Chordify herkent akkoorden van muziekopnamen

24 okt 2012

Een computerprogramma, dat muziek herkent op basis van de onderliggende harmonie en dus op elk onderdeel van het muziekstuk de bijbehorende akkoorden kan toekennen. Of zoals uitvinder Bas de Haas het zelf verwoordt:  "Harmonie ontstaat in muziek wanneer er ten minste twee noten tegelijk klinken, deze samenklinkende noten noemen we akkoorden. De klassieke muziektheorie leert ons dat er veel regelmaat is te vinden in de manier waarop akkoorden worden gemaakt en worden gecombineerd tot akkoordenschema’s.Ik ben er in geslaagd een programma te schrijven dat akkoordenschema’s kan uitschrijven, analyseren en vergelijken.”

Op deze manier is het voor een gitarist of pianist mogelijk op basis van akkoordaanduidingen muziek, die hij of zij bijvoorbeeld op Youtube hoort, na te spelen. Ga hiervoor naar de website van Chordify (Beta stadium). Op de afbeelding hieronder kun je zien hoe het programma werkt.In dit voorbeeld analyseert het programma het nummer  'Don't Look Back in Anger'. van de popgroep Oasis. Dat zie en hoor je uitgevoerd worden aan de rechterkant in een Youtubevenster. In het linker venster loopt de zwarte cursor synchroon mee met de muziek en toont bij elke wisseling van onderliggende harmonie de bijbehorende akkoordaanduidingen (C,G etc) . Klik op de afbeelding om het live te volgen op de website van Chordify:


Lees en beluister elders op deze blog wat de betekenis is van akkoorden:
Toonladders en akkoorden en een artikel over speciale zoekmachines voor muziek op basis van audioingave of ritmisch tikken op je toetsenbord

 

werking chordify

Kan iemand mij vertellen waarom de zwarte cursor niet mee loopt? Ik gebruik Windows 7 en moet me ook steeds opnieuw aanmelden wanneer ik Chordify wil gebruiken.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.