Gehoorbeschadiging te behandelen met muziek

16 mrt 2011

In de NRC van 29 december 2009 stond een opmerkelijk bericht over het behandelen van Tinnitus (hinderlijk oorsuizen, oorfluiten, irritante geluiden in je hoofd, doofheid voor bepaalde toonsoorten). Deze vorm van gehoorbeschadiging treedt vooral op bij langdurige blootstelling aan te veel geluid. Duitse onderzoekers lieten tinnituspatienten een jaar lang luisteren naar muziek waaruit de frequentie rond de toonhoogte van een voor hen hinderlijke toon waren weggefilterd. De tinnitustoon klonk na dat jaar gemiddeld twintig procent zachter bij de mensen die geregeld naar de aangepaste muziek hadden geluisterd.

Een andere reeds bestaande vorm van behandelen bestaat uit een combinatie van magneetveld en lasertherapie, waardoor zwel de cellen als de weefsels worden hersteld. Daarbij wordt ook naar het voedingspatroon van de individuele patient gekeken.

Er zijn natuurlijk ook preventieve methoden om het oplopen van gehoorschade te voorkomen zoals aangepast volume bij mp3 spelers en het gebruik van oordoppen bij live muziek.

Onderzoekers van het Erasmus MC deden april 2009 een oproep aan ouders, de muziekindustrie, gezondheidsautoriteiten en fabrikanten van mp3-spelers en koptelefoons om meer aandacht te hebben voor preventie van gehoorproblemen bij adolescenten. Een later gepresenteerd onderzoek wees uit dat ruim 40% van de jongeren risico loopt op gehoorschade.Ook Brussel en Den Haag dringen aan op wettelijke maatregelen door de verantwoording ook bij de industrie, de producnten van mp3 spelers en muziekpodia te leggen.

Niet alleen gebruikers van MP3 spelers, frequente bezoekers van popconcerten, danceparty's kunnen blijvende gehoorschade oplopen, ook muzikanten lopen risico.
Er zijn véél popmuzikanten met gehoorschade, niet verwonderlijk natuurlijk als je vaak en lang met grote geluidsvolumes werkt. Enkele slachtoffers:
Kaz Lux, zanger: "Als er een tamboerijn in een produktie zit, moet ik aan mijn vrouw vragen of de partij te horen is. Ik kan het niet meer."
Eric Clapton (gitarist): "I actally went deaf for a period of time."
John Entwiste (bassist van the Who): was vrijwel doof en leunde voor de conversatie voornamelijk op zijn vermogen tot liplezen.
Pete Townsend (gitarist van the Who): kan geen enkel hard geluid meer verdragen omdat het te veel pijn doet.

Ook onder bigband- en orkestmusici speelt het probleem. Volgens een bericht in het Limburgs dagblad kampt drie kwart van de orkestmusici met gehoorproblemen: Zeven jaar geleden tekenden alle grote orkesten een convenant waarin ze afspraken de geluidsoverlast aan te pakken. Recent onderzoek toont aan dat er nog veel te verbeteren valt. Dat wordt wel steeds lastiger. De Laat: „De zalen worden groter. Er zitten meer musici op het podium. En moderne componisten hebben vaak de neiging om flink uit te halen. Het wordt steeds harder.” Dirigenten grijpen niet altijd in. „Valery Gergjev heeft bij het Rotterdams Philharmonisch het probleem jarenlang omzeild. Iedereen moest zo hard mogelijk spelen. Wie protesteerde, was een mietje. Helaas kampt ook Gergjev inmiddels met gehoorproblemen."

Nieuws:
Van 19-23 april 2010 de Week van het Oor, voor het Onderwijs, georganiseerd door de MusicZone,(een cultuureducatieproject op het gebied van popmuziek en populaire cultuur).
John Valk (laatst bijgewerkt op 06-03-2010)

Links:

In Bibliotheek Rotterdam boeken en informatie met betrekking tot tinnitus,
o.a. het boek 'Oorsuizingen verminderen: oefeningen voor duurzame verlichting van oorsuizingen zonder medicijnen ' van Maria Hol . Klik
hier voor meer informatie en beschikbaarheid.

 

 

oorsuizen 100 remedies

Oorsuizen of tinnitus genezen is geen gemakkelijke opgave. Meer dan 10 % van de mensen hebben last van oorsuizingen. Alhoewel er geen magisch middel bestaat zijn er toch vele remedies beschikbaar om deze marteling de kop in te drukken. Als ex tinnitus- en hyperacusis patiënt heb ik door de jaren heen heel wat remedies tegen oorsuizen of tinnitus bijeengebracht. Om u nu uit de nood te helpen heb ik de hele verzameling in een handboek gebundeld "oorsuizen - 100 remedies". http://www.oorsuizen100remedies.be In dit e-book komen de verschillende remedies en therapieën uitvoerig aan de orde. Over oorsuizen doen heel wat bakerpraatjes de ronde, die dringend de wereld uit moeten worden geholpen. Eén van de grootste misverstanden is, dat je met oorsuizen maar moet leren leven, omdat er eigenlijk zo weinig aan te doen is. Je kunt dit e-book als één doorlopend geheel lezen, maar je kunt het ook als naslagwerk gebruiken om meer gerichte informatie op te zoeken. Oorsuizen: zelfs als je er niet op tijd bij bent is er wel degelijk iets aan te doen. Arie Bergs

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.