Audio naar bladmuziek omzetten

16 mrt 2015

 (laatst bijgewerkt op 3 aug 2015 met Scorecloud) De laatste weken kreeg ik regelmatig mails met vragen hoe audio om te zetten naar bladmuziek, dwz audio in mp3 of cd/flacformaat omzetten naar bladmuziek.  Moeilijkheid is dat het nog steeds lastig is instrumenten digitaal vanuit een enkelvoudig audiokanaal te scheiden. Er is programmatuur die audio naar midi omzet (klik op de links aan het einde van dit artikel) bijvoorbeeld 'Midi recorder' voor de iPad. En midi kun je dan weer downloaden in een notenopmaakprogramma als Sibelius en andere gratis programma's, o.a. het gratis Musescore of het voordelige MusicCAD (zie mijn artikel "Midi en wat kun je ermee?" en andere artikelen op mijn blog onder categorie muzieknotatie).

De  uitgever van het toonaangevende notenopmaakprogramma Sibelius brengt sinds enige tijd AudioScore uit voor PC& Mac . Dat beroept zich erop in audiobestanden maximaal 16 instrumenten te kunnen herkennen en om te zetten in bladmuziek! (zie afb rechts).

 

Bekijk een korte beoordeling van Audioscore 8:

 

Scorecloud is behalve voor pc & mac ook verkrijgbaar voor iPad en Android gestuurde tablets en smartphones. Er is een gratis versie met beperkte mogelijkheden en er zijn abonnementsversies, die een volwaardig product aanbieden. Audioscore lijkt beter te kunnen omgaan met complexere muziek, maar scorecloud lijkt wat gebruiksvriendelijker en is op meerdere platforms te gebruiken.


 Voor de iPhone is er ScoreCleaner Notes (€0,99). Daarmee wordt een melodie, die je zingt of speelt op een instrument  direct omgezet in bladmuziek, een unieke app! Zie ook mijn artikel over scoreCleaner Notes elders op deze blog.

Kanttekeningen:

Iets inspelen geeft niet snel het gewenste resultaat, behalve als het om 1 instrument gaat en strak in de maat is ingespeeld. Elke lichte afwijking in voorgeschreven timing en notenduur is vaak zichtbaar in nootjes die net voor de maatstreep komen te staan etc. Dat zie je ook in bovenstaande beoordeling van Audioscore. Soms kan het programma dat rechttrekken (quantize), maar in de praktijk blijft er meestal nog het nodige te sleutelen. Reacties op de eerder genoemde app 'Midi recorder' laten dat ook zien. Bijwerken kost tijd en je moet toch wel iets van muziektheorie, akkoordenleer beheersen. Op onderstaande sites vindt je meer info over programmatuur om bladmuziek te maken vanaf audio: Je kunt ook vanaf een gitaar of keyboard via een midiaansluiting direct muziek opnemen  in een computerprogramma als Cubase, Sibelius en zichtbaar maken in de noteneditor. En ook met Band in a Box kun je audio importeren, die omgezet wordt in midi.  
Ik werk zelf wel eens jazzsolos van de cd uit in bladmuziek, als studie/oefenmateriaal via het programma Amazing Slow Downer. Dat programma kan muziek vertraagt afspelen, zonder dat de toonhoogte verandert. Dat geeft je dan weer de tijd goed te luisteren en de muziek op te schrijven. Het programma is beschikbaar voor PC,Mac,iPad, Iphone. Bekijk de demo:

Op onderstaande sites vindt je meer info over programmatuur om bladmuziek te maken vanaf audio:

Bekijk ook de website van Automatic Piano Transcription  

Bekijk hoe Max Wild audio omzet naar midi(om te zetten naar bladmuziek) via Ableton Live:

Meer tips zijn uiteraard welkom! Mail me (via de link onder mijn foto rechts) of reageer op dit artikel (door op reacties onder dit artikel te klikken). John Valk

 

amazing slow downer ook video's ?

Hallo, Ik wil graag weten of deze software ook video beelden langzaam kan laten afspelen zonder vervorming van het geluid ? Zo niet, of jullie misschien wel een andere software programma kunnen adviseren. Alvast bedankt voor jullie antwoord. Vriendelijke groet, gitaartje

videobeelden langzaam afspelen met behoud van toonhoogte

Nee, met deze software kun je geen videobeelden langzamer laten afspelen, amazing slowdowner is alleen bestemd voor audio. Een beetje videomontageprogramma beschikt over een mogelijkheid om beelden te vertragen. De mate waarin is afhankelijk van de opnamesnelheid (beeldjes/frames per seconde), hoe meer beeldjes per seconde des te minder is de vervorming bij vertragen. Voor antwoord op je vraag of je tegelijkertijd de audio intact kunt laten qua toonhoogte moet je bij videomontageprogramma's zijn bijv iMovie voor de iPad of  kijk bij helpcentre>how tos van een gratis videoeditingprogramma als movavi op movavi.com.

  

liedjes op noten zetten

Hallo wij willen een koor beginnen en hebben daarvoor de liedjes met teksten al gevonden, maar nu moeten we het voor de muzikanten op noten gezet hebben. Weet u iemand die ons daarin kan helpen? Uiteraard tegen vergoeding, want voor niks gaat de zon op. Graag horen we van u want we gaan starten op 14 januari volgend jaar. Alvast bedankt voor alle genomen moeite Vriendelijke groetjes Dina

U zou contact op kunnen nemen

U zou contact op kunnen nemen met Arie Kuit saxofoon@me.com

liedjes op noten zetten

Hallo wij willen een koor beginnen en hebben daarvoor de liedjes met teksten al gevonden, maar nu moeten we het voor de muzikanten op noten gezet hebben. Weet u iemand die ons daarin kan helpen? Uiteraard tegen vergoeding, want voor niks gaat de zon op. Graag horen we van u want we gaan starten op 14 januari volgend jaar. Alvast bedankt voor alle genomen moeite Vriendelijke groetjes Dina

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.