Bladmuziek uit de 16e eeuw nu online

05 okt 2011

Kwetsbare muziekdrukken uit de 16e eeuw zijn nu gratis toegankelijk via internet. Je kunt op dit moment 300 muziekstukken uit de British Library via een speciaal daarvoor ingerichte website Early Music Online  bekijken en downloaden. Uiteindelijk worden dat er 9000, een uniek initiatief!

De collectie bevat onder meer kerkmuziek van de componisten Josquin des Prez, Thomas Tallis en William Byrd.

"Dit is een bron van onschatbare waarde voor elke musicus, omdat het velen inzichten biedt in hoe deze vroege werken origineel gezongen en gespeeld werden. ”, aldus dr. Stephen Rose van Royal Holloway University, een partner in het digitaliseringsproject.

Zoals je aan het notenvoorbeeld (rechtsboven) kunt zien is de collectie niet geschikt voor direct gebruik door een koor, zanger of instrumentalist.  Ga in dat geval naar
Bibliotheek Rotterdam , die beschikt over een grote collectie muziek uit de 16e eeuw in hedendaags notenschrift uitgegeven voor koor, luit etc.

Gratis toegankelijke bladmuziek van composities uit die tijd is  online te vinden in:

• Choral Public Domain Library
    10.000 partituren van koorwerken van 1400 componisten, vrij toegankelijk in diverse formaten, pdf, midi, mp3, finale etc.  en een levendig forum met discussies en vragen erom heen.
  • Petrucci-Bibliotheek (IMSLP)
    Ongeveer 33.000 partituren, vrij toegankelijk in PDFformaat en analyses van klassieke muziekwerken. Voor Renaisance en Barokmuziek gaat het vaak om oude uitgaven, die qua annotaties, frasering etc niet altijd meer stroken met hedendaagse inzichten.

Bron: www.ereaders.nl