Bladmuziek op je tablet, iPad of iPhone

13 dec 2011

(laatst bijgewerkt op 20-07-2016 met Newzik) Over het gemak van bladmuziek op de iPad of een Android tablet lopen de meningen uiteen. Je hebt niet meer te maken met stapels papier, die je moet ordenen. Van de andere kant is de bladmuziekspiegel, het formaat van het scherm voor sommigen net iets aan de kleine kant, ondanks het feit dat dat weer wordt gecompenseerd door een strak en helder beeld. En in een app als Seescore, kun je de 'notendichtheid' zelf  instellen.  Het reflecterend zonlicht kan funest zijn voor de leesbaarheid van het scherm (hoewel het heldere retinascherm van de huidige generaties iPads daar  wat minder last van heeft door de  hogere resolutie). Samsung bracht eind 2014 een 12.2 inch scherm uit, dat de iPad niet alleen qua grootte (10.5 inch) maar ook qua beeldscherpte naar de kroon stak. Samsung heeft inmiddels een 18.4 inch scherm aangekondigd. Sinds oktober 2015 is er de iPad Pro met een 12,9 inch scherm !

In de praktijk blijkt dat jazzmuzikanten vaak genoeg hebben aan alleen een akkoordschema,  en wel weer blij zijn met het iRealbook met akkoordschema's van nummers, die zelfs op een iPhone nog leesbaar zijn. Deze bevat honderden te transponeren nummers, waarvan je ook nog eens de begeleiding  kunt afspelen.

De iPad loopt qua toepassingen voor de meer actieve muziekbeoefening nog steeds voorop op Android gestuurde tablets en mobiele telefoons. Vanaf de introductie van de musicreader en later de  iPad heb ik de  releases bijgehouden van applicaties die er toe doen, zie hiervoor onderstaande lijst . De meest recente staan onderaan. Elders op deze blog staan artikelen, waar ik dieper inga op de mogelijkheden van afzonderlijke bladmuziek apps. Klik hier voor een overzicht van muzieknoten "opmaak "programma's voor iPad/iPhone.

Elders op deze blog vindt u ook een artikel over bladmuziek apps voor Android gestuurde tablets en smartphones (bijv. van Samsung)

Apps voor het tonen van bladmuziek:   

 • Newzik , een app die zowel PDF als MusicXML formaten bladmuziek ondersteunt. Ook aantekeningen maken binnen MusikXML is mogelijk.

 • musicreader (€0,99) is een pionier op het gebied van bladmuziek op een tablet(touch)pc. Vlak na de introductie van de iPad kwam ook hiervoor een versie. Klik hier voor de specificaties. 

 • Musica piano online toegang tot een enorme bibliotheek bladmuziek voor klassiek piano van uitgever Könemann, met mogelijkheden om vingerzettingen etc toe te voegen. Lees de blog elders op deze site voor meer info.
 • iPhone sheet music (gratis) heeft aangekondigd binnenkort te komen met een bladmuziekaanbod in een speciaal voor de iPad bestemd formaat. Dat aanbod zal verwacht ik voorlopig in het niet vallen bij wat er aan digitale bladmuziek in bestaande formaten als PDF reeds verkrijgbaar is (zie lijst 'digitale bronnen bladmuziek' ).
 • Forscore kost maar $4,99 en is net als musicreader bestemd voor het tonen van en bladeren door bladmuziekpagina's in PDFformaat, bevat van zichzelf ongeveer 1300 pagina's klassieke bladmuziek voor piano. En je kunt ook zelf stukken toevoegen vanaf een computer of internet. Je kunt er net zoals bij de Musicreader notities aanbrengen, setlijsten maken, audio koppelen etc. Deze app begint zich qua mogelijkheden steeds meer te ontwikkelen als standaard app voor het lezen van bladmuziek  (Zie voor een uitgebreide beschrijving mijn artikel over forScore)
 • Unrealbook (€5,49) te vergekijken met Forscore, beheert je collectie bladmuziek in PDF formaat, draadloos pagina's omslaan met iRig BlueBoard of AirTurn voetpedaal. Via Bluetooth of WIFI zijn iPads met dit programma te koppelen, zodat een dirigent ook voor medemuzikanten de pagina's kan omslaan.
 • Met een speciale pen, de stylus kun je aantekeningen maken, oa bij Forscore op en tussen de notenbalken, verkrijgbaar in meerdere webshops.
 • eScore (€0,99) geeft via iTunes toegang tot een breed aanbod (gratis) bladmuziek. 
 • NextPage ($ 4,99), wil je een goede PDF lezer bladmuziek zonder al te veel toeters en bellen dan is dit een prima oplossing. 
 • Virtual Sheet Music is een app die het mogelijk maakt te zoeken naar bladmuziek in de Virtual Sheet Music catalogus, de eerste pagina wordt getoond en je kunt de muziek ook beluisteren in mp3 formaat.
 • Music notes is een soortgelijke app met in de presentatie de mogelijkheid om te transponeren, snel de pagina om te slaan.
 • Seescore (€14,99) maakt inplaats van het statische PDFformaat gebruik van het meer flexibele en in vele noteneditprogramma's te gebruiken MusicXML. Met name komt dit ten goede aan het op persoonlijke wensen inrichten van de visuele layout, cq aantal weer te geven balken per pagina, aantal maten per balk.
 • Een voetpedaal om bladmuziekpagina's om te slaan terwijl je beide handen vol hebt aan je muziekinstrument. Het werkt draadloos via bluetooth (zie afb rechts bovenaan dit artikel)
 • Een inklapbare muziekstandaard, de iPad music-stand voor de iPad van Brandsen Support Systems en ook andere standaards zijn verkrijgbaar bij  de webwinkels van tabletstoday, ipadxtra

 

 

 • met het iGigbook (€9,99)kun je bladmuziek van een aantal fake en realbooks (melodieen van jazz blues mzuiek, met tekst en akkoordsymbolen) in PDFformaat gemakkelijk tonen en beheren, setlists maken etc. Bevat de indexen van deze boeken. Zoeken gaat snel. Voorwaarde is wel dat je die boeken eerst download
 • RealTunes (€4,99) is net zoals iGigbook gericht op het tonen van nummers uit Real books, je kunt ze hier per nummer inladen en er is verbinding met dropbox mogelijk (let op, de gelijkname Android app is voor Audio).
 • Ultimate guitar tabs , voor iPhone, iPod touch en iPad en Android, is een veelzijdige app voor het bekijken van gitaar tabs, en geeft toegang tot honderdduizenden muziekstukken, bestaande uit songtekst en bijbehorende akkoorden.
 • "1000 great piano scores"  combinatha  (€9,99) combinatie van bladmuziek reader en 1000 voornamelijke klassieke werken voor piano. Weinig extra's, eenvoudig in gebruik, af en toe ten behoeve van de leesbaarheid weinig maten per regel. Vaak tikken dus om te bladeren.
 •  Tonara (gratis) een bladmuziek reader, die aan je spel hoort wanneer om te slaan naar de volgende pagina , en dat doet ie ook tijdig. De techniek is inmiddels zover dat dat ook geldt als je in een ensemble met meerdere instrumenten speelt! Je kunt aantekeningen maken waarbij je die van leerling en docent kunt scheiden. Geeft toegang tot een uitgebreide bibliotheek van bladmuziek.je kunt je eigen spel ook opnemen. De opname kun je al terug luisterend dan weer synchroom laten lopen met de bladmuziek. Al met al een app met veel toegevoegde waarde!
 • HeadTurn (€2,99) is bladmuziek app voor de iPAd 2 waarmee je met een enkele hoofdbeweging een bladzijde kunt omslaan.
 • Scorio, voor de iPad, een gebruiksvriendelijk, notenopmaakprogramma, met toegang tot partituren gemaakt door gebruikers van dit programma, tevens beschikbaar als online muzieknoteneditor via je webbrowser.

 • Calypso (€3,99) voor de iPad bevat een uitgebreide database met veel jazz in leadsheet formaat, (melodie,akkoorden), je kunt tegelijk de muziek beluisteren, je ziet dan ook in welke maat de muziek zit, om te oefenen kun je makkelijk loops maken, en je ziet op een gegeven moment al spelend het begin van de volgende pagina, met visuele metronoom, handig voor op het podium:

 • app Weezic biedt je de mogelijkheid met een virtueel orkest mee te spelen, waar jou aandeel in de muziek is weggelaten.
 • Notezilla bevat een verzameling partituren van bekende klassieke werken, van Beethoven’s “Für Elise ” tot Handel’s “Messiah”, die je op de Ipad nauwgezet kunt laten meelopen met de audiouitvoering.
 • iRollmusic is een app die bladmuziek leest en toont en ook automatisch pagina's omslaat. Ook kun je speellijsten samenstellen mede op basis van de tijdsduur van de stukken.
 • Pocket jamz piano notes is niet alleen bestemd voor de iPad maar ook voor de iPone. Bladmuziek voor piano is zichtbaar zowel in notenschrift als klavier met gearceerde toetsen, welke bespeeld worden. Met vele handige hulpmiddelen.
 • Phonicscore leest zowel bladmuziek in PDF als in XML formaat. Dat laatste formaat zorgt ervoor dat de app hoort waar je bent en automatisch het notenbeeld verder scrollt. Je hoeft dus geen handeling op het beeldscherm of op een aangesloten voetpedaal te verrichten om pagina's om te slaan. Ook is transponeren in dit formaat mogelijk. Phonicscore is er in een volledige en uitgeklede versie. Ook is er versie beschikbaar voor Windowstablets.
 • Cadenza, een app die pretendeert naar je spel te luisteren en het tempo van de orkestbegeleiding aanpast aan de tempowisselingen die jij maakt.

Zie ook elders op deze blog:
 

 

John Valk

 

scora tablets en standaards

Een interessante pagina lijkt mij, met 13.3" tablets en de juiste standaards, ik overweeg om dit daar aan te schaffen, wat vind je er van. groet Cees

digitale blanco bladmuziek voor iPad en klankverkenner van noten

beste john, voor mijn partner die tenorsax speelt wil ik voor zijn 82ste verjaardag een iPad pro 12,9 inch met pencil kopen opdat hij met de pencil digitaal noten op blanco bladmuziek zou kunnen invoeren. welke app is geschikt om digitaal noten op blanco bladmuziek in te voeren en bestaat er een app die de klant van deze handmatig op de blanco bladmuziek ingevoerde noten kan reproduceren? alle tips zijn welkom. alvast veel dank, miriam

bladmuziek maken op de iPad Pro

Beste Miriam,

In een artikel elders op de blog geef ik een overzicht van notenopmaakprogramma's o.a. voor de iPad: http://blogs.bibliotheek.rotterdam.nl/blog/muziek/muzieknotatie-zelf-bla... . Wellicht is Notion een optie ? Mocht je nog vragen hebben, mail me op j.valk@bibliotheek.rotterdam.nl

met vriendelijke groet,

John Valk

 

 

Tablet

Ik speel tenorsax in o.a. een bigband en een musical orkest; ben me aan het oriënteren op een tablet als vervanger van de hele rits aan mappen die ik nu heb. Wat adviseer jij? Ik heb alle muziek digitaal (pdf) wil makkelijk kunnen bladeren, zoeken en liefst ook aantekeningen maken Alvast dank voor je reactie

tablet als vervanger van de hele rits aan mappen

Beste Evert,

Forescore is een prettig programma voor het lezen van bladmuziek in PDF, het maken van aantekeningen en het aanmaken en beheren van setlists. Dat programma is er alleen voor de iPad. Die biedt sowieso meer voor de muzikant, langere batterij duur dan de meeste android tablets van bijv Samsung. Mocht je behoefte hebben aan een wat groter beeld dan is de 12 inch Samsung een aardige optie, maar als saxofonist is dat niet echt nodig. Voor Android is dit een met Forescore vergelijkbaar programma: Mobile Sheets
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zubersoft.mobilesheets...

Excuses voor de late reactie

John

hulp

Ik zoek voor mijn moeder iemand die haar kan helpen bij het gebruik van bladmuziek op een I Pad. Het gaat vooral om koormuziek. Mijn moeder is recent mindrer gaan zien en kan nu de geprinte bladmuziek niet goed meer lezen. Mijn moeder woont in Schagen. Gr Inge

Hulp bij gebruik bladmuziek slechtzienden

Beste Inge,

Op deze blog vind je diverse artikelen met tips voor tablettoepassingen bij mensen met een visuele beperking, klik of kopieer de link naar de adresbalk van je browser: http://blogs.bibliotheek.rotterdam.nl/search/node/slechtzienden. Marc Stovers heeft de laatste tijd regelmatig lezingen over dit onderwerp gehouden in het hele land. Kijk bij https://twitter.com/marcvisio. Schagen is wat ver weg anders kon ik haar wat aanwijzingen geven. Als je een standaard PDFlees app installeert en de bladmuziek is ook in PDFformaat, dan kun je al met vingerbewegingen op het scherm het beeld groor maken. Continue lezen is dan wel wat lastiger, omdat het notenbeeld niet schaalbaar is. EeniPad met een groot scherm scheelt ook al, de iPad pro,

met vriendelijk groet

John Valk , redacteur

Schermgrootte

Mijn grootste bezwaar was de beperking van de schermgrootte, de helderheid en de scherpte. Het papierformaat A4 (210x297) is eigenlijk wel zo'n beetje het minimum voor (complexe) bladmuziek en opvallend licht op papier en een scherp gestoken gedrukte letter daar ging niets boven. Maar er zijn nu toch grotere schermen van steeds betere beeldkwaliteit op de markt. Nu ook Apple met een I-pad/pro met 12,9" scherm op de markt komt.... (Er zijn/komen van andere merken 14" schermen.) Hiermee is de schermgrootte onderhand wat het zou moeten zijn. Hooguit kunnen nu helderheid, scherpte, reflectiebeperking etc. nog steeds beter. (Ipad-mini heeft nog iets betere specs)

iPad Pro

Beste Paul . Bedankt voor je reactie. Eergisteren heb ik een artikel geschreven over de iPad Pro. Die informatie heb ik nog niet verwerkt in de oudere artikelen. Dat is inmiddels gebeurd.

Bladmuziek op Ipad

dank je wel John, voor dit artikel. Fijn om zulke concrete tips te krijgen, ik ga ze uitproberen. Ik ben koorzanger en koordirigent. Mocht je nog tips hebben speciaal voor koorzangers, dan hou ik me van harte aanbevolen. Misschien heb je een mailinglist, en kun je mijn naam toevoegen? Of kan ik me abonneren voor jouw artikelen? Nogmaals dank, ik hoef me voorlopig niet te vervelen. Met vriendelijke groet, Rinie Verwijs

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.