iPad herkent handgeschreven muzieknoten

30 jan 2013

De app Think music voor de iPad wil met een minimum aan technische kennis muzikanten, componisten in staat stellen mooie gedrukte partituren te produceren. Dat gebeurt dan op basis van noteninvoer via je handschrift op het touchscreen, via een aangesloten keyboard of midicontroller of via een pianokeyboard op het touchscreen van de iPad. Kijk voor een impressie naar het volgende filmpje:

 

Geschiedenis van gedrukte bladmuziek

Muziek, vastgelegd in de vorm van tekens, muzieknoten, tabulatuur vormt al eeuwenlang een belangrijk hulpmiddel niet alleen bij het reproduceren van muziek maar ook bij het ontwikkelen, uitwerken van muzikale ideeen. Muzieknotatie in wat voor vorm dan ook is onderdeel van het creatieve componeerproces. Maar muziek noteren vergt specifieke kennis en precisie om op de juiste manier door andere muzikanten gelezen te kunnen worden. En dat kan een blokkade zijn voor je creatieve handelen. Het maken van gedrukte muziek was lang voorbehouden aan uitgeverijen. Toen kwam de computer, waarvoor in de loop der tijd vele muzieknotatieprogramma’s ontwikkeld werden met resultaten die grafisch niet hoeven onder te doen voor officiële bladmuziekuitgaven. Het vergt een zekere inspanning om deze programma’s onder de knie te krijgen. Dat kan een barriere vormen voor je creatieve inspanningen.

Muziekschriftherkenning

Voor geschreven teksten bestaan al computerprogramma’s die deze herkennen en kunnen omzetten naar gedrukte letters binnen een tekstverwerkingsprogramma. De app ThinkMusic zal het eerste programma zijn, dat in staat is om handgeschreven partituren om te zetten naar gedrukte bladmuziek. Het streven is om het programma vollig MIDI en MusicXML compatible te maken. Het softwarebedrijf Vision Objects stond al bekend om haar expertise en programmatuur rond tekstherkenning, nu is zij bezig dat ook voor muziekschrift te ontwikkelen.

De stylus

Schrijven op het touchscreen kun je met je uiteraard met je vinger maar alleen een goede pen, cq stylus zorgt voor optimale schriftherkenning. Voor dit project is daarom het bedrijf Adonit aangetrokken die de Jot pen uitbrengt. Uiteraard zal de uiteindelijke app met ieder stylus te bedienen zijn.

Crowdfunding

Het initiatief van dit project om een makkelijk te bedienen muzieknotatie-app te ontwikkelen is afkomstig van een groep enthousiaste muzikanten. Via de Kickstarter community willen zij fondsen werven en ook geinteresseerden, specialisten betrekken bij de ontwikkeling.

Ga voor meer informatie of om je aan te melden voor dit project naar de website van ThinkMusic

Het is de bedoeling dat het programma eind 2013 in de appstore verkrijgbaar is tegen een prijs van $29,99.     

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.