Gitaar leren spelen via Youtube met Justin Sandercoe

15 jul 2011

portret Justin Sandercoe met gitaar

Een instrument leren spelen via videolessen op Youtube. Bewegend beeld is bij uitstek geschikt om te laten zien hoe je een instrument bespeelt: houding, vingerzetting, de combinatie met het geproduceerde muzikale geluid, met mondelinge toelichting. Je mist bij Youtube wel feedback op je muzikale verrichtingen. De 'Online muziekschool' biedt juist wel weer die combinatie van instructie, uitvoeren van de instructie en feedback.
Toch kan youtube als aanvullend lesmateriaal een prima medium zijn. In in eerder artikel wees ik op de jazzpiano filmpjes van Doug McKenzie, waarin de combinatie van notenschrift, beeld van de handen op het klavier en audio een verhelderende eenheid vormen.
Gitaar is nog steeds een van de meest populaire muziekinstrumenten.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat een gitarist de meest succesvolle muziekleraar op Youtube is. En dan hebben we het over Justin Sandercou met meer dan 25.000 bezoekers per dag! Dat succes is niet alleen te herleiden tot de didactische, muzikale kwaliteit van zijn filmpjes, de compleetheid van zijn lessen, dat hij met zijn gitaarlessen een pionier was op Youtube of het feit dat hij speelde in de band van Katie Melua. Nee, ik denk dat de manier waarop hij die filmpjes aanbiedt, de bron van succes is geweest. Hij biedt ze namelijk gratis aan met de vraag om een vrijwillige financiele bijdrage. Zelf geeft hij toe dat hij misschien wel rijker was geworden als hij geld voor zijn lessen zou hebben gevraagd, maar die meeropbrengst staat voor hem niet in verhouding tot het bereik dat hij heeft. Indirect verdiende hij ook aan de opbrengst van filmmuziek, doordat Sony hem via Youtube op het spoor kwam. Zijn lessen heeft hij ondergebracht als een samenhangend geheel in een website met verwijzingen naar Youtube.

Zie hieronder een voorbeeldfilmpje uit de beginnerscursus over het spelen van een D akkoord. Hij legt het in het Engels uit, maar de Nederlandse vertaling kun je in gedrukte vorm als PDF downloaden

   
Links:
Een interview uit 2010 in de Australische Courier Mail   

Zie ook elders op deze blog:

 

Zijn lessen zijn echt goed en

Zijn lessen zijn echt goed en hij heeft gelijk wanneer hij zegt dat hij er meer geld mee had kunnen verdienen. Maar ja, wel netjes natuurlijk.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.