Bladmuziek op de iPad met forScore

06 sep 2011

Forscore (laatst bijgewerkt 18-6-2014) Voor wie op zoek is naar een geschikte app voor bladmuziek op de iPad zijn er diverse opties, waaronder forScore ($6,99). Als je altijd gewend bent geweest aan papier, dan is het even wennen. Voordeel is wel dat je je kast met partituren nu overal gemakkelijk in handzaam formaat in je tas mee kunt nemen. Er zijn meerdere apps om digitale bladmuziek  te bekijken en te verzamelen. Ik merk dat veel muzikanten in de loop der tijd qua gebruiksgemak en veelzijdigheid de voorkeur zijn gaan geven aan dit programma.

Inmiddels is de menu-opmaak helemaal in de strakke stijl van iOs7 en zijn de draadloze opties en annotatiemogelijkheden sterk uitgebreid. Je kunt een klein verkort pianoklavier oproepen om wat noten te spelen. Ook kun je inmiddels audiotracks mee laten spelen met de bladmuziek. Die audiotracks kun je toevoegen vanuit externe bronnen of via de opnamefunctie.

 

 Opslaan: forScore levert standaard zo'n 60 klassieke werken voor piano mee. forScore leest alleen PDFfiles. Die kun je direct vanuit websites downloaden of via de vaste computer, cq via iTunes.  (Zie voor (gratis) downloadbare bladmuziek in PDF formaat de weblinks in de linkerkolom) 

 Beeld: Op de foto kun je zien dat het scherm kleiner is dan het doorsnee formaat van papieren edities. Dat betekent dat je vaker moet bladeren bij stukken. Daarentegen is het beeld weer helderder en scherper, mede afhankelijk van de kwaliteit van van het bladmuziekbestand. forScore leest alleen PDFfiles. De partituren van de meegeleverde klassieke pianowerken ogen scherp, zeker op de retinaschermen van de latere iPad versies. Dat kun je van de gratis downloadbare bladmuziek van de Petrucci bibliotheek niet altijd zeggen (Voor een stuk voor piano vierhanden heb je wel weer 2 iPads nodig)

 

 Omslaan doe je door links of rechts op het scherm te tikken. Er is ook de mogelijkheid om voor het omslaan de "halve pagina" turn in te stellen. Dan zie je al het begin van de volgende pagina. Ook is er voor het omslaan een speciaal voetpedaal met bluetooth verbinding.

 Springen naar bepaalde pagina's of punten in de partituur kun je door daar eerst bookmarks aan te brengen. 

  Notites aanbrengen kun door met je vinger op het scherm te tekenen, in kleur of zwart wit met instelbare lijndikte. Een stylus (een speciale "schrijf"pen voor de iPad) is wel aan te bevelen.

 Opgeslagen stukken kun je op alle mogelijke manieren indelen, op moeilijkheidsgraad, voorzien van trefwoorden etc.

 

forScore bevat een ingebouwde metronoom, die je zelfs zo kunt instellen, dat het programma automatisch de pagina omslaat. 

Bekijk of download de handleiding (25p) of bekijk de uitleg op video:

Een enthousiaste gebruikster:

 

Zie ook mijn artikel elders "wat biedt de iPad voor muzikanten?" met beknopte informatie over andere iPad apps voor bladmuziek, waaronder musicreader , " bladmuziek op je tablet, iPad "  en "zangles met de iPad" John Valk
 

 

Heb je een speciaal

Heb je een speciaal beschrijfbaar scherm nodig om op de pdf's aantekeningen te kunnen maken met een stylo of kan dat op elk scherm van een ipad of tablet met dit programma? Dankjewel voor advies.

beschijfbaarheid tablets

Beste Ann,

In principe hebben alle tablets, iPads een aanraakscherm, waarmee je mits de app daartoe geschikt is, met een stylus aantekeningen kunt maken,

John Valk

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.