Bladmuziek met liedjes van Jules de Corte

30 jan 2013

Het gebeurt niet zo vaak dat er een bladmuziekbundel verschijnt van een Nederlandse artiest. Onlangs werd de collectie van Bibliotheek Rotterdam aangevuld met een prachtige bundel  liedjes van Brigitte Kaandorp. Nu is er een mooi overzicht van de liedjes van Jules de Corte (1924-1996) onder de titel 'Wie in Nederland wil zingen'. Bekijk zijn vertolking van "Ik zou weleens willen weten":

Hij was vooral in de jaren '50 en '60 één van de geliefdste vertolkers van luisterliedjes. De op eenjarige leeftijd blind geworden zanger bleek op het blindeninstituut over bovenmodaal muzikaal talent te beschikken. Hij besloot er zijn brood mee te gaan verdienen. In 1953 beleefde hij zijn landelijke doorbraak met Beurzen open, dijken dicht, tijdens een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de watersnoodramp. 1955 brachten De vogels en zijn 'signature song' 'Ik zou weleens willen weten' grote roem. Vanaf de jaren '70 raakte hij langzaam uit de belangstelling. Hij werd door het brede publiek als te braaf beschouwd. Maar kleinkustenaars blijven teruggrijpen op zijn meestal tijdloze reflectieve goed gecomponeerde liedjes. Nu is er een bundel met een mooi overzicht. 52 liedjes in arrangementen die het origineel zo dicht mogelijk benaderen. Met onder andere: De vogel - Als je overmorgen oud bent en natuurlijk Ik zou weleens willen weten. Begin 2012 was er ook een theatervoorstelling rond Jules de Corte en verscheen er een cd-box. Er is dus sprake van een kleine revival. Voor zang en piano met akkoordsymbolen.

Bron: NBD/Biblion