nieuwste Flashversie hebt geinstalleerd!

Meer online tools voor kinderen om zelf muziek te maken vind je op de website Spelletjesplein

John Valk

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.