Alleen doorbijter wordt cultuurdrager

16 mrt 2011

 In de Volkskrant van 14 augustus betreurt muziekdocente Reneé Braams, dat muziekles vooral is voorbehouden aan de elite, en dat extra subsidies ten behoeve van minder draagkrachtige gezinnen daar weinig verandering in lijken te brengen. Tevens vraagt zij zich af waarom er in Nederland zo weinig talenten boven komen drijven. Dat wijt zij deels aan de geringe betrokkenheid van de ouders, deels aan de houding dat een muziekinstrument leren bespelen in Nederland op de eerste plaats “leuk” moet zijn.

En dat staat haaks op de noodzaak van jaren oefenen, zweten om echt, vrij muziek te kunnen maken, boven de techniek te staan, zonder daarbij de last te voelen van onvoldoende ontwikkelde technische vaardigheden. Zij haalt daarbij projecten in landen als China en Venezuela aan, die wel succesvol zijn. Jammer, dat zij zich daarbij toespitst op klassieke muziek, wat resulteert in de nodige reacties op de website, waarin haar een elitaire houding verweten wordt. Voor wie meer wil lezen zie het bericht op de website van de volkskrant.

 

Muzieklessen

Om alle kinderen ongeveer de zelfde basis en kansen te geven, moet je op school muziekles geven. Zet hiervoor uw handtekening op www.muziektelt.nl!

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.