Apps voor gitaar

20 apr 2015

(laatst bijgewerkt 15 nov 2016 met Gitaartabs) Gitaristen van met name populaire muziek kunnen inmiddels ruim putten uit diverse apps voor de gitaar, of het nu om virtueel spelen gaat, muzieknotatie of hulpmiddelen, zoals een stemtool, effectcontroller, een metronoom, akkoordoverzichten, en lessen. De iPad, iPod touch en iPhone lijken zowel qua aantal als in kwaliteit nog even voorop te lopen op de Androidmarkt.  Voor  Androidapparaten zijn steeds meer titels beschikbaar, zoals de Gibson Learn and Master Guitar. (kijk elders op deze blog naar overzicht androidapps voor gitaar)Als je gaat zoeken zul je veel apps vinden. Ik heb er hieronder een paar uitgelicht. Maar eerst even naar het visuele notenbeeld, het muziekschrift voor gitaar.
Tabulatuurnotatie is een vorm van muzieknotatie die gebaseerd is op de gebruikte vingergrepen op de snaren en toets (gitaarhals), is in essentie een visuele weergave hiervan.  Zie op de afbeelding hierboden het verschil 'geeikte' notatie en tabulatuur. Tabulatuurschrift wordt dan ook vooral gebruikt voor snaar-, waaronder gitaar en toetsins trumenten, al moet gezegd worden dat voor piano (klavarskribo) en orgel tabulatuurnotatie nauwelijks gangbaar is. Net zoals voor de geeikte notatie bestaat er voor tabulatuur, of zoals vaak afgekort tot tab(s) ook programmatuur om via computer of tablet te tonen, te laten horen en te maken en bewerken.Guitar pro is al jaren een bekend computerprogramma voor de guitaar. Nu is er ook een opmaakprogramma voor de iPad:  Progression

Een soortgelijk programma is TabToolkit voor iPhone en iPad en Android.

Tabular mobile is eveneens een uitgebreid editprogramma voor tabulatuurschrift, niet alleen voor gitaar, maar ook voor bass, drums etc.

Om songteksten te voorzien van gitaargreepdiagrammen is er CChords (€5,49). Kijk op de website van Cchords hoe het werkt.

 

Instructie, training

UberChord maakt gebruik van speciale technologie om naar je spel te luisteren en geeft meteen feedback als een echte gitaarleraar

 

Leer je de tonen binnen de frets op de gitaarhals kennen met de Nederlandstalige instructieve app Fret The Braintrainer . 

Beheers je de Engelse taal voldoende en je wilt leren gitaarspelen, dan is Youisican Guitar wellicht iets voor je. Youisican Guitar is een app die toegang biedt tot een uitgebreide cursus, lessen en oefeningen voor vooral beginnende gitaristen. Deze bestaat uit een een combinatie van video instructie en interactieve graphics. Feedback wordt geleverd op basis van wat je al gitaarspelend voor de microfoon inspeelt. Er zitten ook spelelementen in om het oefenen wat aantrekkelijker te maken. De app kun je gratis uitproberen. Voor het volledige programma betaal je. Beschik je over voldoende kennis van de Engelse taal dan is dit een prima manier om gitaar te leren spelen. Bekijk de uitgebreide tryout op Youtube.

Riff Meastro is een handige app voor iPhone, iPad en Android tablets of smartphones om bestaande gitaarnummers te leren spelen. De app importeert nummers vanuit je verzameling op je smartphone, analyseert ze en speelt ze af zodat je kunt oefenen en meespelen.


Star Scales Pro en Star Scales HD helpt je op een visuele manier om je toonladders eigen te maken en ook om je 'spier- en ledematengeheugen' op te bouwen:

Guitar learning Playalongs (€1,79) voor ipad en iPhone: luister naar een song , zie welk akkoord er aan komt, je ziet hoe je het akkoord moet pakken op de snaren boven gitaarhals. Een o.a. met Guitar learning Christmas Playalongs uit te breiden set  van 12 songs inbegrepen.

Guitar Sweep Picking (€3,59) leert je de techniek van sweep picking, met diverse oefeningen, licks etc.

Guitar Bendings GPT (€3,59) is erop gericht je te bekwamen in bending technieken

Guitar personal trainer (€3,59) bevat een uitgebreide verzameling warming up oefeningen, om te voorkomen dat je je forceert in het gitaarspel

Riffstation eigenlijk voor pc of mac, maar een oefenapplicatie met vele mogelijkheden:

 

Kijk voor uitgebreide methodes om gitaar te leren spelen via de iPad op de website van AppAdvice

 

De iPad/iPhone als gitaar

Touchscreens maken het mogelijk snaren virtueel te tokkelen of in te drukken. Het vervangt natuurlijk niet een echte gitaar. Voor de iPhone, iPod touch en iPad is er de 'zakgitaar', Realistische gitaar  , Real Guitar (voor Android),  Pocket guitar, kijk luister naar "Wish you were here" van Pink Floyd:

Songful (€2,99) is een geslaagde combinatie van een virtuele gitaar/ukelele en songteksten/akkoorden.  Klik hier voor een videodemo 

 

 

Gitaar spelen

Songsterr Tabs is een all-in app niet alleen voor gitaar maar ook voor drums en bas met een breed pakket aan gitaarlessen met toegang tot tabs van honderdduizenden afspeelbare songs om mee te spelen. Zowel voor iOs als Android. Bekijk een review:

Ultimate guitar tabs , voor iPhone, iPod touch en iPad en Android, is een veelzijdige app voor het bekijken van gitaar tabs, en geeft toegang tot honderdduizenden muziekstukken, bestaande uit songtekst en bijbehorende akkoorden. Het kan aangevuld worden met Ultimate Guitar Tools om je gitaar te stemmen, een metronoom mee te laten tikken of om te zoeken in een uitgebreide database van akkoorden. 

Gitaartabs, met al ruim 50.000 leden de grootste gitaar & muziek website uit de Benelux. Bij Gitaartabs kun je terecht voor nieuwe songs, kinderliedjes, gemakkelijke liedjes, artiesten, gitaar tips & tricks, concert & evenementen, professionele gitaarlessen etc.
Kwalitatief gewaarborgd door samenstellers met een conservatoriumopleiding.

 

Een gitaar stemmen kun je met de app Gitaar Stemmen2Guitar Toolkit of met Gibson Learn and Master Guitar of met Any Tuner , de meeste met audio feedback.

Voor een overzicht van akkoorden en daarbij behorde grepen is  Basichords een prima toepassing. Hij is er zoweel voor de ipad als voor Android smartphones en tablets.

 

 

Trans Chords oftewel “In de eenvoud toont zich de meester”. Handig voor gitaristen of keyboardspelers. Een app voor de iPad of iPhone, waarmee je snel akkoordschema’s vastlegt , die je ook weer makkelijk kunt bewerken, transponeren.

Voor wie over een Android tablet of mobiel  beschikt is er het vergelijkbare Chord Transposer

Als hulpmiddel bij het transponeren van hele akkoordschema's is er Transposing Helper voor de iPad/iPhone of een Android gestuurd apparaat

 

Zie ook mijn artikel "je gitaar stemmen met behulp van je mobiel" elders op deze blog 

Klik hier voor een lijst met gratis iPhone apps voor gitaristen 

Op het gebied van gitaareffecten, controllers, afspelen via MIDI/Wifi is er intussen ook het een en ander op de markt gekomen. Een kleine greep:  MIDI guitar , Jam up pro :

Als opnamestudio is AmpliTube (€8,99) aan te raden (Audiobus compatible):

Voor wie op een alternatieve manier gitaar wil gaan spelen is er de Misa Digital Guitar

En de Guitar apprentice, waar je ook je iPad kunt inklikken. Deze is tevens ingericht als instructieapp:

Bibliotheek Rotterdam beschikt over een bijna 3000 banden bladmuziek voor gitaar, van klassiek tot en met riffs van bekende popgitaristen, boeken, dvd's. Ga voor een lijst naar de catalogus
John Valk

 

Met Apogee jam gitaar sluit je je gitaar makkelijk aan op een iPad/iPhone:

De Jamstik een gitaar speciaal ontworpen voor de iPad:

Zie ook elders op deze blog:

 

Gitaar apps

Leuk artikel. Zelf gebruik ik de ToneStack app alweer een tijdje.

Online tabs speler

Geen app voor je telefoon maar gewoon een online tool om gitaar tabs in je browser af te spelen en de posities van de noten op je gitaar te zien. Probeer het hier: http://www.tablature.nl

Wat je tegenwoordig al niet

Wat je tegenwoordig al niet kunt doen met een telefoon echt geweldig met al die apps van tegenwoordig die je hebt wie had dat ooit gedacht gitaar spelen op een telefoon geweldig

Gitaar apps

Leuk artikel! Zelf maak ik gebruik van guitar toolkit voor de iPad. Dit is een erg handig en overzichtelijk programma voor een aantrekkelijke prijs.

Dit zijn een paar leuke

Dit zijn een paar leuke video's vooral die laatste is echt super cool. Helaas heb ik geen iPad. Hopelijk worden ze wat goedkoper. http://www.online-gitaarlerenspelen.com

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.